Rekordok versenye: csúcsmezőnnyel rajtol pénteken a WestEnd GP

márc 18, 2015 | Archív

 A szezon kimagaslóan legrangosabb magyarországi vívóversenyét, a férfi és női párbajtőr Westend Grand Prix-t rendezi meg ezen a hétvégén, március 20. és 22. között a Magyar Vívó

 A szezon kimagaslóan legrangosabb magyarországi vívóversenyét, a férfi és női párbajtőr Westend Grand Prix-t rendezi meg ezen a hétvégén, március 20. és 22. között a Magyar Vívó Szövetség. Szerdán tartottuk az esemény sajtótájékoztatóját a WestEnd TGI Friday’s éttermében.

 

A viadalt túlzás nélkül elnevezhetjük a “legek versenyének”, mivel több sportági Guinness-rekordot döntünk – már a rajt előtt. Az ebben a szezonban debütáló, kiemelt Grand Prix-versenyek – fegyvernemenként és kontinensenként (Európa, Amerika, Ázsia) három-három ilyet rendeznek – közül messze Budapest vonzza a legtöbb indulót! Csak példaként: férfi párbajtőrben egyedül több párbajtőröző lép pástra idehaza, mint az elmúlt hét végén, Havannában, női és férfi tőrben összesen!

 
A másik rekord is az indulólétszámmal kapcsolatos. Férfi párbajtőrben 296-an neveztek a versenyre, ami az országonkénti indulólimit bevezetése óta abszolút sportági rekordnak számít! A statisztikákat átböngészve az eddigi “aranyérmesnek” szintén egy férfi párbajtőr Vk-állomás, a 2012-es párizsi Monal Kupa számított, melyen 280-an vettek részt. Nem panaszkodhatunk a mezőny nagyságára női párbajtőrben sem: a Grand Prix-n 219-en indulnak, csak összehasonlításképpen, az egy évvel ezelőtti hasonló viadalunkon 149-en álltak rajthoz. Ez mindösszesen 5 kontinens, 60 ország, 515 párbajtőrvívóját jelenti, azaz elmondhatjuk, hogy sosem látott “vívófiesztát” rendezünk péntektől vasárnapig. 
 
 Prosits Attila, a WestEndr Zrt. ügyvezetője, Csampa Zsolt elnök, Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány és Rédli András Európa- és világbajnok a szerdai sajtótájékoztatón.
 
Természetesen ez nagy felelősséggel is jár, hiszen nem lesz egyszerű feladat ennyi versenyzővel az esemény lebonyolítása – gyakorlatilag három napon keresztül reggeltől estig zajlanak majd az események. A WestEnd GP-t a MOM Sportban rendezzük, a nagyterem mellett, a nagysátor, illetve több kiegészítő helyiség is a rendelkezésünkre áll. A létesítmény vezetői és munkatársai mindenben segítőkészek, a szervezőkkel együtt mindent megtesznek az esemény sikeréért. 
 
Harmadik rekordunk: a Sportklub televízió jóvoltából monstre, sohasem látott hosszúságú, élő vívóközvetítés lesz. Vasárnap délután öttől hétig a nap összefoglalóját, magyar vonatkozású történéseit, riportokat, bejátszásokat láthatunk, majd utána élőben figyelhetjük a verseny két négyes döntőjét, melyet felvételről az Eurosport is sugároz. A közvetítés szakkomentátora pekingi olimpiai bronzérmesünk, világbajnokunk, Mincza Ildikó lesz, a helyszínen pedig hatszoros világbajnokunk, Horváth Mariann fogadja majd az est háziasszonyaként a vendégeket. 
 
 Értékel a kapitány. Reméljük, vasárnap este elégedetten teszi majd ugyanezt.
 
És végül még egy fontos rekord: a férfi mezőnyben a világranglista első 25 helyezettje kivétel nélkül pástra lép, míg a női versenyben az első 25 közül egyedül az ötödikként rangsorolt ukrán Semjakina nem lesz itt! A kiemelkedő egyéniségek sorából természetesen nem hiányoznak a magyarok sem, mindkét fegyvernemben 20-20 párbajtőrözőnk lesz ott a rajtnál. A hölgyek között könyökműtétje után először indul versenyen Szász Emese, aki továbbra is vezeti a világranglistát. A férfi mezőnyben pedig ott lesz két évvel ezelőtti világbajnok csapatunk valamennyi tagja, élén Boczkó Gáborral, Imre Gézával és Rédli Andrással
 
Természetesen erről, a GP-versenyről, illetve a sikeres maribori kadet és junior Európa-bajnokságról beszélt Csampa Zsolt, szövetségünk elnöke, aki újabb támogatóról is beszámolt. „Mariborban ismét bizonyított a párbajtőr szakág utánpótlása is! Kun Anna aranyat nyert a juniorok között, Bányai Zsombor, a junior férficsapat és a kadet női csapat pedig második lett. Most a felnőttek következnek!” Az elnök bejelentette, hogy a Pbt. Hungary után egy másik rangos vívófelszerelésgyártó céggel, az Alstarral is megállapodott a szövetség. 
 
 Verseny és ebéd előtt mindenki vidám! Szász Emese – ő egyébként sem az a szomorkás típus! -, Kovács Iván és Gelley István fegyvernemi vezetőedző és Rédli András.
 
Prosits Attila, a verseny névadó támogatója, a WestEnd Zrt. ügyvezetője pedig bejelentette, hogy cége a riói olimpia végéig mindenképpen támogatja a sportágat! Természetesen nem sokat érnek a fent említett rekordok, ha nincsenek magyar sikerek! A sajtótájékoztatón Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány, Kovács Iván női párbajtőr vezetőedző, Gelley István férfi párbajtőr vezetőedző, Szász Emese, a világranglistát vezető klasszisunk, valamint Rédli András Európa-bajnok latolgatta a fegyvernem, illetve saját maga esélyeit. 
 
 Emese, a világelső párbajtőrlady.
 
A WestEnd Grand Prix két névadója a magyar vívás két ikonikus egyénisége. A női versenyt immár hagyományosan Sákovics József emlékének szenteljük. Sákovics József vívóként világbajnok volt, majd szövetségi kapitányként az ő nevéhez fűződik sportágunk legjobb olimpiai szereplése. Az 1964-es tokiói olimpián az irányításával négy aranyérmet nyertek a magyar vívók! Az egy évtizedes szünet után hazánkba visszatérő férfiversenyt pedig a legendás mester, Vass Imre emlékének szenteljük. Az “Atya” legnevesebb tanítványa a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző, Vass Imre neveltje volt többek között Nemere Zoltán és Osztrics István is. Emellett Vass Imre volt az első Mester, aki a Testnevelési Főiskolán párbajtőrvívást oktatott. 
Rendkívüli érdekessége a vívástörténetnek, hogy Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai és világbajnok – aki természetesen ott lesz a vasárnapi versenyen – férje a női, és korábbi mestere a férfi verseny névadója! Lidi néni megható szavakkal és érdekes történetekkel emlékezett férjére, illetve Mesterére.
 
A versenyen pénteken a férfi, szombaton a női verseny selejtezőjét rendezzük. Vasárnap kerül sor a két 64-es táblára, a négyes döntők pedig este 7-kor kezdődnek a MOM Sportban, a belépés mindhárom napra és a döntőkre is ingyenes!
 
A férfi párbajtőr WestEnd Grand Prix Vass Imre emlékverseny, illetve a női párbajtőr WestEnd Grand Prix Sákovics József emlékverseny programja.
 
Március 20., péntek, 9 óra: férfi selejtezők (a versenynap vége kb. 20 óra)
Március 21., szombat, 9 óra: női seletezők (a versenynap vége kb. 18 óra)
Március 22., vasárnap, 8.30: férfi és női 64-es tábla. 19 óra: négyes döntők.
 
Honlap: vivosport.hu

Facebook: FGP WestEnd Budapest 2015 

2015. március 18.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események