Rio de Janeiro: teszt a rendezőknek, teszt a mieinknek

ápr 23, 2016 | Archív

Megkezdődött Rio de Janeiróban a kánikulai “test event”. Az olimpia helyszínén péntektől vasárnapig a férfi és női egyéni Grand Prix-t, hétfőtől szerdáig a férfi kard- és a

Megkezdődött Rio de Janeiróban a kánikulai “test event”. Az olimpia helyszínén péntektől vasárnapig a férfi és női egyéni Grand Prix-t, hétfőtől szerdáig a férfi kard- és a női tőrcsapat világbajnokságot rendezik. A nyitónapon férfi párbajtőrözőink hibátlan mérleggel zárták a selejtezőket. 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A Nemzetközi Vívó Szövetség, a brazil szervezők, no meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy másfél évvel ezelőtt gondolt egy merészet, és kitalálta: 2016. áprilisának közepén rendeznek egy tesztversenyt, egy úgynevezett “test event”-et az augusztusi olimpia színhelyén. Adta magát az ötlet, hogy az egyéni verseny legyen a párbajtőr férfi és női Grand Prix, melyet már tavaly is itt tartottak, igaz, nem az ötkarikás helyszínen. És tulajdonképpen logikus volt a másik ötlet is. A “team test event” legyen annak a két fegyvernemnek – a férfi kardnak és a női tőrnek – a csapatvilágbajnoksága, melyben ezúttal nem rendeznek versenyeket az olimpián. 

Lássuk be, az ötlet nagyszerű! Mivel rendkívül rangos eseményeket szerveztek Rióba, így adott volt a világszínvonal. És adva volt az is, hogy a helyi szervezők éles körülmények között nem az olimpián látnak életükben először rangos vívóeseményt. Mert a tapasztalatlanság, mint kockázati tényező nyilvánvaló volt már a Grand Prix-selejtező előestéjén. A nevezésnél, az akkreditlásnál és a fegyverhitelesítésnél is kaotikus jelenetek zajlottak. A derék brazilok “olimpiai vasszigorral” próbáltak kezelni mindent, mindenféle szabályismeret nélkül. Azt máris jelezték, hogy a direkt kieséses táblának és a döntőnek otthont adó Carioca csarnok pástjai közé egy teremtett lélek sem mehet be, mindenki kap majd jegyet a nézőtérre… Hogy az edzőnek a pást mellett a helye? Oda senki sem mehet be – mondják a helyiek, mi meg bízunk benne, hogy majd az idő megoldja ezt a problémát is. Legkésöbb szombatig.

Fentiekből kiderül, a magyar küldöttség első fele megérkezett Rióba, mi több, hárman már pástra is léptek a férfi párbajtőr GP-viadal selejtezőjében. (A férfi kardcsapat és a női tőrcsapat magyar idő szerint szombat kora hajnalban érkezik.) A válogatott a többi csapattal egyetemben egy óceán parti városrészben, közel, állítólag mintegy negyed órányira lakik az Olimpiai parktól. A 17 milliós metropolisz belvárosától azonban a hotel egy órányira van, és mivel a selejtezőket a tavalyi, nem olimpiai helyszínen rendezték, egészen furcsa körülmények között zajlott a pénteki nap. Annak ezúttal igazán örülhetett Szász Emese, hogy kiemeltként nem kellett vívnia, mivel a hölgyek autóbusza hajnali 5:50-kor indult a hotelból a versenyre. A fiúké pedig 9:40-kor. Igaz, a verseny délután 2-kor kezdődött, a buszút szűk egy órás volt, de helyiek hajthatatlanok voltak, nem foglalkoztak azzal, hogy 3 és fél órával a verseny kezdete előtt senki sem akart odaérni a helyszínre. Pedig akkor még nem is sejtettük, hogy a 35 fokos kánikulában, légkondícionálás nélküli teremben rendezik a pénteki selejtezőnapot…

koreai jég Nagyjából így lehetett elviselni a teremben uralkodó hőmérsékletet…

A napi bázis – stílusosan – a riói katonai akadémia volt, amely festői helyen, a Cukorsüveg hegy melletti öböl partján feküdt, no de laktanyában minek a légkondi, a körülmények márpedig így valóban embert próbálóak voltak. Két kiemeltünk, Imre Géza és Boczkó Gábor így is vállalta az iskolázást Dancsházy-Nagy Tamás mesterrel, akinek ezúttal elég volt néhány mozdulat ahhoz, hogy megizzadjanak a tanítványai… Ugyanakkor a hivatásos katonának készülő Rédli Andrásnak kutya kötelessége volt jól szerepelnie a laktanyában, és ezt többé-kevésbé megoldotta, Somfai Péterrel együtt 4 győzelem, 2 vereséggel lépett tovább. Még katonásabban teljesített Bányai Zsombor, aki 5 győzelmmel és 1 vereséggel közvetlenül a legjobb 64 közé jutott. 

Ugyanezért Bandinak és Péternek még egy 15-ös asszót kellett teljesítenie a katlanban. Ezt előbbi tükörsimán (Lucio, 15:6), utóbbi 4:7-ről 14:12-re fordítva, majd 14:14 után egy parád riposzttal abszolválta (Giannotte, 15:14). Mindez azt jelentette, hogy hibátlanul alakult magyar szempontból az első nap mérlege. Igaz, azzal mindenki tisztában van: Rióban, a “test event”-en, most kezdődik a teszt a mieink számára.

Szombaton a női párbajtőrözők 64-es tábláját rendezik, egyetlen magyar szereplővel. Reméljük, Szász Emesének főszerepet osztanak.

Eredmények. Férfi párbajtőr Grand Prix, Rio de Janeiro, 128 induló. A csoportmérkőzéseken: Boczkó Gábor és Imre Géza kiemelt, Bányai Zsombor 5 győzelem/1 vereség (továbbjutott), Rédli András 4/2, Somfai Péter 4/2 (továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Rédli-Lucio (brazil) 15:6, Somfai-Giannotte (luxemburgi) 15:14.

Vasárnap a legjobb 64 között: Boczkó-Pitra (cseh), Imre-Böhm (német), Bányai-Lopez-Pourtier (francia), Rédli-Citro (olasz), Somfai-Rubes (cseh).

Női párbajtőr Grand Prix, Rio de Janeiro, 94 induló. A csoportmérkőzéseken: Szász Emese kiemelt. 

Szombaton a legjobb 64 között: Szász-Batini (olasz).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM