Siklósi Gergely bronzérmes a junior vb-n

ápr 7, 2017 | Archív

Megismételte tavalyi teljesítményét Siklósi Gergely! A plovdivi junior világbajnokságon bronzérmet nyert a férfi párbajtőr egyéni versenyen, és ugyanezt tette az elmúlt évben is.

Megismételte tavalyi teljesítményét Siklósi Gergely! A plovdivi junior világbajnokságon bronzérmet nyert a férfi párbajtőr egyéni versenyen, és ugyanezt tette az elmúlt évben is. Andrásfi Tibor szép versenyzéssel végzett a hetedik helyen. Női tőr egyéniben a nyolcaddöntő volt a végállomás, és ami ennél is kellemetlenebb: nem jutott a legjobb nyolc közé a magyar férfi kardcsapat és a női párbajtőrcsapat.

Tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Furcsa egy nap volt a pénteki. Gyakorlatilag tizenhárom órán keresztül egyfolytában zajlott a vívás. A nemzetközi szövetség valamilyen furcsa okból ugyanis egy napra tette a két leghosszabb junior egyéni versenyszámot, a női tőrt és a férfi párbajtőrt (melyen ráadásul a legtöbben indultak…), és besúvasztotta a programba két csapatverseny selejtezőit is. Óriási vívókatlanná változott így a plovdivi vásárpavilon, közel 600 versenyző lépett pástra, és vegyük mindehhez hozzá az edzőket, versenybírókat, szervezőket, közreműködőket…

A napot a férfi párbajtőrözők kezdték, és a fegyvernemhez fűződik a maratoni hosszússágú nap legjobb teljesítménye is. A csoportmérkőzések után mind a négy magyar simán továbblépett a közel 200 indulós mezőnyben. És a folytatás sem alakult rosszul. A direkt kieséses táblán egyedül Koch Máté nem jutott a legjobb 32 közé. A kanadai “franciától”, azaz French-től kapott ki egyetlen tussal 15:14-re. Siklósi Gergely, Andrásfi Tibor és Nagy Dávid viszont egytől egyig rendkívül magabiztos győzelmekkel jutott a 32-be. Ott utóbbi vereséget szenvedett a svéd Kimforstól (12:15), de a “kis” Tibi és Geri csak menetelt tovább. Geri nem is akárhogyan! A fegyvernem viszonyaihoz képest elképesztő sima győzelmeket aratott. 15:5, 15:3, 15:9, 15:8. Hongkongi, örmény, dán, majd japán ellenfél bánta, hogy vele hozta össze a sors. Ez pedig junior egyéni világbajnoki bronzérmesünk – akkor még csak egyszeres… – nyolc közé jutását jelentette. És követte őt Andrásfi Tibi is, méghozzá kis híján ugyanilyen meggyőző mérleggel. Mi több, ő a nyolcaddöntőben az aktuális junior Európa-bajnokot, a cseh Jurkát búcsúztatta egy laza 15:12-vel. Bravúr a javából!

Siklósi Geri és Andrásfi Tibi nagyszerű meccset vívott a világbajnoki negyeddöntőben.

Csakhogy a sorsolás összehozta a két magyart a következő körben. Ez, ugye, biztos magyar érmet ért, mégsem volt felhőtlen az örömünk. Elvégre ez egyben azt is jelentette, hogy több érmünk sem lehet egynél, pedig mindkét magyar nagyszerűen vívott. Miként egymás ellen is… A két mester, id. Andrásfi Tibor és Dancsházy-Nagy Tamás először egymás mellett, mintegy harminc méterre a pásttól kezdte figyelni a meccset, majd azért a végére eltávolodtak egymástól… A fordulatos és izgalmas meccset végül Geri nyerte 15:12-re – és ez számára érmet, Tibinek a hetedik helyezést jelentette, amihez gratulálunk! 

Az orosz Guzsijev, a későbbi világbajnok mosolyoghatott a Gerivel szembeni elődöntő után.

Jöhetett az elődöntő, ahol az ellenfél a nemzetközi pástokon eddig ritkán látott orosz Guzsijev volt. Geri 0:4-gyel kezdett, de utána sikerült visszazárkóznia, mi több fordítania, Az utolsó három perc izgalmas végjátékba torkollott, hol itt, hol ott volt egytusos előny, végül a magyar tehetség egyenlített 13:13-nál, nem sokkal a vívóidő lejárta előtt, és a felek a hosszabbításra hagyták a döntést. A mindent eldöntő akciót Geri indította, de ő bánta… Támadását megelőzte az orosz, és ezzel 14:13-ra nyert, vb döntőbe jutott, Gergőnek pedig junior karrierje második világbajnoki bronzérmét jelentette a vereség. Nagyszerű eredmény, szívből gratulálunk neki és mesterének egyaránt, felesleges morfondírozni azon, hogy lehetett volna fényesebb is az az érem… 

Geri csodaszép tusokat adott az elődöntőben is. Csak a vége nem sikerült…

A férfiakkal majdnem párhuzamosan a női tőrözők versenyét rendezték, és titkon bíztunk abban, hogy itt is szép sikert érhetünk el. Nem jött össze. A csoportkörből valamennyi magyar továbbjutott, mi több, a 64 közé jutásért nem kellett vívniuk. A 64-ben azonban többen is nagyon kemény ellenféllel kerültek szembe. Kondricz Kata az olasz Rossinival, aki a mezőny egyik legeredményesebbje – nem sikerült a bravúr (11:15). Másik tehetségünk, Pásztor Flóra is itt búcsúzott, őt a lengyel J. Chrzanowska verte (12:15). Bejutott viszont a főtáblára Tóth Janka, aki a csoportkörben is a legjobban szerepelt, valamint Kókai Csilla. Előbbi kínai, utóbbi francia riválist vert, és ez mindkettő értékes sikernek számított. Janka a 32 között is nyerni tudott, ismét egy ázsiai ellenféllel, a koreai Kimmel szemben (15:12). Csillának ez nem sikerült, a francia Recher bizonyult nála jobbnak. Így a nyolcaddöntőre egyedül Janka maradt állva, ott viszont a mezőny egyik legjobbját, a felnőtt válogatott amerikai Massialast kapta, és 10:11-ig tartotta a lépést vele, de tovább nem sikerült. Ez pedig számunkra a női tőrverseny végét jelentette.

A csapatversenyek is megkezdődtek párhuzamosan az egyéni viadalok utolsó napjával, de sok örömünk nem volt benne… Tulajdonképpen kísértetiesen hasonló utat járt be a két válogatottunk, a női párbajtőr- és a férfi kardcsapat. A 16 közé jutásért melegítettek egy jót – a hölgyek Ausztrália (45:29), az urak Bulgária (45:31) ellen. A nyolcaddöntőben pedig mindkét együttesnek az Egyesült Államok volt az ellenfele. Azt is tudtuk, hogy mindkét meccs nagyon nehéz lesz, mi több – egyiken sem mi számítottunk esélyesnek. És sajnos, egyiken sem sikerült felborítanunk a papírformát. Pedig mindkettőn közel jártunk hozzá… 

Ennyit az azonosságokról. Női párbajtőrben a szokásos taktikai csata alakult ki. Többnyire a tengerentúliaknál volt az előny, de mindig minimális különbséggel. Az utolsó asszóra pedig egyenlő állásnál kötött be Muhari Eszti a junior vb ezüstérmesével, Nixonnal. Az amerikai azonnal magához ragadta a kezdemémyezést, és végig mi próbáltunk utána menni. Egy tusra sikerült is felzárkózni, de egyenlíteni már nem tudtunk, az utolsó másodpercek a fegyvernemben megszokott “rohanással” teltek, de esélyünk ekkor már nem sok volt, 35:37 lett a vége. Rendkívül fiatal csapatunk – egy “középsős” juniorral (Nagy Kinga), két kadettal (Kardos Edina, Gnám Tamara) és egy serdülővel (Muhari Eszter) álltunk fel – így még aznap levívta maradék meccseit a 9-16. helyért.

És éppen úgy jártak a kardozók is. Azon a meccsen is többször vezettek az amerikaiak, egyedül Szlama Vili tudott a közepén egyszer fordítani. A végjáték izgalmasan alakult az utolsó meccs 39:40-nél kezdődött, de még egy bravúrt már nem tudott Vili végrehajtani. A vége 42:45 lett, és késő délután a Galgóczy Tamás, Morvai Ákos, Nagy Martin, Szlama Vilmos összeállítású kardcsapat is megkezdhette a vidámnak csöppet sem mondható alsóházi küzdelmeket. 

Végeredményben a női párbajtőrözők a 11., a férfi kardozók a 12. helyen végeztek. Lesz jobb, annyi bizonyos!

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Plovdiv.

Junior férfi párbajtőr egyéni, 196 induló. A csoportmérkőzéseken: Siklósi Gergely 5 győzelem/1 vereség, Nagy Dávid 5/1, Koch Máté 3/3, Andrásfi Tibor 4/2 (továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Andrásfi-Crook (ausztrál) 15:8, Siklósi-Csu (hongkongi) 15:5, Koch-Budunov (kirgiz) 15:10, Nagy-Sola (horvát) 15:8.

A legjobb 32 közé jutásért: Siklósi-Hovikjan (örmény) 15:3, Andrásfi-Weber (svájci) 15:10, Nagy-Kopra (észt) 15:11, Koch-French (kanadai) 14:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Andrásfi-Postma (holland) 15:9, Siklósi-Linnemann (dán) 15:9, Nagy-Kimfors (svéd) 12:15.

Nyolcaddöntő: Siklósi-Kano (japán) 15:8, Andrásfi-Jurka (cseh) 15:12.

Negyeddöntő: Siklósi-Andrásfi 15:12.

Elődöntő: Siklósi-Guzsijev (orosz) 13:14.

Végeredmény: 1. Guzsijev (orosz), 2. Cuomo (olasz), 3. Siklósi Gergely (edző: Dancsházy-Nagy Tamás, válogatott edző: Eitner Kinga) és Martini (olasz), …7. Andrásfi Tibor (edző: id. Andrásfi Tibor, válogatott edző: Eitner Kinga), …19. Nagy Dávid, …62. Koch Máté.

Junior női tőr egyéni, 114 induló. A csoportmérkőzéseken: Tóth Janka 5 győzelem/1 vereség, Pásztor Flóra 4/2, Kondricz Kata 4/2, Kókai Csilla (továbbjutottak). 

A legjobb 32 közé jutásért: Tóth-Lin (kínai) 15:9, Kókai-Lacheray (francia) 13:11, Pásztor-J. Chrzanowska (lengyel) 12:15, Kondricz-Rossini (olasz) 11:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Tóth-Kim (koreai) 15:12, Kókai-Recher (francia) 7:15.

Nyolcaddöntő: Tóth-Massialas (amerikai) 10:15.

Végeredmény: 1. Kikucsi (japán), 2. Rossini (olasz), 3. Blow (amerikai) és Huang (kínai), …13. Tóth Janka, …27. Kókai Csilla, …41. Pásztor Flóra, …47. Kondricz Kata.

Junior férfi kardcsapat, 30 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Bulgária 45:31 (Szlama +8, Galgóczy +5, Nagy +5, Morvai -4).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 42:45 (Szlama +4, Galgóczy -1, Nagy -6).

A 9-16. helyért: Magyarország-Kína 45:38 (Galgóczy +6, Nagy +6, Szlama -5).

A 9-12. helyért: Magyarország-Fehéroroszország 37:45 (Galgóczy +2, Nagy -5, Szlama -5).

A 11. helyért: Magyarország-Japán 28:45 (Galgóczy -3, Szlama -4, Nagy -5, Morvai -5).

Junior női párbajtőrcsapat, 30 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Ausztrália 45:29 (Gnám +8, Muhari +6, Nagy +1, Kardos +1).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 35:37 (Nagy +1, Gnám +1, Muhari -4).

A 9-16. helyért: Magyarország-Észtország 45:37 (Muhari +6, Nagy +4, Gnám 0, Kardos -2).

A 9-12. helyért: Magyarország-Románia 41:45 (Muhari +4, Nagy -2, Gnám -6).

A 11. helyért: Magyarország-Izrael 45:39 (Muhari +4, Nagy +2, Kardos 0).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM