Siklósi Gergely csodálatos aranyérme

márc 6, 2016 | Archív

Megszületett az első magyar aranyérem az idősebbek versenyében is az újvidéki kadet és junior Európa-bajnokságon. Férfi párbajtőr egyéniben Siklósi Gergely nagyszerű versenyzéssel,

Megszületett az első magyar aranyérem az idősebbek versenyében is az újvidéki kadet és junior Európa-bajnokságon. Férfi párbajtőr egyéniben Siklósi Gergely nagyszerű versenyzéssel, bravúros győzelmekkel, hallatlan izgalmak után lett Európa-bajnok! Női tőrben Mesteri Viktória a hetedik helyen végzett. Gratulálunk a versenyzőknek, a válogatott mestereknek, az edzőknek egyaránt!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A juniorok Európa-bajnokságának versenynapján két olyan számot rendeztek, melyben magyar vívó vezette a korosztályos világranglsitát. Ennél fogva nem csoda, ha nagy várakozással tekintettünk a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők egyéni küzdelmére. Aztán az élet úgy hozta, hogy akadt okunk vasárnap az örömre, nem is kevés, de nem elsősorban Bányai Zsombor, illetve Pásztor Flóra, a két éllovas teljesítménye okán. 

A legnagyobb mezőny “természetesen” a párbajtőrözők versenyén gyűlt össze, 111-en léptek pástra, és magyar részről nem jelenthetett, és nem is jelentett gondot a csoportkörből történő továbblépés. A 64 közé jutásért egyedül Bakos Bálintnak kellett vívnia, neki viszont nem sikerült az asszója, 15:13-ra kikapott izraeli riválisától. Mindeközben már átkoztuk a szerencsénket, mivel két esélyesünk, a már említett Zsombor és Siklósi Gergely egy ágra került, már a legjobb 16 között összekerülhettek. Ráadásul odáig el is kellett jutniuk, és, hogy ez mennyire nem egyszerű, azt Esztergályos Patrik példája mutatta. Ifjűsági olimpiai bajnokunk éppen attól a svéd Islas Frygarétól szenvedett verséget szoros meccsen a 32 között, akit az olmpiai fináléban legyőzött (13:15). 

geri elodonto Siklósi Gergely egésznapos menetelésének egyik áldozata az elődöntőben a német Unterhauser volt.

Ráadásul Zsombornak és Gerinek egyaránt kemény ága volt a nyolcaddöntőig is. Bányai a csoportban százszázalékos orosz Rasszolovot kapta, miután iskolázott egyet a 64-ben (Dagani, 15:5). Siklósinak meg az az osztrák Mahringer jutott – az ukrán Gorbachuk 15:6-os legyőzése után -, aki a szezonban már nyert junior Vk-t. Utóbbinak volt nehezebb dolga, 12:12-ig fej fej mellett haladtak, aztán viszont a Balaton tehetsége lehúzta a rolót – 15:12 ide. Zsombor pedig orosz riválisát végig vezetve, magabiztosan győzte le (15:10). 

Novi Sad 29 / 2-09 / 03 2016 EUROPEAN CHAMPIONSHIPS CADETS AND JUNIORS Photo Augusto Bizzi Geri, a tapolcai aranykovács!

Jöhetett a már említett magyar-magyar nyolcaddöntő, aminek ezúttal senki sem örült, pláne nem a két érintett. Becsületes, nagy csatát vívtak fiataljaink, és stílusosan, hosszabbításban, egy tussal győzött Siklósi Gergely 8:7-re. A negyeddöntőbeli ellenfél, a spanyol Gavalda tűnt a legkönnyebb riválisnak a nap folyamán, és 8:5-ig minden jól is alakult. Utána viszont öt egylámpást szúrt az ibériai, és máris fordult a kocka – 8:10. De nem sokáig! Geri összeszedte magát, és villámgyorsan behúzta a meccset 15:11-re. Ezzel a 19 éves tehetség kadet Eb-ezüstje után megszerezte első junior egyéni Eb-érmét is. Persze, dolga még bőven akad, ha szeretné eredményességében megközelíteni a helyszínen lévő mesterét, a hétszeres világbajnok Szalay Gyöngyit… De jó úton halad, és, ugye az este ekkor még előttünk állt.

mesteri viki vege Mesteri Viki nagyon értékes hetedik helyezést ért el! Képünkön a későbbi aranyérmes Cipressától szenvedett vereséget.

Elvégre a négyes döntőkig még következett a női tőrözők versenye, melyben a csoportmeccsek során három magyar továbbjutott, Kondricz Kata viszont egyetlen fránya tus különbséggel kiesett. Favoritunk, Pásztor Flóra tökéletes mérleget produkált, tust se sokat kapott, miként egy nappal korábban Beliczay Sándor másik tanítványa, Dósa Dániel. A sors azonban néha furcsa dolgokra képes. Miként tegnap Dani, úgy ma Flóra is első ellenfélül egy nagyon erős olasz ellenfelet kapott – határtalan balszerencsével. És minként Dani, úgy sajnos Flóra is vereséget szenvedett – az olasz Rivanótól 15:5-re. Nem járt sokkal jobban a másik hibátlan mérleggel továbblépő magyar, Balogh Orsi sem. Neki a 32-ben a szintén nagyon erős orosz Juszova jutott, aki 15:11-re győzött. 

Maradt egykeként Mesteri Viktória, akinek a története megér egy külön bekezdést. Legutóbb három éve, kadetként kápráztatott el minket. Akkor lehengerlő vívással megnyerte a budapesti Eb-t, majd a porecsi vb-t. A bravúr óta három év telt el, amely viszont nem bővelkedett sikerekben. Vikit sérülés hátráltatta, edzőt váltott – most Feczer Viktor irányítja a munkáját. Az eredmények pedig jóindulattal is csak csordogáltak. Utolsó éves juniorként úgy jutott el az újvidéki Eb-re, hogy nem volt korosztályos nemzetközi döntője. Egészen mostanáig! Ezúttal ismét ugyanolyan energikus, tűzről pattant és villámgyors volt, mint három éve, a pontos támadások mellett pedig kiosztott jó néhány gyönyörű parádriposztot is. 15:7, 15:5, 15:6 – ilyen eredményekkel jutott a nyolc közé holland, ukrán, majd brit riválisával szemben. 

Csakhogy a nagy falat ezután következett, az érmért az olasz Cipressa ellen lépett pástra. 5:1-ig, mjd 8:5-ig minden álomszerűen alakult, csakhogy ekkor az itliai taktikát váltott, és másodpercek alatt fordított. Megjött a válaszreakció is, csakhogy a hajrában már az újabb bravúr nem jött össze. A későbbi aranyérmes Cipressa 15:11-re győzött, Viki pedig ezzel végül a hetedik helyen végzett. Gratulálunk neki, és a mesterének egyaránt, őszintén bízunk abban, hogy ezt az eredményt hamarosan újabb követi! 

Novi Sad 29 / 2-09 / 03 2016 EUROPEAN CHAMPIONSHIPS CADETS AND JUNIORS Photo Augusto Bizzi Nagyszerű csatát vívott az aranyért Geri a cseh Rubessel. Pláne azért volt nagyszerű, mert ő nyert…!

Na de térjünk vissza a férfi párbajtőrhöz, elvégre este következett Geri elődöntője a német Unterhauserrel szemben. Ne tagadjuk, ő számított esélyesebbnek, ugyanakkor kissé megilletődötten kezdett, mintha testben-fejben nem lett volna százszázalékos. Így aztán az asszó kétharmadáig fej fej mellett haladtak, igaz, a minimális előny rendre a magyarnál volt. Aztán 11:10-nél megtalálta a ritmust, sorra szúrta a szebbnél szebb tusokat, és nem is lehetett kétséges, hogy Európa-bajnoki döntőben a helye – 15:10! A fináléban a cseh Rubes várt rá. Az a Rubes, aki ellen a felnőtt válogatott tagjainak is meg-meggyűlt a baja, mivel a cseh tehetség tagja volt a mieink elleni berni, illetve vancouveri Vk-válogatottnak. Hihetetlen izgalmas és sportszerű csatát vívtak a fiatalok. Ennek igazolásául: mindkét fél bemondott egy-egy tust, amikor nem találta el a másikat, de jelzett a gép, zúgott is a vastaps! De zúghatott az asszó okán is! Eleinte Geri dominált, taktikus vívással 6:3-ra is elhúzott. Csakhogy aztán Rubes vette át az irányítást, ki is egyenlített. A hajrában megint csak a magyar pillanatai következtek, azonban kiderült, hogy tíz másodperc a vívásban nagy idő. Ennyivel a vívóidő lejárta előtt még 11:9-re vezetett Geri, de Rubes öt másodperc alatt egyenlített, jöhetett a hirtelen halál! És ebben a magyar tehetség volt eredményes, 12:11-re nyert, ezzel pedig elmondhatjuk: Siklósi Gergely már nem csak tehetséges, hanem junior Európa-bajnok! Gratulálunk neki, edzőjének és válogatott edzőjének, Eitner Kingának a tapolcai vívás újabb kimagasló eredményéhez!

Novi Sad 29 / 2-09 / 03 2016 EUROPEAN CHAMPIONSHIPS CADETS AND JUNIORS Photo Augusto Bizzi Ez sem kis feladat, de a szurkolótábor megoldotta! A közel kétméteres Európa-bajnok, Siklósi Gergely a levegőben!

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Újvidék.

Férfi párbajtőr egyéni, 111 induló. A csoportmérkőzéseken: Bányai Zsombor 4 győzelem/2 vereség, Siklósi Gergely 4/2, Esztergályos Patrik 4/2, Bakos Bálint 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Bakos-Raz (izraeli) 13:15.

A legjobb 32 közé jutásért: Bányai-Dagani (svájci) 15:5, Esztergályos-Brinkmann (német) 15:13, Siklósi-Gorbachuk (ukrán) 15:6.

A legjobb 16 közé jutásért: Bányai-Rasszolov (orosz) 15:10, Siklósi-Mahringer (osztrák) 15:12, Esztergályos-Islas Frygare (svéd) 13:15.

Nyolcaddöntő: Siklósi-Bányai 8:7.

Negyeddöntő: Siklósi-Gavalda (spanyol) 15:12.

Elődöntő: Siklósi-Unterhauser (német) 15:10.

Döntő: Siklósi-Rubes (cseh) 12:11.

Végeredmény: 1. Siklósi Gergely (edző: Szalay Gyöngyi, válogatott edző: Borosné Eitner Kinga), 2. Rubes (cseh), 3. Cuomo (olasz) és Unterhauser (német), …12. Bányai Zsombor, …28. Esztergályos Patrik, …69. Bakos Bálint.

Női tőr egyéni, 73 induló. A csoportmérkőzéseken: Pásztor Flóra 6 győzelem/0 vereség, Balogh Orsolya 5/0, Mesteri Viktória 4/2 (továbbjutottak), Kondricz Kata 1/4 (kiesett).

A legjobb 32 közé jutásért: Mesteri-Rentier (holland) 15:7.

A legjobb 16 közé jutásért: Mesteri-Taranenko (ukrán) 15:5, Pásztor-Rivano (olasz) 5:15, Balogh-Juszova (orosz)11:15.

Nyolcaddöntő: Mesteri-Fihosy (brit) 15:6.

Negyeddöntő: Mesteri-Cipressa (olasz) 11:15.

Végeredmény: 1. Cipressa (olasz), 2. Abdrakmanova (orosz), 3. Rossini (olasz) és Martyanova (orosz), …7. Schmél Viktória (edző: Feczer Viktor, válogatott edző: Kiss Tibor), …17. Pásztor Flóra, …19. Balogh Orsolya, …57. Kondricz Kata.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események