Somfai Péter bronzérmes Bernben

okt 26, 2015 | Archív

Remek magyar eredménnyel zárult az idénnyitó berni férfi párbajtőr egyéni Világkupa-verseny. A hatalmas mezőnyben Somfai Péter bronzérmes lett, míg Berta Dániel a hetedik helyen zárt -

Remek magyar eredménnyel zárult az idénnyitó berni férfi párbajtőr egyéni Világkupa-verseny. A hatalmas mezőnyben Somfai Péter bronzérmes lett, míg Berta Dániel a hetedik helyen zárt – mindketten pályafutásuk egyik legjobb, ha nem a legjobb egyéni eredményét érték el, gratulálunk!

 

Tényleg nem azért, mert előző nap ezt írtuk, ezúttal nem az egyéni viadalra, hanem a csapatra fókuszálunk elsősorban, de igazából semmi különös nem történt azzal, hogy a berni férfi párbajtőr Vilgkupa-verseny 64-es főtáblájának első körében kiesett Imre Géza és Boczkó Gábor. Jó, nem jártunk vitustáncot örömünkben, de a két klassizs esetében a vasárnapi csapatviadal ezúttal valóban jóval nagyobb jelentőséggel bír. Újdonsült világbajnokunk, Imre Géza egyébként Trevejótól szenvedett 15:12-es vereséget. Mondhatnánk, a rutin döntött, elvégre a kubaiból franciává lett korábbi klasszis három évvel idősebb Gézánál, 44 esztendős… Boceket pedig egy szintén régi ismerős, a lengyel Zawrotniak búcsúztatta hirtelen halálban. Ez van – jöhet a csapatverseny.

 

A további, versenyben lévő négy magyarnak ugyanakkor jóval nagyobb jelentőséggel bírt a folytatás, elvégre hatalmas a küzdelem a “nagyok” mögötti helyekért. Csupa rendkívül éles, szoros asszóról érkeztek a híradások. Ketten – Somfai Péter és Berta Dániel – kettő, illetve egyetlen tussal nyertek, és 32-be jutottak, ketten – Szényi Péter és Siklósi Gergely – pedig egyetlen tussal alulmaradtak. Az újabb akadályt aztán egyaránt sikerrel vette a két magyar. A 16-ba jutásért Somfai Péter a már említett Trevejót megint csak nagy csatában, 15:13-ra verte, Berta Dani pedig végre egy izgalommentes csörtében nyert 15:8-ra. 
 
A folytatásban pedig mindketten pályafutásuk legnagyobb felnőtt egyéni sikerét könyvelhették el. Berta Dani életében először jutott be a felnőttek között a nyolcas döntőbe, miután a franciából szenegálivá lett Bouzaidot legyőzte 15:10-re. És a folytatás ugyan nem sikerült a 21 esztendős pécsi tehetségnek, Danka Sándor tanítványának – a negyeddöntőben 15:10-es vereség a holland Verwijlentől -, de szerepléséről így is felső fokon beszélhetünk. 
 
 Somfai Péter és dobogós társai. Mi rá vagyunk nagyon búszkék!
 
Hát még Somfai Péteréről! Egyéni Vk vagy GP viadalon eddig kétszer, hat évvel ezelőtt volt bronzérmes, de a jelenleginél kevésbé nívós, ázsiai versenyeken. Most viszont a világelit jelenlétében tette meg ugyanezt, 35 esztendősen! Dancsházy-Nagy Tamás tanítványa a nyolcaddöntőben a svájci válogatott Steffennekbizonyította be, hogy nincs előnye a hazai pástnak (15:11), majd az éremért a Szényi Pétert a hosszabbításban legyőző Bruttinin állt nemes bosszút, 15:12-re verte az itáliait!
 
Az újabb lépcsőfok, az újabb nemes bosszú ezúttal elmaradt. A kora esti négyes döntőben a Danit legyőző Verwijlen következett, és a hollanddal szemben ezúttal sem volt ellenszer. Pedig majdnem… A holland 6:2-re is elhúzott, de “Somfás” visszakapaszkodott, sőt, a vezetést is átvette. A befejezés hosszabbításba torkollott, ami Verwijlennek sikerült, 13:12-re nyert, Somfai Péternek pedig így egy bravúros bronzérem jutott, gratulálunk, a holland pedig nem sokkal később az aranyat zsebelte be!  
 
Vasárnap pedig jöhet az a bizonyos csapatverseny! HAJRÁ, MAGYAROK!
 
Férfi párbajtőr Világkupa, Bern. A legjobb 32 közé jutásért: Somfai-Ramirez (amerikai) 15:13, Berta-Pereira (spanyol) 15:14, Siklósi-Jarent (francia) 13:14, Szényi-Bruttini (olasz) 11:12, Imre-Trevejo (francia) 12:15, Boczkó-Zawrotniak (lengyel) 11:12. 
A legjobb 16 közé jutásért: Somfai-Trevejo (francia) 15:13, Berta-Kostka (lengyel) 15:8.
Nyolcaddöntő: Somfai-Steffen (svájci) 15:11, Berta-Bouzaid (szenegáli) 15:10. 
Negyeddöntő: Somfai-Bruttini (olasz) 15:12, Berta-Verwijlen (holland) 10:15.
Elődöntő: Somlai-Verwijlen (holland) 12:13.
Végeredmény: 1. Verwijlen (holland), 2. Jerent (francia), 3. Somfai Péter (edző: Dancsházy-Nagy Tamás, válogatott edző: Gelley István) és Novoszjolov (észt), …7. Berta Dániel (edző: Danka Sándor, válogatott edző: Gelley István), …33. Imre Géza, …36. Boczkó Gábor, …44. Szényi Péter, …61. Siklósi Gergely, …69. Cho Taeun Sándor, …76. Rédli András, …80. File Mátyás, …98. Hanczvikkel Márk, …118. Peterdi András, …132. Bányai Zsombor.  
Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események