Strasbourg: prêt? allez!

jún 6, 2014 | Archív

A férfi párbajtőrözők egyéni versenyével szombat reggel megkezdődik a strasbourgi felnőtt Európa-bajnokság. Minden és mindenki készen áll, a város, a csarnok, minden körülmény

A férfi párbajtőrözők egyéni versenyével szombat reggel megkezdődik a strasbourgi felnőtt Európa-bajnokság. Minden és mindenki készen áll, a város, a csarnok, minden körülmény tökéletes, reméljük, a mieink formája is az lesz. HAJRÁ, MAGYAROK!

Tudósításunk a VOLÁNBUSZ támogatásával készült.
 
Azért a D-Day mindent vitt. A 36 fokos kánikula közeledik Strasbourg felé, a város férfi kosárlabda-csapata elveszítette a Limoges elleni bajnoki döntőt, hajrájához közeledik a Roland Garros, hamarosan kezdődik a foci vb a gallkakasosokkal, és számunkra csöppet sem mellesleg kezdődik a vívó Európa-bajnokság, de a fő téma a pénteki újságokban természetesen Kelet-Franciaországban is a normandiai partra szállás hetvenedik évfordulója.
 
Döbbenetes archív felvételek és fotók az újságokban és a tévében, megható helyszíni képek és beszámolók a még élő, értelemszerűen kilencven körüli veteránokról. A D-Day-re, únius 6-ára emlékezik a világ, és értelemszerűen Franciaország. Megszállták természetesen az országot a földkerekség legjelentősebb politikusai is. Francois Holland fogadta Obamát, Putyint, Merkelt és Cameront, megérkezett Erzsébet királynő is, úgyhogy jelen körülmények között talán bocsánatos a bűn, mely szerint a magyar vívóválogatott első felének strasbourgi érkezése – a röpke tizenöt órás, egyébként kényelmes buszutazás után – kevésbé számított kiemelt médiaeseménynek. Pedig az aktuális világbajnok férfi párbajtőr-válogatott és a világranglistát női párbajtőrben vezető Szász Emese landolt csütörtök este kilenc óra felé a strasbourgi szálloda előtt…
 
katedralis[1]
A világhírű egytornyú strasbourgi katedrális. Szép.
 
Ugyanakkor – a viccet félretéve – az is kiderült péntek reggelre, hogy a helyiek igenis nagyon komolyan veszik az Európa-bajnokságot. A DNA elnevezésű regionális napilap sportrovatában az első oldalon a már említett kosárdöntő szerepelt, de az Eb akkora helyet kapott, mint a Roland Garros és a foci-vb összesen, és ez mindennél többet mond. A szervező bizottság elnöke az a Frederic Pietruszka, aki egyben a FIE főtitkára, így aztán meg sem lepődtünk, amikor a pénteki edzésre, akkreditációs ügyintézésre és fegyverhitelesítésre érkezve majdnem olyan tökéletes állapotokat és helyszínt találtunk, mint a budapesti világbajnokság esetében… (Mert ennyire azért hadd beszéljünk haza!)
 
A Rhenus sportközpontban 2500-an figyelhetik majd a döntőket, a nagytermet a pesti vb mintájára rendezték be. A csarnok a város modern, Európai Parlamenthez tartozó negyedében található, ugyanakkor a csodaszép belváros sem esik messze küldöttségünk szálláshelyétől. Persze a városnézés nem szerepelt világbajnok férfi párbajtőrözőink tegnapi programjában. Ők az utolsó simításokat is végigvették, elvégre az integrált Eb a fegyvernem egyéni versenyével, és a kerekes székesek kardviadalával kezdődik. Természetesen Udvarhelyi Gábor fegyvernemi vezetőedző és segítője, Dancsházy-Nagy Tamás felvette a mesterplasztront, azaz minden úgy történt, mint más világversenyek esetében, Boczkó Gábor, Rédli András, Somfai Péter és Szényi Péter nem először él át hasonló órákat.
 
Szombat reggel fél kilenctől azonban új, még számukra is ismeretlen fejezet, a 2014-es vívó Európa-bajnokság kezdődik.
 
Ami, ha nem is sorsfordító partra szállás, de lényeges pástra lépés lesz.
 

 

2014. június 06.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események