Svájcban majdnem üres maradt a sapka

nov 23, 2018 | Archív

Egyedül Bányai Zsombor jutott a 64 közé a tizenkét magyar indulóból a berni férfi párbajtőr Világkupa-versenyen. Javítás a mieinknek a vasárnapi csapaton, Zsombinak pedig, hajrá, szombaton!

Végül is deklaráltan a csapatverseny, illetve az azokon történő olimpiai kvalifikáció a kiemelt feladat a férfi párbajtőr-válogatott számára, úgyhogy különösebben kár lenne bosszankodni azon, hogy egyetlen magyar, Bányai Zsombor jutott a legjobb 64 közé a szezonnyitó férfi párbajtőr Vk-n Bernben. A 289 fős, hatalmas mezőnyben szerencséje sem volt a mieinknek – sem a sorsolással, sem a szoros vereségekkel. 

És akkor a további tények. A csoportkör után hárman – Nagy Dávid, Bakos Bálint és Szényi Péter – kényszerültek búcsúra, majd következett a “végeláthatatlan” 256-os direkt kieséses tábla… Az első etapban Esztergályos Patrik, a korábbi ifi olimpiai bajnok búcsúzott. Aztán a következő körben már jóval többen akadtak fenn a rostán. Jelesül Siklósi Gergő, Andrásfi Tibi, Berta Dani és Peterdi András. Az utolsó pénteki körnek mindösszesen négyen vághattak neki. Két olimpiai bronzérmes, és két junior világbajnok. 

Bányai Zsombi két és fél éve a taskenti junior vb elődöntőjében, most a 64 közé jutásért győzte le a spanyol Pereirát.

A két klasszis ezúttal búcsúzott. A “mellesleg” egyéni Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes Rédli Andrást egy régi ismerős, a lengyel Zawrotniak győzte le 9:5-re, míg az utóbbi időben egyre jobb formába lendülő Somfai Péter az olasz új hullám egyik képviselőjétől, Vismarától kapott ki (11:15). A fiatalok közül a rutinosabb, Bányai Zsombor legyőzte régi, korosztályos nagy riválisát, a spanyol Pereirát (11:9), így a 64 közé jutott. Egyetlen tus híján társult mellé vasasos klubtársa, a junior korú Koch Máté, ő az egyiptomi Saiffal szemben maradt alul 8:7-re. 

Így aztán maradt egyedül Zsombi, aki viszont az élővilággal kapcsolatos érdeklődési körével kapcsolatosan bizonyíthat: mi szerint egy fecske is csinálhat nyarat. Aztán vasárnap meg jöhet a csapatverseny…

Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni Világkupa, Bern, 289 induló. A csoportmérkőzéseken: Koch Máté 5 győzelem/1 vereség, Somfai Péter 5/1, Andrásfi Tibor 5/1, Peterdi András 5/1, Rédli András 4/2, Berta Dániel 4/2, Bányai Zsombor 4/2, Siklósi Gergely 4/2, Esztergályos Patrik 3/3 (továbbjutottak), Nagy Dávid 2/4, Bakos Bálint 1/5, Szényi Péter 1/5 (kiestek).

A legjobb 160 közé jutásért: Esztergályos-Zawrotniak (lengyel) 14:15. 

A legjobb 96 közé jutásért: Rédli-Islas Flygare (svéd) 15:7, Somfai-Anyohin (orosz) 15:10, Bányai-Svensson (svéd) 15:7, Koch-Mohsen (egyiptomi) 14:13, Siklósi-Pittet (svájci) 9:15, Andrásfi-Niggeler (svájci) 11:14, Berta-Antkiewicz (lengyel) 6:15, Peterdi-Beskin (izraeli) 14:15.

A legjobb 64 közé jutásért: Bányai-Pereira (spanyol) 11:9, Rédli-Zawrotniak (lengyel) 5:9, Somfai-Vismara (olasz) 11:15, Koch-Saif (egyiptomi) 7:8.

Szombaton a legjobb 32 közé jutásért: Bányai-Lugones Ruggeri (argentin).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.