Szabó Bence a Hírességek Csarnokában

szept 29, 2016 | Archív

A nemzetközi szövetség végrehajtó bizottsága a kétszeres olimpiai és világbajnok kardvívót, Szabó Bence jelenlegi MOB-főtitkárt választotta első helyen a Hírességek Csarnokába. A

A nemzetközi szövetség végrehajtó bizottsága a kétszeres olimpiai és világbajnok kardvívót, Szabó Bence jelenlegi MOB-főtitkárt választotta első helyen a Hírességek Csarnokába. A döntést hivatalosan a FIE novemberi, moszkvai kongresszusán jelentik be. Ezzel már kilenc magyar tagja van a Hall of Fame-nek

A FIE 2012-ben hívta életre a Hírességek Csarnokát, az úgynevezett Hall of Fame-t, és mindig a naptári év vége felé tartandó kongresszuson választanak új tagokat. Az eddigi magyar tagok Bay Béla, Gerevich Aladár, Kárpáti Rudolf, Kovács Pál, Elek Ilona, Kamuti Jenő, Nagy Tímea és Rejtő Ildikó voltak, hozzájuk csatlakozik kilencedikként, és negyedik kardvívóként Szabó Bence. A halhatatlan lehet sportoló (aktív és visszavonult egyaránt), illetve a bővebb vívócsalád tagja (nemzetközi tisztviselő, edző, bíró). A sportolói kandidálásnak szigorú feltételei vannak: legalább egy olimpiai bajnoki cím kell hozzá, vagy két olimpiai ezüst, illetve bronz, vagy három világbajnoki cím, vagy hat világbajnoki érem.

bence-uszmanov Szabó Bence és Alisher Uszmanov, a Nemzetközi Vívó Szövetség elnöke.

Szabó Bence – akit májusban, a 82. életévében elhunyt Szőcs Bertalan vívómesterrel együtt jelölt a magyar szövetség elnöksége a tagságra – 1988-ban, Szöulban a magyar kardválogatottal, majd 1992-ben, Barcelonában egyéniben is olimpiai aranyérmet nyert. Emellett további kétszeres olimpiai ezüstérmes (1992 és 1996, csapat), a csapattal kétszeres világbajnok (1991, 1993), Európa-bajnokságon pedig egyéniben és csapatban is győzött. Aktív sportolói pályafutásának befejezése után volt az UTE elnöke, aztán a magyar vívóválogatott szövetségi kapitánya, 2012 óta pedig a MOB sportigazgatója, majd főtitkára.

Csampa Zsolt, a szövetség elnöke így kommentálta a hírt: “Természetesen először is gratulálok Bencének az elismeréshez. Elnökségünk nem véletlenül jelölte őt, elvégre világklasszis versenyzői múltja mellett klubelnökként, szövetségi kapitányként, most pedig a MOB főtitkáraként rengeteg tett és tesz a vívás, illetve a magyar sport fejlődéséért. Ugyanakkor a döntést sportdiplomáciai sikerként is értékelem, ami a 2013-as budapesti világbajnokság óta szerencsére egyre gyakrabban fordul elő. A Hírességek Csarnokába történő beválasztás szentesítése majd a novemberi, moszkvai kongresszuson lesz, de az eddigi tapasztalatok alapján ez gyakorlatilag biztosra vehető. Azt is hozzátenném, hogy számos olyan magyar vívó, vívómester, illetve vívással foglalkozó szakember van idehaza, akit méltán jelölhetünk erre a kitüntetésre, és ezzel a lehetőséggel a jövőben is élni fogunk.”

A “Híresség”, azaz Szabó Bence természetesen azzal kezdte, hogy számára nagy megtiszteltetés az, hogy ilyen magyar klasszisok társa lehet a Hall of Fame-be, és az is, hogy a FIE végrehajtó bizottsága első helyen jelölte erre a kitüntetésre. Majd így folytatta: “Biztos vagyok abban is, hogy mindebben közrejátszott a magyar vívók nagyszerű riói szereplése. Remekül szerepelt a válogatott, az anyagi lehetőségeket a felkészülés során ésszerűen használta ki a szövetség, és azoknak a fanyalgóknak sem adok igazat, akik azért panaszkodnak, hogy az idősebb korosztály érte el a sikereket. Ez egy olimpia volt, a fiatalítás, a csapatépítés időszaka a vívásban, illetve a többi sportágban is most kezdődik majd.”

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM