Szabó Bence kéznyomata a Sportcsillagok Falán

febr 21, 2014 | Archív

Két olyan sportember kéznyomata került fel a Liszt Ferenc téri Sportcsillagok Falára, akinek helyéhez kétség nem férhet! Az egyik olimpiai bajnok úszónőnk, Kovács Ágnes, a másik pedig

Két olyan sportember kéznyomata került fel a Liszt Ferenc téri Sportcsillagok Falára, akinek helyéhez kétség nem férhet! Az egyik olimpiai bajnok úszónőnk, Kovács Ágnes, a másik pedig a magyar kardvívás egyetlen élő kétszeres olimpiai bajnoka, a MOB főtitkára, Szabó Bence.

A hagyományosan a Liszt Ferenc téren tartott rendezvényen a főszereplőket Simicskó István, az EMMI sportért és ifjúságért felelős államtitkára köszöntötte. Szabó Bencét honlapunkon teljesen felesleges bemutatni, a magyar kardvívás, a magyar vívás korszakos egyénisége, “mellesleg” a MOB főtitkára, a magyar sport egyik első számú vezetője.

 
nyomasbence[1]
 
Olvassuk e helyütt azt, hogy Csampa Zsolt, az MVSZ elnöke miként méltatta péntek délelőtt a helyszínen Szabó Bencét.  
 
“Tokaj környékén nőttem fel, amely a késői szüretelésű szőlő okán híresült el szerte a világban. Későn érik be, ám annál nagyszerűbb termést hoz.
A kardvívás világában hasonló utat futott be Szabó Bence, és az aszúhoz hasonlóan a lehető legmagasabbra jutott. Tehetséges fiatalemberből egyszer csak 25 esztendősen robbant be a világ élvonalába 1987-ben, hogy aztán egy évtizeden keresztül nem is lehetett onnan kirobbantani. 
 
Ehhez úgy istenigazából nem is kellett több két embernél. Az egyik az általam akkor még személyesen nem ismert, de azóta számomra is bizonyítottan céltudatos, taktikus, egyszerre vagány és fegyelmezett, no meg villámgyors Szabó Bence. Másrészt az általam sajnos csak hírből ismert csodálatos mester, Zarándi Csaba. Ők ketten egyébként nem csak egymással, de az Újpesttel is összeforrtak, sem egyikük, sem másikuk nem dolgozott más klubban.
 
E két ember munkájának az eredménye közismert. Két olimpiai és két világbajnoki aranyérem, számtalan egyéb színű medál, három Universiade első helyezés, megannyi Európa- és magyar bajnoki cím. 
 
Sportvezetőként felesleges lenne méltatni Bencét, elvégre a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, és rengeteget tesz azért, hogy korábbi és jelenlegi – hiszen vívómesterként is dolgozik – sportágának segítsen. A sportágba kívülállóként becsöppenő, de abba pillanatok alatt beleszerelmesedő elnökként kerültem kapcsolatba a MOB egyik első számú vezetőjével, aki történetesen korábbi világklasszis kardvívó. 
Csörtéink azonban természetesen barátiak, még ha néha keménynek is látszanak de mindig a magyar vívás, a magyar sport érdekeit képviselik. 
 
Megtiszteltetés számomra, hogy a magyar vívás vezetőjeként a magyar kardvívás egyik legnagyobbját méltathatom. Azt is el kell mondanom, hogy a csodálatos elődök, Gerevich Aladár, Kovács Pál, Kárpáti Rudolf felülről figyelik most Bencét, aki jelenleg az egyedüli magyar élő kardvívó, aki két olimpiai aranyérmet nyert. És hadd zárjam azzal mondataimat, hogy biztos vagyok abban, Bencével közösen mindketten azt szeretnénk, hogy két és fél év múlva, a riói játékok után elmondhassuk: már nincs ezzel egyedül, Szilágyi Áron csatlakozott mellé…
 
Gratulálok a magyar kardvívásnak, Szabó Bencének, és természetesen köszönjük a szervezőknek, hogy itt lehetünk, és mindezt elmondhattuk.”

2014. február 21.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.