Szász Emese Európa-bajnoki bronzérmes!

jún 6, 2015 | Archív

Klasszisok sorát búcsúztatva jutott be a kora esti négyes döntőbe a montreux-i Európa-bajnokság női párbajtőr egyéni számában Szász Emese! A világranglistát vezető magyar ott az

Klasszisok sorát búcsúztatva jutott be a kora esti négyes döntőbe a montreux-i Európa-bajnokság női párbajtőr egyéni számában Szász Emese! A világranglistát vezető magyar ott az orosz Kolobovával találkozott az elődöntőben, akitől vereséget szenvedett így egy nagyon fényesen csillogó bronzérmet nyert, GRATULÁLUNK!

 

Munkatársunk helyszíni jelentése

 

Az álmoskönyvek nem sok jót ígérnek vívásban annak, aki a csoportmérkőzés első három asszójában háromszor kikap, és mindössze öt tust ad a tizenöt ellenében. Pláne, nem párbajtőrben. Csakhogy az álmoskönyvekkel szemben olyan is akad, hogy valaki egyszerűen álmos. Vagy nem szokott hozzá a csoportmérkőzések hangulatához, mivel évek óta kiemeltként a direkt kieséses táblával kezd. Vagy csak egyszerűen kicsit izgul az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság nyitányán. Szász Emesével, a világranglistát vezető női párbajtőrözőnkkel fentiek közül történhetett az egyik. Vagy akár több is…
 
Mindenesetre klasszisunk így kezdte a montreux-i Eb-t, és ugyan nyugtatgattuk magunkat, hogy nem jelent ez semmit, na de azért akkor is… Aztán Emese megrázta magát, talán őt is megrázták, és egyszeriben rá sem lehetett ismerni. A csoport további három asszójában összesen négy tust kapott, így végül pozitív tusaránnyal zárt. Persze, ettől még a 64-es táblán várható volt, hogy erős ellenféllel kerül szembe. Így is történt. A francia Maureen Nisima következett, aki öt évvel ezelőtt, a párizsi világbajnokságon az aranyéremért győzte le Emesét… A 34 éves sztárnak emellett egyéniben van további ezüst- és bronzérme világbajnokságról, míg olimpián 2004-ben úgy lett harmadik, hogy azt a Mincza Ildikót verte meg egyetlen tussal, aki most a válogatott edzőjeként segíti a helyszínen a mieinket. 
 
Volt tehát miért visszavágni, pontosabban visszaszúrni! Emese rendkívül motiváltan, koncentráltan és – ami a legfontosabb – jól vívott. Három perc után 4:1-re, két harmad után 9:5-re vezetett, és egy másodpercig sem lehetett kérdéses a győzelme, 15:8 lett a vége. Aki azt gondolta, hogy túl van a nehezén, az hatalmasat tévedett. A 32 között következett az a Britte Heidemann, aki a jelenkori női párbajtőrvívás vitán felül legnagyobb alakja. Egyéniben olimpiai bajnok (Peking) és ezüstérmes (London), emellett világbajnok, vb-ezüstérmes és kétszeres vb-bronzérmes. Ja, és tavaly úgy lett második a kazanyi vb-n, hogy a negyeddöntőben éppen Emesét győzte le – egyetlen tussal… 
 
 Felül azt láthatjuk, amikor Heidemann beguggolva három tusának egyikét szerzi a nyolcaddöntőben, alul pedig amikor Emese ennek is megtalálta az ellenszerét!
 
Na de ne rohanjunk ennyire előre, és természetesen essék szó a többiekről is. A csoportmérkőzések felemásan sikerültek, kvartettünk összességében 11 győzelemmel és 12 vereséggel, azaz ötven százalék körüli mérleggel zárt. Junior Európa-bajnokunk, Kun Anna – aki Révész Julianna könyöksérülése okán ugrott a Genfi-tó mélyvizébe – ezt a lécet még leverte, nehéz csoportjában egyetlen győzelemmel kiesett. De egészen bizonyosan lesz ez még másként is. Emeséről már beszéltünk, hozzá kísértetiesen hasonló mérleggel zárt Budai Dorina – csak ő nem három vereséggel kezdett… -, míg legjobban Antal Edina szerepelt, aki 4 győzelme mellett két vereséget szenvedett.
 
Sokra sajnos nem ment vele… Ő sem kapott könnyű riválist a 64 között, azt a román Dinut, aki leánykori nevén, Iordacheaként egyéniben vb-hetedik volt, csapatban pedig világbajnok. Edinának nem volt esélye a győzelemre, 15:5-ös vereséggel búcsúzott. Bejutott viszont a főtáblára Budai Dorina, aki a többiekkel ellentétben nem panaszkodhatott a sorsolásra, és esélyét végig vezetve érvényesítette is a finn Lehtonennel szemben (15:11). 
 
Ezzel délutánra végre be- és feljutottunk a montreux-i dzsesszfesztivál fő koncerttermébe, a Sztravinszkij auditóriumba, itt rendezték be ugyanis a négy színes pástot – melyből az egyik egyben döntős pástként is szolgált -, melyen a 32-es tábla mezőnye versenyzett. A fénytechnika és a hangtechnika abszolút a heyszínhez illő, azaz a lehető legmagasabb színvonalú volt, ugyanakkor a négy pást közül az egyik – ráadásul a későbbi döntős pást -, nem túlzás, 25-30 méterre volt a nézőtértől. Nos, minden még Svájcban sem lehet tökéletes. Éppen erre, a “kukkeros pástra” szólították az első párban Emesét és Heidemannt, és ugyanekkor vívott Dorina is. Utóbbit intézzük el röviden, elvégre igencsak felejthetőre sikeredett a fellépés: a magyar hölgy 15:3-ra kapott ki a romániai Poptól
 
Emese viszont nagyot alkotott, dzsesszkoncerten nyilvánvalóan visszatapsolták volna. Végig irányította az asszót, az sem zavarta meg, hogy amikor pontosan egy perc után megflesselte a németet, ám a zsűri állítólag hamarabb mondott álljt, és passzivitás miatt egyből a második harmadra ugrottunk. Ahol viszont már végig ő vezetett, egyetlen egyszer ingott meg, amikor 7:4 után három egyforma tussal egyenlített Heidemann. Utána viszont “one woman show” következett, és fölényes, 15:8-ra nyert Kulcsár Győző tanítványa. 
 
Jöhetett a nyolcaddöntő, ami az eddigieknél picit könnyebbnek ígérkezett – persze két, ekkora klasszis után még szép… Csakhogy a svájci Tiffany Geroudet sem ígérkezett egyszerű feladatnak. Egyrészt ő is nyert már egyéni Európa-bajnokságot, négy évvel ezelőtt Sheffieldben. Másrészt mégiscsak hazai páston versenyzett. Harmadrészt pedig abból a bizonyos három vereség közül az egyiket éppen ellene szenvedte el reggel Emese. Nem is volt könnyű. Pontosabban szólva iszonyatosan nehéz volt. Emese mintha kicsit kevésbé lett volna dinamikus, talán türelmetlenebb is volt, lényeg, hogy 7:3-ra, majd 8:4-re elhúzott Geroudet. Aztán viszont váltott Emese. Tusról tusra jött fel, 10-nél egyenlített, 13:12-re már ő vezetett! Csakhogy két szép (dehogy szép!) svájci tus következett, így Geroudet jutott “meccslabdához”. Hiába! A magyar egyenlített, majd egy pompás flessel bevitte a győztes találatot. 
 
 Emese és Mestere! Szász Emese és Kulcsár Győző a Branza elleni siker után. Páratlan páros!
 
Az újabb lépcsőfok már az éremért következett – talán mondanunk sem kell, hogy újabb világklasszis ellenében… A román Ana Branza egyéni Európa-bajnok, olimpiai második és világbajnoki bronzérmes. No meg Emese mögött éppen második az aktuális világranglistán! Neki viszont semmi esélye sem volt. Egyetlen egyszer sem vezetett az asszóban a román, az első három perc után 7:4, a következőben 9:5, majd az utolsóban már 14:8 is volt, a vége pedig 15:10 lett. Újabb óriási skalp, és ezzel Emese máris megszerezte a magyar küldöttség első Európa-bajnoki érmét. 
 
A négyes döntő előtti szünetben aztán begörcsölt, a stábtól minden orvosi segítséget megkapott, majd amikor a hatalmas csarnokban banánt kért, akkor mondtunk csődöt: a monumentális 2m2c egyik büféjében – beleértve a VIP helységet! – sem találtunk gyümölcsöt. Ekkor azonban segített a csapattárs, Budai Dorina, aki a probléma hallatán lazán közölte: “Nekem a zsákomban van egy!” Úgyhogy az éremnek és a talált banánnak köszönhetően is jókedvvel készülődött Emese az elődöntőre, ahol az orosz Kolobova várt rá. És milyen az élet? Az ötödik ellenfél, akinek messze a legkevesebb nagy eredménye volt – azért ő is 13. az aktuális világranglistán – jobbnak bizonyult a magyarnál. Tulajdonképpen végig vezetve, magabiztosan nyert a későbbi Európa-bajnok. Kolobova rögtön az elején 4:1-re elhúzott, és Emese ennél a három tusos különbségnél egyszer sem tudott közelebb férkőzni hozzá. 15:10-re győzött az orosz, és ezzel Emese nagyon értékes bronzérmet nyert, klasszisok sorát búcsúztatva! Szerzett ezzel egyrészt egy Európa-bajnoki bronzérmet, magának és a magyar küldöttségnek egyaránt, ami eleve óriási dolog. Másrészt pedig a csapattól függetlenül hatalmasat lépett a riói olimpiai szereplés felé. Ha elméletileg még nem is, gyakorlatilag szinte bizonyosan ott lehet az olimpián! GRATULÁLUNK!
 
Az Európa-bajnokság szombaton a női kardozók és a férfi párbajtőrözők egyéni versenyével folytatódik. 
 
Európa-bajnokság, Montreux. Női párbajtőr egyéni, 77 induló. A csoportmérkőzéseken: Antal Edina 4 győzelem/2 vereség, Szász Emese 3/3, Budai Dorina 3/3 (valamennyien továbbjutottak), Kun Anna 1/5.
A legjobb 32 közé jutásért: Szász-Nisima (francia) 15:8, Budai-Lehtonen (finn) 15:11, Antal-Dinu (román) 5:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Szász-Heidemann 15:8, Budai-Pop (román) 3:15.
Nyolcaddöntő: Szász-Geroudet (svájci) 15:14.
Negyeddöntő: Szász-Branza (román) 15:10.
Elődöntő: Szász-Kolobova (orosz) 10:15.
Végeredmény: 1. Kolobova (orosz), 2. Fiamingo (olasz), 3. Szász Emese (edző: Kulcsár Győző, válogatott edző: Kovács Iván) és Pop (romániai), …30. Budai Dorina, …34. Antal Edina, …69. Kun Anna.
 
Férfi tőr egyéni, 72 induló. Végeredmény: 1. Cassara (olasz), 2. Garrozzo (olasz), 3. Llavador (spanyol) és Luperi (olasz), …38. Dósa Dániel, …41. Szabados Gábor, …49. Németh Gábor, …64. Szabados Kristóf. 

2015. június 06.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM