Szász Emese olimpia bajnok! – Az abszolút Szász százalék!

aug 6, 2016 | Archív

Csodálatos, fantasztikus, hihetetlen! Az olimpia nyitónapján Szász Emese olimpiai aranyérmet nyert a riói női párbajtőr egyéni versenyen. (Hamarosan fényképek, interjúk!) A döntőben

Csodálatos, fantasztikus, hihetetlen! Az olimpia nyitónapján Szász Emese olimpiai aranyérmet nyert a riói női párbajtőr egyéni versenyen. (Hamarosan fényképek, interjúk!) A döntőben 7:11-es állásról fordított 15:13-ra emberfeletti teljesítménnyel az elmúlt két esztendő egyéni világbajnoka, az olasz Rosella Fiamingo ellen! Kulcsár Győző 33 esztendős tanítványa eddig is fantasztikus pályafutását koronázta meg ezzel a hatalmas sikerrel. A magyar sport 169, a magyar vívás 36. aranyérmét nyerte egy csodálatos sportember, Szász Emese!

Három rendkívül magabiztos, nagyszerű győzelem után Szász Emese bejutott az olimpia női párbajtőr egyéni versenyének elődöntőjébe! Ott pedig némi izgalom után, de végül 10:6-ra nyert a francia Rembi ellen, így az utóbbi két esztendő egyéni világbajnokával, az olasz Rosella Fiamingóval mérkőzik az olimpiai aranyéremért 22.45 perckor. A magyar klasszis a 32-es táblán először a 2013-as világbajnok észt Beljajevát, majd a koreai Kangot verte egyaránt 15:11-re. A negyedddöntőben ennél is simább asszó következett, a japán Satónak Emese semmiféle esélyt nem hagyott, remek vívással 15:4-re nyert! És utána jött a fent említett elődöntő, majd a minden képzeletet felülmúló finálé, de ezekről majd később…

A nap úgy kezdődött, hogy Szász Emese a legjobb 16 közé jutásért biztosan legyőzte a 2013-as egyéni világbajnok észt Beljajevát. Három éve, Budapesten, a vb-elődöntőjében egyetlen tussal verte Emesét az észt. Azóta 15 tusban egyszer találkoztak, a magyar két évvel ezelőtt, egy barcelonai Vk-n 15:4-re leiskolázta Beljajevát. Most kicsit szorosabb volt, de izgulni csak 1:4-ig kellett. Meglehet, Emese is addig idegesebb volt a kelleténél, utána viszont rendkívül magabiztosan vívott. 

emese beljajeva Az egyik tökéletes Szász-találat a 15 közül Beljajeva ellen.

Már az első három perc után átvette a vezetést Kulcsár Győző tanítványa, aztán a második harmadban már kétség sem férhetett ahhoz, hogy Emese a jobb! 10:7-tel fordultak a felek a harmadik három percre, amikor már az észtnek támadnia kellett. Megtette, bánta is. Világbajnoki ezüst- és bronzérmesünk tudatos tusokkal, végig a kezében tartotta a mérkőzést, és végül 15:11-re győzött. Mindeközben egyik meglepetés követte a másikat. Az egyik éppen a mi águnkon! Az esélyesebb kínai Sun ugyanis simán kikapott a koreai Kangtól, így Emese utóbbival vív majd a nyolcaddöntőben magyar idő szerint 18 órakor.  Hatalmas meglepetésre egyetlen orosz sem került a 16 közé, egymás után esett ki Logunova, Kolobova és Sutova. Ugyancsak búcsúzott az újdonsült Európa-bajnok román Gherman, aki egyébként Emi mumusának számít… Kiesett a londoni olimpiai szenvedő hőse, és negyedik helyezettje a koreai Shin is, és ugyanerre a sorsra jutott a világranglsitát vezető kínai Xu is. 

emese üdvözlet Üdvözlet Emesétől! Mi üdvözöljük Őt!

Nagyszerűen sikerült a nyolcaddöntő is. Emese végig irányította az asszót, legalábbis az online eredményközlés alapján, a Magyar Televízió ugyanis nem közvetítette a mérkőzést… A világranglista 37. helyén álló Kang az első három perc után még be tudta hozni kéttusos hátrányát, de a vezetést nem tudta átvenni. Emi a második harmad után is két tus előnnyel fordult, és ennél közelebb már nem tudott kerülni a koreai. A magyar hölgy végül lekopírozta az előző végeredményt, ismét 15:11-re nyert, ezzel bejutott a legjobb 8 közé! A csillaghullás pedig mindeközben tovább folytatódott. Kiesett az olimpiai címvédő ukrán Semjakina, ami azért volt számunkra különösen érdekes, mert legyőzője, a japán Sato lett így Emese negyeddöntős ellenfele! Nem jutott a legjobb 8 közé az a román Popescu-Branza sem, aki a világ legjobbjai közé tartozik, és Szászt a júniusi, toruni Eb elődöntőjében megverte. 

emese japán Japán harakiri magyar segítséggel. Sato fut bele a negyeddöntőben Emese hajszálpontos pengéjébe.

A negyeddöntőben aztán Emese egyszerűen megállíthatatlan volt. A japán Sato, aki korábban klsszisokat búcsúztatott (Logunovát és Semjakinát), megszúrni is alig tudta a magyart. Ennek okán aztán nem is bosszankodtunk… Egyetlen pillanatig nem volt kétséges a Vasas 33 éves versenyzőjének újabb győzelme. A végeredmény egy párbajtőr olimpiai negyeddöntőben párját ritkító 15:4 volt, raádásul ez már elérte az m4 szerkesztőinek az ingerküszöbét, és itthonról is láthattuk az Emese-parádét…

emese rembi Emese ekkor még „csak” az olimpiai döntőjét ünnepelte a Rembi elleni győzelmét követően.

A magyar idő szerint késő esti négyes döntő első meccsén a kétszeres világbajnok olasz Fiamingo bravúros hajrával fordított a másik kínai Sun, Yesiwen ellen 5:9-ről 11:10-re. És jöhetett Emese, aki „átmentette” addigi káprázatos formáját a francia Rembival szemben. Gakorlatilag végig ő irányította az asszót, és a harmadik harmad közepe felé úgy tűnt, semmi veszély nem fenyegeti a magyar klasszis győzelmét. Csakhogy azért ellenfél is volt a páston, nem is akármilyen. Rembi mintegy tizenöt másodperccel a vége előtt egyetlen tusra, 7:6-ra megközelítette Emesét. Azonban itt elfogyott a tudománya, pontosabban Szász professzor asszonnyal szemben az kevésnek bizonyult. A magyar rendkívül magabiztosan lehozta a végjátékot, olyannyira, hogy a végeredmény egy simának tűnő 10:6 lett… 

emese fiamingo Itt pedig már a döntőben ad egy gyönyörű találatot a későbbi ezüstérmes olasz Fiamingónak.

Jöhetett az aranycsata Fiamingóval, melytől függetlenül máris elmondhattuk, hogy Szász Emese eddig is káprázatos pályafutásának legszebb fejezetét írta ezen az olimpiai nyitónapon. És az aranyoldal akkor még üres volt… De aztán alaposan betelt az az oldal. Ugyanis fantasztikus asszóban lett olimpiai bajnok egy fantasztikus sportember! Fiamingo öt percen át dominált, csuklószúrásai tökéletesek voltak, és Emi is szép tusokat adott, de végig az itáliai vezetett. Olyannyira, hogy már 7:11-et is mutatott az eredményjelző. Csakhogy ez a nap, Emese napja volt. Tusról tusra zárkózott, előbb egyenlített, majd az asszó során először, 13:12-nél a vezetést is átvette. Következett egy újabb egylámpás tus, majd 14:12-nél minden bizonnyal Emese pályafutásának legcsodálatosabb együttes találata. Ami azt jelentette, hogy 15:13-ra győzött, és ezzel olimpiai bajnok lett. 

Egy csodálatos pályafutás csodálatos estéje. Köszönjük, Emese! 

Eredmények. Női párbajtőr egyéni, 37 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Szász-Beljajeva (észt) 15:11.

Nyolcaddöntő: Szász-Kang (koreai) 15:11.

Negyeddöntő: Szász-Sato (japán) 15:4.

Elődöntő: Szász-Rembi (francia) 10:6.

Döntő: Szász-Fiamingo (olasz) 15:13.

Végeredmény. Olimpiai bajnok: 1. Szász Emese (edző: Kulcsár Győző, válogatott edző: Kovács Iván, szövetségi kapitány: Udvarhelyi Gábor), 2. Fiamingo (olasz), 3. Sun Yiwen (kínai), 4. Rembi (francia). 

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események