Szász Emese ötödik

jún 8, 2014 | Archív

Rédli András nagyszerű aranyérme után – új képek az anyagban! – Szász Emese ötödik helyen végzett a strasbourgi Európa-bajnokság női párbajtőr egyéni versenyében. A kerekes

Rédli András nagyszerű aranyérme után – új képek az anyagban! – Szász Emese ötödik helyen végzett a strasbourgi Európa-bajnokság női párbajtőr egyéni versenyében. A kerekes székeseknél Osváth Richárd férfi tőrben arany-, női párbajtőrben Juhász Vera bronzérmes lett. Pünkösd hétfőn a női kardozók és a férfi tőrözők következnek, HAJRÁ, MAGYAROK!

Tudósításunk a VOLÁNBUSZ támogatásával készült.
 
Strasbourgba beszökött a nyár. A nap süt, az ég kék, úgyhogy boldog minden magyar. Na persze az időjárás egy világversenyen – pláne, amelyet teremben rendeznek – mellékes körülmény, az örömöt Rédli Ezredes András bravúros aranyérme generálta. Így aztán, amikor még szombat este küldöttségünk második fele szerencsésen megérkezett a VOLÁNBUSZ jóvoltából, és éppen összefutott a Rhenus Sportpalotából a szállóba visszaérkező Európa-bajnokkal, megszámlálhatatlan mennyiségű gratuláció, kézfogás és puszi következett.
 
Mivel remek fotós kollégánk, Kreiss Gábor – aki természetesen „főállásban” a női tőrcsapat vezetőedzője – is akkor érkezett, mi a mindig készséges olasz fényképészhez fordultunk az éjszakai órákban, és neki köszönhetően újabb felvételeket kaptunk bajnokunkról. Reméljük, nem gond, ha ezt osztjuk meg a vasárnapi történések ismertetése előtt.
 
Strasburgo, 07 Giugno 2014  Campionati Europei I giornata  foto Augusto Bizzi
Rédli András egyik tusa Pizzo ellenében. A magyar talál, az olasz szúrása elcsúszik az Ezredes „páncélmellén”.
Strasburgo, 07 Giugno 2014  Campionati Europei I giornata  foto Augusto Bizzi
Ez már Európa-bajnoki öröm…
redlierem[1]
… ez meg már az Európa-bajnoki dobogó teteje, a virágcsokorral, az aranyéremmel – és Rédli Andrással.
 
Csak hát az ember gyarló és telhetetlen. Merthogy jött az említett vasárnap, a női párbajtőrözők egyéni versenye, és ugye a fegyvernem világranglistáját bizonyos Szász Emese vezeti… Ennek megfelelő optimizmussal vártuk a viadalt, és a csoportmérkőzéseken Emese igazolta remek formáját, egy 5:4-es vereséget leszámítva imponáló fölénnyel lépett tovább – egyből a 32 közé. A többiekről ez már kevésbé mondható el, kissé csikorgott Révész Julianna, Antal Edina és Tóth Hajni egyaránt, de végül vették az akadályt, bejutottak a legjobb 64 közé. Márpedig tekintve a fegyvernem és a nem kettős kiszámíthatatlanságát, ez volt a legfontosabb.
 
Emesét a legjobb 32-be ketten követték. Az északi fronton abszolút sikeresek voltak a magyarok. Antal Edina finn (Lumme, 13:8), Révész Julianna pedig svéd (Samuelsson, 15:11) riválist búcsúztatott végig vezetve, úgy, ahogy azt kell. A déli kalandozás azonban nem járt sikerrel. Tóth Hajninak a tavalyi Eb-ezüstérmes olasz Quondamcarlo jutott, és küzdött becsülettel a magyar, de a harmadik harmad üldözőversenyében – 2:3-ról kezdődött az utolsó 3 perc – nem érte utol az olaszt (10:12).
 
emeseembrich[1]
 Emese alaposan megküzdött az észt Embrichhel. De végül leküzdötte.
 
A 32 között mindhárom magyar vonatkozású asszóban érvényesült a papírforma. Azonban ez annyit jelentett, hogy egyedül Szász Emese maradt versenyben, és azonnal tegyük hozzá, hogy ő is nehéz meccsen győzött. Ellenfele az az észt Embrich volt, aki nyert már egyéni Eb-aranyat, és akit tavaly a zágrábi Eb-n a negyeddöntőben vert meg Kulcsár Győző tanítványa. Most szinte végig fej-fej mellett haladtak, sőt sokáig az észtnél volt az előny. Aztán 11:11-nél Emese sebességet váltott – elvégre éppen egy hete ült a Mercedes túraverseny autójában… -, és ezzel már nem tudta tartani a lépést Embrich, 15:13. Ugyanakkor a másik két csörtében a német Szozanska számított favoritnak Antal Edina, illetve az olasz Fiamingo Révész Julianna ellenében. Nem sikerült borítani a papírformát, sőt úgy isten igazából nem is volt rá sok esély, az eredmény 9:15, illetve 7:15 volt. 
 
Közben a kerekes székesek ismét remekeltek, és megszerezték küldöttségük második és harmadik érmét. Női párbajtőrben Juhász Veronika lett bronzérmes, míg Krajnyák Zsuzsanna az ötödik helyen végzett. Férfi tőrben pedig a kardverseny után ismét fináléba jutott Osváth Richárd, aki esélyeshez méltóan versenyzett. Ott aztán jelentős hátrányból bravúrosan fordítva sikerült nyernie 15:14-re, így egy arany- és egy ezüstérmével fantasztikusan teljesített!
 
Maradt tehát az épek versenyében egyedüliként Emese – miként a szezon egyéni versenyein oly sokszor… A nyolcaddöntőben azonban még nehezebb dolga akadt, mivel a szép számú hazai közönség által támogatott Rembi volt az ellenfele, aki a legutóbbi, riói Vk-n aranyérmet nyert, éppen a magyar előtt. Egyszer volt azonban kutyavásár, Emesét kétszer egymás után ebben a szezonban nem lehet megverni – és a francia rosszul időzített… Egyébként furcsa asszót vívtak, a magyar klasszis adott egy tust, majd az első két harmadot lepasszívozták a felek, így 1:0-lal kezdődött a hosszú hajrá. A 10:4-es végeredmény is csalóka, az utolsó fél percig két találatnál nem volt nagyobb a különbség, ekkor viszont Rembinak jönnie kellett. Aztán meg mennie. Zuhanyozni. Ezzel a „kisdöntő”, a 8 közé jutás összejött. Ami Kovács Iván fegyvernemi vezetőedző szerint esernyőnek már elment, A további állomásokat pedig elnevezte napernyőnek, ponyvának, majd sörsátornak. 
 
 Nem is szabad szomorkodnia Szász Emesének az ötödik helyezése után!
 
Jöhetett tehát a napernyő, azaz a negyeddöntő. Ami sajnos a végállomást jelentette. Emese egyáltalán nem találta Del Carrotto ellenszerét. Az olasz hátrált, nem adott pengét, majd rendre jó tempóban szúrt közbe klasszisunk karjára. Néha egy-egy flesstámadással sikerült egylámpás tust adni, de a végén már azok is csak együttesre voltak jók, ami inkább hátrányt jelentett. Az asszóban végig a későbbi Európa-bajnok Del Carrotto vezetett, és végül 15:9-re nyert, ami azt jelentette, hogy Szász Emese az ötödik helyen végzett. Szemrehányás egyáltalán nem, inkább gratuláció jár érte, egy Európa-bajnoki egyéni helyezést akkor is meg kell nagyon becsülni, ha éppen a világranglista vezetője éri el!
 
Hétfőtől kezdődik az „osztódás”, két fegyvernem, a női kard és a férfi tőr versenyeit rendezik, szerényebb magyar reményekkel – a kellemes csalódásban bízva.
 
Eredmények. Női párbajtőr egyéni Európa-bajnokság, Strasbourg, 72 induló. Csoportmérkőzések: Szász Emese 5 győzelem/1 vereség, Antal Edina 3/3, Révész Julianna 2/3, Tóth Hajnalka 2/4.
A legjobb 32 közé jutásért: Tóth-Quondamcarlo (olasz)10:12, Antal-Lumme (finn) 13:8, Révész-Samuelsson (svéd) 15:11.
A legjobb 16 közé jutásért: Szász-Embrich (észt) 15:13, Antal-Szozanska (német) 9:15, Révész-Fiamingo (olasz) 7:15.
Nyolcaddöntő: Szász-Rembi (francia) 10:4.
Negyeddöntő: Szász-Del Carretto (olasz) 9:15.
Végeredmény: 1. Del Carretto (olasz), 2. Candassamy (francia), 3. Jacques (francia) és Gherman (román), 5. Szász Emese, ….28. Antal Edina, …30. Révész Julianna, …53. Tóth Hajnalka.
 
Kerekes székes férfi tőr Európa-bajnokság, A kategória, 21 induló: 1. Osváth Richárd, 2. Pender (lengyel), 3. Tokatlian (francia) és Lemoine (francia), …18. Horváth Gábor.

Kerekes székes női párbajtőr Európa-bajnokság, A kategória, 15 induló: 1. , 2. , 3. Juhász Veronika és Gorlina (ukrán), 5. Krajnyák Zsuzsa.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM