Szatmári András aranyérmes az Universiadén!

aug 20, 2017 | Archív

Világbajnoki aranyérme után az Universiadén sem talált legyőzőre Szatmári András. Kardvívónk, Gárdos Gábor tanítványa nagyszerű, magabiztos vívással szerezte meg a magyar küldöttség első aranyérmét!

Az Európa-bajnoksághoz hasonlóan itt sem volt kiemelés, a csoportkörből Gárdos Gábor tanítványa 5 győzelemmel és 1 vereséggel lépett tovább. A direkt kieséses táblán pedig megszorítani sem nagyon tudták! A 32 között a román Iancu (15:9), majd a 16-ban az olasz Nuccio (15:11) volt az áldozat. A negyeddöntőben pedig következett – és ez a mezőnyök ismeretében bátran kijelenthető -, az egész Universiade vívóversenyének legrangosabb asszója. A világbajnoki döntő visszavágója, a 2016/17-es Világkupa-sorozat győztese, a koreai Gu Bongil ellenében. 

Szatmári András a döntőben 15:6-ra iskolázta le a török Yildirimet.

Az ázsiai klasszis ezúttal egyetlen tussal többet szerzett, mint Lipcsében, tizenkettőt. Andris pedig megint 15-öt… Az elődöntő és a döntő ehhez képest egészen simán alakult. A Vasas klasszisa esélyeshez méltóan előbb 15:8-ra az iráni Rahbarit, majd a fináléban 15:6-ra a török Yildirimet iskolázta le, és ezzel feltette káprázatos szezonjában az i-re a pontot – aranyérmet nyert az Universiadén. Gratulálunk neki, és mesterének egyaránt! Még jöhet egy csapatverseny, aztán pedig a jól megérdemelt pihenő…

Megszokott nyári pillanatkép: Szatmári András a levegőben!

A többi magyar versenyző nem remekelt a sportági nyitónapon. További három férfi kardozónk közül Péch Miklós (Baher, 11:15) és Puy Sebestyén (Rahbari, 9:15) a legjobb 32 között, Iliász Nikolász (Gladkov, 14:15) pedig a 64-ben esett ki. A női párbajtőrözők versenye lengyel házidöntőt hozott, a magyarok közül egyedül Mihály Kata jutott el a 32-ig, ő ott búcsúzott (Kim, 11:15), Budai Dorina (Nixon, 8:9), Siklósi Enikő (Vang, 13:15) és Szabó Laura (Van Brummen, 7:15) egy körrel korábban. 

Mesteri páros: Szatmári Andris és Gárdos Gábor. (Fotók: Kreiss Gábor)

Az Universiade vívóversenyének második napján a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők lépnek pástra. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Universiade, Tajpej. 

Női párbajtőr egyéni, 90 induló. A csoportmérkőzéseken: Budai Dorina 4 győzelem/2 vereség, Mihály Kata 3/3, Siklósi Enikő 3/3, Szabó Laura 3/3 (továbbjutottak)

A legjobb 32 közé jutásért: Mihály-Kock (finn) 15:14, Siklósi-Vang (kínai) 13:15, Szabó-Van Brummen (amerikai) 7:15, Budai-Nixon (amerikai) 8:9.

A legjobb 16 közé jutásért: Mihály-Kim (koreai) 11:15.

Végeredmény: 1. Zamachowska (lengyel), 2. Pytka (lengyel), 3. Marzani (olasz) és Pantyeljejeva (ukrán), …29. Mihály Kata, …41. Budai Dorina, …48. Szabó Laura, …52. Siklósi Enikő.

Férfi kard egyéni, 70 induló. A csoportmérkőzéseken: Szatmári András 5 győzelem/1 vereség, Péch Miklós 4/1, Iliász Nikolász 4/1, Puy Sebestyén 3/3.

A legjobb 32 közé jutásért: Puy-Platonov (ukrán) 15:11, Iliász-Gladkov (orosz) 14:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szatmári-Iancu (román) 15:9, Péch-Baher (iráni) 11:15, Puy-Rahbari (iráni) 9:15.

Nyolcaddöntő: Szatmári-Nuccio (olasz) 15:11.

Negyeddöntő: Szatmári-Gu Bongil (koreai) 15:12.

Elődöntő: Szatmári-Rahbari (iráni) 15:8.

Döntő: Szatmári-Yildirim (török) 15:6.

Végeredmény: 1. Szatmári András (edző: Gárdos Gábor), 2. Yildirim (török), 3. Fotouhi (iráni) és Rahbari (iráni), …20. Péch Miklós, …29. Puy Sebestyén, …33. Iliász Nikolász. 

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események