Szatmári András: születésnapi aranyérem

febr 4, 2017 | Archív

Szatmári András, a Vasas világbajnoki ezüstérmese nyerte a padovai férfi kard egyéni Világkupa-versenyt! A 24. születésnapját pénteken ünneplő fiatalember, Gárdos Gábor tanítványa

Szatmári András, a Vasas világbajnoki ezüstérmese nyerte a padovai férfi kard egyéni Világkupa-versenyt! A 24. születésnapját pénteken ünneplő fiatalember, Gárdos Gábor tanítványa ezzel pályafutása legnagyobb egyéni sikerét érte el. A döntőben az iráni Abedinit verte, Szilágyi Áron az ötödik helyen végzett.

Bakonyi Tibor, Pézsa Tibor, Horváth Zoltán, Gedővári Imre, Ferjancsik Domonkos, Decsi Tamás, Szilágyi Áron. Mindannyian olimpiai és/vagy világbajnokok. Közös bennük az is, hogy ők azok a magyar kardozók, akik győztek a magyaroszági mellett legnagyobb hagyományú Világkupa-versenyen, a padovai Luxardo Kupán. Ebbe a patinás sorba csatlakozott szombat este Szatmári András. A Vasas 24 éves, csapatban vb-ezüstérmes kardozója ugyanis nagyszerű vívással megnyerte a versenyt! 

A nap visszatérő képe: Szatmári András örül a győzelmének!

De ne rohanjunk ennyire előre, szombat reggel öt magyar kezdte meg a 64-es táblát. Közülük Decsi Tamás (Occhiuzzi, 12:15), Gémesi Csanád (Seitz, 14:15) és Kossuth Bálint (Apithy, 11:15) az első körben vereséget szenvedett. Szatyi és kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron viszont hosszú menetelésbe kezdett. Áron biztosan nyerte meg első asszóját (Liang, 15:8), majd a kellemetlen olasz Miracco kellemetlenkedett is, de azért 15:13 lett a vége ide. A nyolcaddöntőben aztán Áron rendkívül simán verte a hazaiak egyik legjobbját, Berrét (15:8). A negyeddöntőben a győri GKK-Világkupa győztese, a koreai Oh Szang-uk következett, és az ázsiai ezúttal nagy falatnak bizonyult (11:15). Decsi András tanítványa ezzel az ötödik helyen zárt, ami az ő esetében bravúrnak nem titulálható, de kifejezetten tisztességes, gratulációra okot adó szereplésnek igen. 

Szilágyi Áron értékes ötödik hellyel zárt Padovában.

A hab a születésnapi tortán azonban Szatmári András produktuma volt, aki egy nappal azt követően, hogy betöltötte 24. életévét, rendkívüli teljesítménnyel rukkolt elő. Úgy kezdett, ahogy a klasszisok szoktak. Döcögősen. A junior korú amerikai Metryka 12:10-ig vezetett ellene, aztán Szatyi lehúzta a rolót, ötöt vágott zsinórban. Utána pedig jöhetett a diadalmenet. Először az olimpiai ezüstérmesek érezhették át a magyarok elleni vereségek ízét, melyet az ötkarikás döntőkben Árontól szenvedtek el. A 16 közé kerülésért a riói második Homert győzte le biztosan (15:11), majd ennél egy tussal nagyobb differenciával verte a londoni második olasz Occhiuzzit. A negyeddöntőben egy a szakmában jól csengő, de kevésbé eredményes név, az ukrán Jagodka következett, ez egy picit szorosabb lett – 15:12. 

Andris az aranymaszkban.

A kora esti elődöntőben jöhetett egy újabb nagy siker, méghozzá a világranglistát Áron előtt vezető koreai Kim Hjung-hvan ellen. Ráadásul ez a 15:8 valóban lenyűgöző volt, klasszis vívót így legyőzni nem akármilyen teljesítmény. A fináléban az iráni Abedini következett. Ne legyintsünk! Az ázsiai remek vívó, hatodik helyen állt a verseny előtt a világranglistán, azaz jóval Andris előtt… Eleinte ő vezetett, de Szatyi a szünet után megint csak ellenállhatatlanul vívott, és kétség sem férhetett a 15:12-es győzelméhez.  

Ezzel a fentebb említett veretes listához hozzáírhattuk magyar Luxardo Kupa győztesként Szatmári Andrást! Aki egy dologban különbözik nagyszerű elődeitől. Ő nem olimpiai és/vagy világbajnok. Egyelőre…

Három ázsiai és Szatmári András a jubileumi, hatvanadik Luxardo Kupa dobogóján.

Szatmári Andrist az eredményhirdetés és a doppingvizsgálat után értük el telefonon, és így nyilatkozott honlapunknak: “Ennél szebb születésnapi ajándékkal nem lephettem volna meg magam… Nagyon boldog vagyok, éreztem, hogy jól megy a vívás, de azt azért nem gondoltam, hogy ennyire. Az első asszóm nagyon nehezen indult, még sosem láttam ezt az amerikai srácot, Galgóczy Tomi mondta, hogy egy tehetséges junior. Aztán majdnem megvert… Szerencsére sikerült fordítanom, és utána akadt néha egy-egy hullámvölgy, de a hullámhegyek abszolút többségbe kerültek. A négyes döntőben már nagyon jól ment a vívás, és boldog vagyok, hogy megnyertem életem első felnőtt Világkupa-versenyét. Ráadásul itt, a Luxardo Kupán. Mondta is Áron és Tomi, hogy üdv a klubban…”

Gárdos Gábor és Szatmári András. Higgyék el, a látszat csal, a mester sem szomorkodik…

Gárdos Gábor, az aranyérmes edzője természetesen ugyancsak boldogan foglalta össze a történteket: “Ez egy újabb fontos, kis lépés volt a nagy célok felé. Akadtak nehéz pillanatok a nap folyamán, de Andris egyre jobban és koncentráltabban vívott, és úgy érzem, hogy végül nemcsak eredményes, hanem látványos kardvívással győzött le rendkívül nehéz ellenfeleket, többek között a világranglistát vezető koreait egészen magabiztosan. Nagyon örülök annak, amit láttam, haladunk tovább!”

Eredmények. Férfi kard egyéni Világkupa, Padova, 184 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Liang (amerikai) 15:8, Szatmári-Metryka (amerikai) 15:12, Gémesi-Seitz (francia) 14:15, Decsi-Occhiuzzi (olasz) 12:15, Kossuth-Apithy (francia) 11:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szatmári-Homer (amerikai) 15:11, Szilágyi-Miracco (olasz) 15:13. 

Nyolcaddöntő: Szatmári-Occhiuzzi (olasz) 15:10, Szilágyi-Berre (olasz) 15:8.

Negyeddöntő: Szatmári-Jagodka (ukrán) 15:12, Szilágyi-Oh (koreai) 11:15.

Elődöntő: Szatmári-Kim (koreai) 15:8.

Döntő: Szatmári-Abedini (iráni) 15:12.

Végeredmény: 1. Szatmári András (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Decsi András), 2. , 3. Kim (koreai) és Oh (koreai), 5. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Decsi András), …45. Kossuth Bálint, …50. Gémesi Csanád, …54. Decsi Tamás, …80. Iliász Nikolász, …84. Péch Miklós, …107. Singer Martin, …127. Puy Kristóf, …131. Nagy Martin, …168. Galgóczy Tamás, …171. Kovács István.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM