Szatmári András világbajnok!

júl 21, 2017 | Archív

Huszonhét év után van ismét egyéni világbajnoka a magyar férfi kardvívásnak! Nébald György 1990-es sikere után a lipcsei világbajnokság nyitónapján Szatmári András, a Vasas 24 éves

Huszonhét év után van ismét egyéni világbajnoka a magyar férfi kardvívásnak! Nébald György 1990-es sikere után a lipcsei világbajnokság nyitónapján Szatmári András, a Vasas 24 éves vívója káprázatos teljesítménnyel nyert nagyszerű aranyérmet! Világ- és Európa-bajnok is szerepelt a legyőzöttek között, a döntőben pedig a koreai klasszis Gu Bon Gilt verte 15:11-re. 

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Huszonhét év után van ismét egyéni világbajnoka a magyar férfi kardvívásnak Szatmári András személyében.

A világbajnokság igazi nyitónapjának tekinthettük a péntekit, amikoris az első érmeket osztották – többek között nekünk, magyaroknak, köszönhetően a nagyszerű Szatmári Andrisnak! Mielőtt azonban rátérnénk, egy-két egyéb “apróság”. A helyi szervezők a sok kritika hatására azért változtattak egy-két dolgon. A rend jóval nagyobb lett, igaz, ezt elsősorban a FIE illetékeseinek köszönhettük… Persze, a helyiek is igyekeztek, ugyanis ezen a napon látogatta meg a világbajnokságot Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német elnöke, és Allisher Uszmanov, a Nemzetközi Vívó Szövetség milliárdos elnöke. Itt volt a megnyitón magyar részről Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke, aki leköszönő FIE-sportigazgatóként is dolgozott, Schmitt Pál olimpiai bajnok, korábbi köztársasági elnök, és újdonsült “Nemzet Sportolója” társa, Kamuti Jenő, szövetségünk alelnöke.

Egy paparazzi fotó! Allisher Uszmanov, a FIE elnöke fogadja az autójából kiszálló Thomas Bachot, a NOB első emberét.

Uszmanov úr Lipcse polgármesterének a társaságában délutánra sajtótájékoztatót is tervezett, ennek tartalmáról azonban nem tudok beszámolni, lévén éppen akkor zajlott Szatmári Andris negyeddöntős asszója, ami magától értetődően esélyt élvezett a még oly fontos személyiségekkel szemben is… És akkor már meg is érkeztünk a nap érdemi részéhez – a világbajnokság versenyéhez. 

Világbajnoki aranyérmes ölelés, Szatmári András és Mestere, Gárdos Gábor előadásában!

Valamint Szatmári Andráshoz. A Vasas 24 éves kardozója, Gárdos Gábor tanítványa eddigi legjobb szezonja után jutott el az egyéni vb-ig, ahol maradandót alkotott. Pedig hihetetlenül nehéz ága volt. Kezdődött azzal, hogy reggel “éhgyomorra”, a 64 között megkapta a négyszeres világbajnok (egyszeres egyéni) orosz Resetnyikovot. Végig Szatyi – csapattársaknak csak Szatyor – irányított, az orosz csak zárkózni tudott, egy magabiztos 15:11 lett a vége. A 32-ben az ukrán válogatott Pundik következett, és a játszi könnyedségű 15:7 nagyszerű felkészülést jelentett az igazán nagy feladatra, a nyolcaddöntőre. Ahol az újdonsült Európa-bajnok, mintegy kétezer hazai néző ovációja mellett vívó német Hartung várta őt, aki ráadásul a tbiliszi Eb-n nagy különbséggel győzte le Andrist. Ez pláne akkor sejlett fel, amikor a német 5:1-re elhúzott az elején. Andris azonban már a félidőre 8:7-re átvette a vezetést, a második etapban pedig ritkán látható nagyszerű kardvívást produkált. Fantasztikusan állt a lábán, remekül váltogatta az akcióit, és kétséget kizáró tusokkal nyert 15:11-re a vb talán legnagyobb hazai reménysége ellen! Nem sokkal később máris következett a negyeddöntő, a nap “meglepetésembere”, az ukránból izraelivé lett Voronov ellen. Voronov korábban a világ egyik legjobbját, a koreai Kimet búcsúztatta, majd a következő körben a német színekben versenyző Szabó Mátyást. Ennek ellenére nem bántuk, hogy őt dobta a gép, és Andris ellen viszont halvány esélye sem volt! 8:0 volt a félidő, és gyakorlatilag formalitássá vált a folytatás, melynek 15:4 lett a vége – és a magyar tehetség ezzel megszerezte küldöttségünk első érmét a világbajnokságon!

Szatmári András (balra) talán a német Hartung elleni nyolcaddöntőjében vívott a legkáprázatosabban.

Na de milyen színű lesz az az érem? Ez volt a kérdés a túlzottan látványosnak éppen nem nevezhető (low budget…) megnyitó ünnepséget követően. Az elődöntőben az ugyancsak nagyszerű szezont futó francia Anstett volt az ellenfél. Ha nem egy vb-elődöntő lett volna, akkor akár azt is állíthatnánk, hogy sima meccs volt… Így viszont nagyon izgalmas volt. Andris ezúttal küzdött is, harcolt is, de végig vezetett, és a fordulás után két tusnál jobban nem tudta őt megközelíteni a francia. A vége – ezen a napon már harmadszor – megint 15:11 lett, és a magyar kardozó ezzel bejutott a világbajnokság döntőjébe! Az ellenfele a koreai Gu Bon Gil volt, aki korábban már ezüst- és bronzérmet is nyert a vb-ken. És az arany most sem jött össze! Az elején megijedtünk, nem is kicsit! Gu 5:1 után 8:4-re vezetett a félidőben. Andris viszont feltámadt, és szórni kezdte a tusokat. Előbb egyenlített, majd átvette a vezetést is. A végén pedig kétség sem férhetett ahhoz, hogy ezen a napon ki a világ legjobbja. Úgy hívják, hogy Szatmári András!!! Gratulálunk neki, mesterének, válogatott edzőjének, és mindenkinek, aki hozzátett valamit ehhez a nagyszerű sikerhez.

Szatmári András világbajnoki öröme az aranytus után!

A többiekről. Természetesen a legnagyobb várakozás Szilágyi Áron szereplését előzte meg. Kétszeres olimpiai bajnokunk első két asszójában nem ütközött komolyabb ellenállásba. A 64-ben a thaiföldi Haekerd a beadott hat találatát körülbelül úgy ünnepelte, mint Áron az olimpiai aranyait (15:6), majd a 32-ben a brit Honeybone-t kente mézeskenyérre klasszisunk (15:10). Ezt követte az orosz Ibragimov elleni nyolcaddöntő, melynek során 9:4-ig meg sem fordult az ember fejében, hogy Áron nem úgy menetel tovább, mint eddig. Tán egyetlen ember nem gondolta így, és ő sajnos Ibragimov volt. Tíznél már együtt álltak a felek, a hajrá pedig a 24 éves orosznak sikerült jobban – 12:15 lett a vége. 27 éves klasszisunk természetesen nem volt boldog a történtek okán, de fél órával később már higgadtan értékelt. “Nagyon sajnálom, ami az asszó második felében történt. Semmi jelét nem éreztem annak, hogy jöhet egy fordulat, és lehet, hogy éppen ez volt a baj. Sematikusan vívtam, vártam, hogy maguktól jöjjenek a tusok, Ibragimov pedig ráérzett a ritmusra. Tudom, hogy hol hibáztam, de ez a végeredményen mit sem változtat. Éremmel akarok hazatérni Lipcséből, úgyhogy azt a csapatban kell megszereznem.”

Szilágyi Áron (jobbra) akrobatikus mozdulatai sem voltak elegek a győzelemhez Ibragimov ellen.

Másik két kardozónk, Decsi Tamás és Gémesi Csanád hasonló utat járt be. Az első asszóját a papírformának megfelelően biztosan hozta a japán Tokunan (15:11), illetve a brit Deary (15:12) ellen. A folytatásban viszont az olasz Samele (5:15), illetve a már citált orosz Ibragimov (10:15) ellen nem volt sok esély. 

És akkor a női tőrözőkről. Nehéz, nagyon nehéz szavakba formálni azt, ami történt. Mert a száraz tény úgy hangzik: Kreiss Fanni és Mohamed Aida a legjobb 32, Lupkovics Dóri és Kondricz Kata a legjobb 64 között búcsúzott. Mégis, több kisebb, mi több, nagyobb dráma is lezajlott magyar szempontból ezen a napon. Haladjunk időrendben, az első körben Aida és Fanni egyaránt nagyon jó vívással lépett tovább, előbbi a kellemetlen lengyel Jelinskát végig vezetve győzte le 14:10-re, Fanni pedig esélyt sem hagyott a hongkongi Cseungnak (15:4). Igazából az sem volt meglepő, hogy 19 éves újoncunk, Kata az esélyesebb francia Guayart ellen vereséget szenvedett (6:15). Lupkovics Dóri azonban furcsa meccsen kapott ki a török Karametétől. Az első három perc után 12:8-ra vezetett a magyar, és semmi jel nem utalt arra, hogy itt bármilyen fordulat lehetséges. Aztán jött egy rövidzárlat, és pillanatok alatt 12:14-re fordított a török, aki végül 13:14 után a győztes tust is bevitte. 

Kreiss Fanni a tizennegyedik tust viszi be a későbbi világbajnok Deriglazovának. A 15., sajnos, nem jött össze…

Alapos fordulat, de az élet nem sokkal később még jobban kibabrált velünk. A 32 között nem a mieink számítottak esélyesnek – mint estére kiderült, legyőzőink nyerték az arany-, illetve az ezüstérmet… Aida a világranglista élmezőnyéhez tartozó olasz Volpit kapta, és a fiatal csillag sokáig nem tudott mit kezdeni 41 esztendős klasszisunk rutinjával és tudásával. 11:11-ig haladtak fej fej mellett, és az olaszt mindez láthatóan rendkívül bosszantotta. A végére azonban győzött a fiatalság, 15:11-re nyert Volpi, de Aida ezen a napon is bebizonyította, hogy igenis számolni kell vele. Hanem ami Fanni asszójában történt… Jelenlegi legjobbunk Deriglazova, az orosz olimpiai bajnok, világranglista-vezető ellen egészen szenzációsan vívott. Taktikusan, nem kapkodva, és meseszép tempó közbeakciókkal növelte tusról tusra az előnyét, Deriglazova semmit sem tudott kezdeni Fanni akcióival. Az UTE vívója 12:7-re, majd 13:9-re is vezetett, és már javában az utolsó harmadban jártunk. Elképesztően jól vívott. Csakhogy az orosz nem véletlenül egyéni világ- és olimpiai bajnok. Egyetlen másodpercre sem adta fel, küzdött tovább. 14:12 is volt Fanninak, Deriglazova azonban már nagyon figyelt a közbeakciókra, és hat másodperccel a vívóidő lejárta  előtt egyenlített. A hosszabbításban pedig bevitte a győztes találatot… 

Marco Goncalves fegyvernemi vezetőedzőt kértük meg arra, hogy értékelje higgadtan a napot – már amennyire ilyenkor lehet higgadtan értékelni… “Őszintén hiszem, hogy Fanni is pozitívan látja, ami történt. Remekül vívott a világ jelenlegi legjobbja ellen. Egész kicsi apróságok kellenek még neki ahhoz, hogy a fegyvernem legközvetlenebb élmezőnyébe kerüljön! Persze, sajnálom, hogy kikapott, de ez benne van… Aida is nagyon szépen teljesített, Kata sem vallott szégyent, egyedül azt sajnálom, hogy Dóri leblokkolt az asszójában.”

A világbajnokság szombaton a női kardozók és a férfi párbajtőrözők 64-es főtáblájával és döntőjével folytatódik – a mezőnyben 3-3 magyarral. 

Eredmények. Világbajnokság, Lipcse.

Férfi kard egyéni. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Haekerd (thaiföldi) 15:6, Szatmári-Resetnyikov (orosz) 15:11, Gémesi-Deary (brit) 15:12, Decsi-Tokunan (japán)15:11.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Honeybone (brit) 15:10, Szatmári-Pundik (ukrán) 15:7, Gémesi-Ibragimov (orosz) 10:15, Decsi-Samele (olasz) 5:15.

Nyolcaddöntő: Szatmári-Hartung (német) 15:11, Szilágyi-Ibragimov (orosz) 12:15.

Negyeddöntő: Szatmári-Voronov (izraeli) 15:4.

Elődöntő: Szatmári-Anstett (francia) 15:11.

Döntő: Szatmári-Gu Bon Gil (koreai) 15:11.

Végeredmény: 1. Szatmári András (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Decsi András), 2. Gu Bon Gil (koreai), 3. Ibragimov (orosz) és Anstett (francia), …9. Szilágyi Áron, …21. Gémesi Csanád, …24. Decsi Tamás.

Női tőr egyéni. A legjobb 32 közé jutásért: Mohamed-Jelinska (lengyel) 14:10, Kreiss-Cseung (hongkongi) 15:4, Kondricz-Guayart (francia) 6:15, Lupkovics-Karamate (török) 13:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Mohamed-Volpi (olasz) 11:15, Kreiss-Deriglazova (orosz) 14:15.

Végeredmény: 1. Deriglazova (orosz), 2. Volpi (olasz), 3. Errigo (olasz) és Thibus (francia), …24. Mohamed Aida, …26. Kreiss Fanni, …36. Lupkovics Dóra, …55. Kondricz Kata.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események