Száztíz éve született Kabos Endre

nov 9, 2016 | Archív

Kabos Endre emléknapot tartottak Berettyóújfalun a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó születésének 110. évfordulója alkalmából. Az eseményből a városban hagyományt kívánnak

Kabos Endre emléknapot tartottak Berettyóújfalun a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó születésének 110. évfordulója alkalmából. Az eseményből a városban hagyományt kívánnak teremteni, a Magyar Vívó Szövetség részéről Serra György elnökségi tag koszorúzott.

Kabos Endrét (Nagyvárad, 1906. november 5. – Budapest, 1944. november 4.) a magyar kard virtuózának tartják. Háromszoros olimpiai bajnok, emellett számos további érmet szerzett nagy nemzetközi és hazai versenyeken. Nyolcvan esztendeje, 1936. november 5-én (30. születésnapján) ültette el Berettyóújfalu főterén Kabos Endre a tölgyfacsemetét, amelyet a berlini olimpiai győzelme alkalmával kapott.

kabos-endre-serra-gyuri

Az olimpiai bajnok klasszis 1944. november 4-én (egy nappal a 38. születésnapja előtt), a Margit híd felrobbantásakor vesztette életét. Holttestét nem találták meg, síremléket nem állítottak számára. Berettyóújfaluban a városi sportcsarnok 1994 óta viseli nevét, továbbá Berettyóújfalu képviselő-testülete a Kabos Endre-díjat évente, a város napján adományozza a helyi sportban kiemelkedő eredményért, tevékenységért. A rendezők – Berettyóújfalu Város Önkormányzata, a Berettyó Kulturális Központ, a Sinka István Városi Könyvtár és a Bihari Múzeum – a 2016. évi Kabos-emléknappal hagyományt kívánnak teremteni. 

kabos-endre-vivok

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események