Szilágyi Áron ezüstérmes Bostonban!

dec 18, 2015 | Archív

Nagyszerű vívással lett ezüstérmes a bostoni kard Grand Prix-n Szilágyi Áron! Olimpiai, világ- és Európa-bajnokunk komoly skalpokat gyűjtve jutott döntőbe, ahol az olasz Montano győzte

Nagyszerű vívással lett ezüstérmes a bostoni kard Grand Prix-n Szilágyi Áron! Olimpiai, világ- és Európa-bajnokunk komoly skalpokat gyűjtve jutott döntőbe, ahol az olasz Montano győzte le. Gratulálunk! A többiek közül nyolcaddöntőbe került a hölgyeknél Márton Anna, az uraknál Decsi Tamás. A riói kvalifikáció szempontjából ez mindkettejüknek értékes eredménynek számít.

 

Az esztendő utolsó nagy nemzetközi versenye, a kard egyéni Grand Prix vasárnap ért véget Bostonban. Amerikában ezzel újabb helyszín debütált, rendeztek rangos kardversenyt – a teljesség igénye nélkül – New Yorkban, Washingtonban, New Orleansben, Las Vegasban és Chicagóban, ezúttal Boston volt a soros. Nevesebb egyetemi helyszínt minden esetre nemigen választhattak volna tengerentúliak, a csoportmeccseket és a 64-es főtáblát ugyanis a Harvard sportcsarnokában bonyolították le. 

 

A vasárnapi program a hat órás időeltolódás okán magyar idő szerint természetesen délután kezdődött és hajnal tájban ért véget, elsőként a hölgyek léptek pástra. A 64-ben két magyar volt érintett. Várhelyi Kataszoros asszóban, de kikapott az ukrán Voroninától (13:15), így világbajnoki bronzérmesünk, Márton Anna korán magára maradt. A nyolcaddöntőig aztán úgy jutott el, ahogy nem egy első éves felnőttnek, hanem egy rutinos rókának szokása, a legcsekélyebb megerőltetés nélkül győzte le nálánál alacsonyabban rangsorolt riválisait, előbb 15:7-re a kazah Pocsekutovát, majd 15:6-ra az amerikai “kis” Muhammadot
 
A nyolc közé jutásért ugyanakkor sokkal nagyobb falat következett, a korábbi csapatvilágbajnok orosz Galiakbarova személyében. Eleinte úgy tűnt, Panka nem változtat a sormintán, 7:2-re, majd 12:9-re is vezetett, de az orosz 13:12-re fordított, majd 15:13-ra megnyerte az asszót. Ezzel a 20 esztendős magyar a kilencedik helyen zárt, de ennél fontosabb, hogy nagyszerű esztendőt tudhat maga mögött, és idei teljesítményével gyakorlatilag megváltotta riói repülőjegyét. 
 
 Olimpiai bajnokunknak magyar szurkolói is akadtak Bostonban.
 
Következtek az urak, a 64 között négy magyarral, sőt, a 32 között is néggyel! Az első körben ugyanis nagy csatákban, megintcsak “riói szempontból” rendkívül fontos asszóban nyert Decsi Tamás az iráni Pakdaman (15:13), illetve Szatmári András a román Badea ellen (15:12). Követte őket nem sokkal később olimpiai, világ- és Európa-bajnokunk Szilágyi Áron, valamint a tavalyi egyéni Eb-bronzérmes Gémesi Csanád, előbbi a vietnami Vut (15:13), utóbbi a fehérorosz Shachanint (15:11) győzte le. A következő körben eleve kizárt volt a százszázalékos magyar mérleg, mivel Áron és Csanád egymással került szembe. 
 
A “házimeccset” Áron magabiztosan 15:7-re nyerte, míg a másik két magyar hatalmas csatát vívott. Tomi végig szoros csörte után sikeres hajrával 15:12-re verte a grúz Beka Bazadzét. Andris végig uralta asszóját a világranglsita élmezőnyéhez tartozó román Dolniceanuval szemben, az elején több tussal elhúzott, sőt már 13:8-ra is vezetett. Csakhogy a román egyéni Európa-bajnok 14-nél beérte, majd a döntő tust is bevitte (14:15). A nyolcaddöntőben tehát két magyar maradt. Decsi Tomi nem bírt az egyéni olimpiai és világbajnok olasz Montanóval (8:15), ugyanakkor Rióhoz közelebb került, ezzel az eredménnyel továbbra is kijutó helyen áll a kvalifikációs rangsorban. Áron a francia Anstettel jelentős hátrányba került, 4:8 volt félidőben, klasszisunk ekkor hosszú hajrát nyitott, és végül 15:13-ra fordítani tudott. Rövid pihenő után a világ egyik legjobbja, a koreai Gu Bon Gil várt rá az éremért folyó asszóban.
 
 Áron ehhez hasonló remek találatokkal győzte le az elődöntőben a német Wagnert.
 
A meccs éppen az ellenkező forgatókönyv szerint zajlott az előzőhöz képest, de szerencsére hasonló befejezéssel! Áron az elején elhúzott, 8:4-re vezetett, majd 14:12-re is, de Gu egyenlített. Ekkor a magyar kockáztatott, védett, majd talált, így izgalmas asszóban 15:14-re győzött. Addigra már hétfőt írtunk, az elődöntőkre pedig valamikor hajnaltájt került sor. Ahol aztán a német csapat világ- és Európa-bajnok Wagnernek nem sok esélye volt, a Vasas klasszisa 15:11-re nyert. Az aranyéremért egy másik olimpiai bajnok, az Athénban 2004-ben győztes, Decsit búcsúztató Aldo Montano következett. A korosztályok és az olimpiai bajnokok csatáját ezúttal az itáliai nyerte 15:12-re, de a nyáron edzőt váltó magyar klasszis, Decsi András tanítványa – korábbi mestere, Somlai Béla a válogatott vezetőedzője – szép sikert ért el, ami már matematikailag is riói repülőjegyet ér! Nem mintha ez kérédses lehetett volna… A Montanóval szembeni visszavágás pedig ráér – mondjuk Rióban!
 
 Kizárólag világversenyek aranyérmesei a bostoni dobogón. Montano, Áron és a két bronzérmes, Wagner és Dolniceanu.
 
Férfi kard egyéni Grand Prix, Boston, 159 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Vu (vietnámi) 15:13, Decsi-Pakdaman (iráni) 15:13, Szatmári-Badea (román) 15:12, Gémesi-Sachanin (fehérorosz) 15:11.
A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Gémesi 15:7, Decsi-B. Bazadze 15:12, Szatmári-Dolniceanu (román) 14:15.
Nyolcaddöntő: Szilágyi-Anstett (francia) 15:13, Decsi-Montano (olasz) 8:15.
Negyeddöntő: Szilágyi-Gu (koreai) 15:14.
Elődöntő: Szilágyi-Wagner (német) 15:11.
Döntő: Sziéágyi-Montano (olasz) 12:15.
Végeredmény: 1. Montano (olasz), 2. Szilágyi Áron (edző: Decsi András, válogatott edző: Somlai Béla), 3. Wagner (német) és Dolniceanu (román), …14. Decsi Tamás, …23. Szatmári András, 24. Gémesi Csanád, …102. Valkai Ferenc, …131. Iliász Nikolász.
 
Női kard egyéni Grand Prix, Boston, 156 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Pocsekutova (kazah) 15:7, Várhelyi-Voronyina (ukrán) 13:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Márton-F. Muhammad (amerikai) 15:6.
Nyolcaddöntő: Márton-Galiakbarova (orosz) 13:15.
Végeredmény: 1. Shen (kínai), 2. Kovaljeva (orosz), 3. Mikina (azeri) és Velikaja (orosz), …9. Márton Anna, …50. Várhelyi Kata, …68. László Luca, …120. Papp Borbála.
Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM