Szlama Vilmos hatodik helyével nyitottuk a kadet vb-t

ápr 1, 2016 | Archív

 A bourges-i kadet és junior világbajnokság nyitónapján a kadet férfi kardozók és a női tőrözők léptek pástra. Legjobban Szlama Vilmos szerepelt, aki az értékes hatodik helyen

 

A bourges-i kadet és junior világbajnokság nyitónapján a kadet férfi kardozók és a női tőrözők léptek pástra. Legjobban Szlama Vilmos szerepelt, aki az értékes hatodik helyen zárt. A többiek a 32 között búcsúztak, a vb szombaton a korosztály férfi párbajtőr és női kardversenyével folytatódik – a péntekinél vérmesebb magyar reményekkel.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Pöltz Anna aratta az első magyar győzelmet a franciaországi kadet és junior világbajnokságon. A nyitó szám ugyanis a kadet női tőrözőké volt, és nemcsak leggyorsabban, hanem legsikeresebben is az MTK versenyzője rajtolt a csoportmeccseken. Ő öt győzelmet szerzett, Hajas Nóri három, Szántay Anna pedig két győzelemmel jutott a direkt kieséses szakaszba. 

Nem sokkal később a férfi kardozók is megkezdték versenyüket a kerékpáros stadionban, egészen spártai körülmények között. Az nyilván csak a vb rendezőit zavarta, hogy egyáltalán nem volt internetes kapcsolat. Ennél is érthetetlenebb volt, hogy egyetlen önkéntes vagy pástbrigádos sem segített a teremben, ennek okán teljes volt a zűrzavar. A zsűriket sem kényeztették agyon: nem volt zsűriszoba, és délutánig, a “költözésig” egyetlen korty vizet sem biztosítottak a helyiek. A versenyzők részben kihasználták a felfordulást, jöttek-mentek a pástok között, de túl jól dolguk nekik sem volt, példaként egyetlen széket sem helyeztek el a csoportmeccsekhez. Ettől persze a vb pontosan megkezdődött, és a mieinknek nem jelentett gondot a továbblépés. Milassin Mór és György Lehel egyaránt 3-3 győzelmet szerzett. Legjobban Szlama Vilmosnak ment, ő ötször nyert, mégis bosszankodtunk kicsit, mivel egyetlen vereségét az utolsó asszójában, 4:2-es vezetésről, egy arab emírségek-beli kardozótól szevedte el… 

A 32-es táblára valamelyest rendeződtek a viszonyok, bár az optimálistól igencsak távol voltak, példának okáért, továbbra is fegyvernemenként két teremben zajlottak az események… A verseny ezen szakaszában azonban az effajta kényelmetlenségeknél nagyobb gondunk is akadt. Szántay Anna, illetve György Lehel már a legjobb 64 között elvérzett, a 32-es kör után pedig egy, csak egy legény maradt talpon e vidéken, nevezetesen Szlama Vili. 

hajas nóri tus Hajas Nóri német ellenfelét biztosan verte a 64 között, a következő körben azonban búcsúzott.

A hölgyeknél szobatársakhoz méltóan egyaránt 15:11-re kapott ki Hajas Nóri és Pöltz Anna – ezúttal nem örültünk a szolidaritásnak, nyilván nem is volt tudatos, mindketten orosz riválistól szenvedtek vereséget. A világbajnoki szereplés két Eb-döntősünktől ha nem is jónak, de elfogadhatónak tekinthető, mindketten jövőre is a kadet korosztályban szerepelnek. Jöttek a fiúk, akiknél Milassin Mór jelentős hátrányt dolgozott le orosz ellenfelével szemben a 32 között, de 14:14 után nem ő örülhettett. Ezzel el is jutottunk a nap utolsó reménységéhez, Vilihez. A szimpatikus szigetszentmiklósi kardozóra ferde szemmel nézhettek az ázsiaiak, ugyanis előbb egy japán, majd egy hongkongi vívót győzött le magabiztosan (15:11, 15:10) a 64-es táblán. A nyolcaddöntőben aztán a spanyol Santamaria következett, de ezúttal ő sem tudta felfedezni Amerikát… Igaz, nagy csatára kényszerítette Noseda Tibor tanítványát, 14:13-ra vezetett is, de a végén Vili támadott, talált, és ezzel megszerezte a vb első magyar döntős helyezését, egyben pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el. 

1 Szlama Vili pályafutása eddigi legszebb eredményét érte el ezze a vb hatodik hellyel, gratulálunk!

A negyeddöntőben sok esély már nem mutatkozott, az orosz Pozdnyakov eleve favoritnak számított. Ő nem a korábbi világklasszis kardozó fia, az olimpiai és világbajnok Stanislas Pozdnyakovnak majd a lánya lép pástra a vb-n, de sajna, a névrokon is jól forgatta a kardot, 15:6-ra győzött, és Szlama Vili ezzel a hatodik helyen végzett. 

Következett a nap utolsó költözése, a négyes döntőket a CREPS-től mintegy húszperces autóutra fekvő Prado csarnokban rendezik. A nemrégiben épült létesítmény az Európa-hírű női kosárlabdacsapat, a Bourges otthon, és ahogy az sejthető volt – ezen helyszínnel próbálják feledtetni a házigazdák a várható, egész napos bosszúságokat. Csakhogy a mi esetünkben a látványos külsőségek, és a világbajnoksághoz végre méltó körülmények ezúttal nem sokat jelentettek, lévén a nyitónapon a fináléban nem jutottunk szerephez. Pontosabban ez így nem teljesen igaz, férfi kardban ugyanis Kósa Miklós vezette a világbajnoki döntőt, gartulálunk! Szombaton a számunkra többet ígérő két fegyvernem, a férfi párbajtőr és a női kardverseny következik, és remélhetőleg nekünk is kijut majd az esti lézershow-ból…

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Bourges.

Kadet férfi kard egyéni, 90 induló. A csoportmérkőzéseken: Szlama Vilmos 5 győzelem/1 vereség, Milassin Mór 3/3, György Lehel 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Szlama-Josida (japán) 15:11, Milassin-Blatz (német) 15:12, György-Mak (hongkongi) 12:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szlama-Lee (hongkongi) 15:10, Milassin-Pantyelejev (orosz) 14:15.

Nyolcaddöntő: Szlama-Santamaria (spanyol) 15:14.

Negyeddöntő: Szlama-Pozdnyakov (orosz) 6:15.

Végeredmény: 1. Neri (olasz), 2. Cai (amerikai), 3. Pozdnyakov (orosz) és Cselisev (orosz), …6. Szlama Vilmos (edző: Noseda Tibor, válogatott edző: Varga József), …28. Milassin Mór, …46. György Lehel.

Kadet női tőr egyéni, 88 induló. A csoportmérkőzéseken: Pöltz Anna 5 győzelem/1 vereség, Hajas Nóra 3/3, Szántay Anna 2/4 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 32 közé jutásért: Hajas-Ültgesforth (német) 15:7, Pöltz-Kakenova (kazah) 15:7, Szántay-Elizondo (amerikai) 7:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Hajas-Karpacseva (orosz) 11:15, Pöltz-Szunducskova (orosz) 11:15.

Végeredmény: 1. Binder (amerikai), 2. Azuma (japán), 3. Deschner (amerikai) és Bertola (olasz), …20. Pöltz Anna, …31. Hajas Nóra, …60. Szántay Anna.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események