Szőcs Bertalan 80 éves!

júl 18, 2014 | Archív

A magyar vívás legendája, Szőcs Bertalan július 18-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját. Csodálatos mesteredzőnknek ez úton is kívánunk nagyon boldog születésnapot, jó

A magyar vívás legendája, Szőcs Bertalan július 18-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját. Csodálatos mesteredzőnknek ez úton is kívánunk nagyon boldog születésnapot, jó egészséget – és természetesen további sok vívósikert!

Ha nem a nyár kellős közepén tartanánk, és nem zajlana javában a kazanyi vívó-világbajnokság, akkor azt írhatnánk: Berci bácsit minden bizonnyal edzés közben, a Csömöri úti MTK-teremben – pardon, Szőcs Bertalan Vívóteremben! – köszöntik nyolcvanadik születésnapján. 

 

Így talán nem. Így nagy valószínűséggel a halak retteghetnek tőle, mert ha az időjárás engedi, akkor horgászni megy. De lehet, hogy akkor is, ha éppen zord az idő, mert az ilyesmi Berci bácsit nem zavarja meg. Ő ugyanis nyolcvan évesen aktívabb, mint sokan mások életük delelőjén. Hogy honnan ez a fantasztikus vitalitás, az élet, a sport, a vívás, a család mindenek feletti szeretete? Talán erre az a válasz, hogy nincs válasz. Berci bácsi egyszerűen csak teszi a dolgát. Napról napra, hétről hétre, évről évre, évtizedről évtizedre. A lehető legmagasabb szinten, önzetlenül, nyíltsággal és odaadással. 
 
Nehéz olyat írni az eredményeiről, amit még nem írtak meg. Ugyanakkor mindig lehet frisset találni e témában, ugyanis minden évben újabb és újabb adatokat lehet a listához hozzátenni… Például a csodálatos lajstrom 1964 óta íródó történetében a 79. születésnapon még „csak” négy olimpiai és hét világbajnok tanítvány szerepelt. Tavaly augusztus óta ez utóbbi szám nyolcra nőtt – Szényi Péter lett Budapesten világbajnok, és Berci bácsinak a mai ünnepi napnál nyilván fontosabb volt a tegnapi, amikoris ugyanő sikerrel megvívta a kazanyi vb selejtezőjét férfi párbajtőrben. Felnőtt, junior és kadet világversenyen eddig 111 érmet szereztek a tanítványai, és ugyan nincs ilyen hivatalos felmérés, de megkockáztatható: ezeket az adatokat egyetlen magyar vívóedző sem tudja megközelíteni. 
 
Írhatnánk most Schmitt Pálról, Tordasi Ildikóról, Mincza Ildikóról, most mégis néhány olyan dolgot emelnénk ki, ami talán világhírűvé lett tanítványainál is jobban példázza Berci bácsi fantasztikus egyéniségét. Éppen ötven évvel ezelőtt kezdett dolgozni a Vörös Meteorban. Azóta a klub nevei változtak (MTK-VM, MTK), a szakosztály a Csömöri útra költözött – na, ez sem tegnap történt… -, de Berci bácsi örök hűséget fogadott. Sem anyagiak, sem változások, sem emberi acsarkodások nem tántorították őt el szeretett klubjától. Miként természetesen a családjától sem, melynél összetartóbbat keveset ismerhetett a honi vívótársadalom, és ahogy Berci bácsi segítette Zsuzsa lányát a felnőtt világbajnoki címig – naná, hogy addig, tőrben és párbajtőrben egyaránt, a hölgyek között ilyen sincs még egy a magyar vívótörténelemben! -, úgy segíti most Zsuzsa az édesapját, már ha éppen hagyja ezt az édesapa…
 
Aki azt gondolja, hogy Berci bácsi az emlékeiből, az emlékeinek él – egyébként tehetné… -, az hatalmasat téved. A Mester javában készül a következő feladatokra legfiatalabb tanítványaival. Egyikük például nemrégiben nyerte meg az Olimpicik között az országos bajnokságot. A 2024-es olimpiára beérik, gyarapodhat tovább a lista! 
 
És végül, ami ugyancsak példaértékű és páratlan mifelénk: Berci bácsi négy mesteredzőt nevelt ki maga mellett az MTK-ban. Udvarhelyi Gábor, Solti Antal, Skóró István és Bódy István. Mindannyian világbajnokot, világbajnokokat neveltek föl! Berci bácsi éveken, évtizedeken át segítette, támogatta, képezte őket úgy, hogy soha egyetlen tanítványt nem kért el, nem csábított át tőlük önmagához. Ugye, hogy döbbenetes…?
 

Szőcs Bertalan 80 éves lett! Kívánunk neki a Magyar Vívó Szövetség nevében ez úton is további jó egészséget, eredményes munkát, és természetesen nagyon boldog születésnapot! 

2014. július 18.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM