Szomorú vasárnap

nov 24, 2014 | Archív

Ez a nap minden bizonnyal nem kerül majd be a magyar vívás aranykönyvébe: két korosztály négy fegyvernemének egyetlen csapatversenyén sem jutott be a magyar válogatott a legjobb nyolc

Ez a nap minden bizonnyal nem kerül majd be a magyar vívás aranykönyvébe: két korosztály négy fegyvernemének egyetlen csapatversenyén sem jutott be a magyar válogatott a legjobb nyolc közé. Leginkább a férfi kardcsapatunk nyolcaddöntős, egytusos veresége fájt, az ugyanis hazai környezetben, a Zarándi Csaba Világkupa-versenyen történt.

Pedig minden olyan szépen indult. A MOM Sportban már délelőtt is szépen gyülekeztek a nézők, talán azért is, mert az előző nap hazai szempontból nagyszerűen zárult. Tudtuk azt is, hogy a nyolcaddöntős Ukrajna rágós falatnak ígérkezik, a kazanyi világbajnokságon is az volt hasonló szituációban. Akkor végül sikerült lenyelnünk azt a bizonyos falatot, most azonban nem. 

 
 Világbajnoki bronzérmes kardcsapatunk: reggel még mosolygós volt a hangulat.
 
Világvégének persze nem szabad tekinteni a 45:44-es vereséget, ugyanakkor tanulságai vannak. Gémesi Csanádon az egyéniben is látszott, hogy nem ez a tophétvégéje az esztendőben. Az is kiderült, hogy Szilágyi Áron sem gép, még egy hozzá mérhető klasszis is vívhat fáradtan, idegesen. Így aztán hiába teljesített egészen kimagaslóan Szatmári András, hiába fordította meg kétszer is a meccset, és hiába produkált fantasztikus, +14-es mérleget, egyetlen tussal mégis kikaptunk. Pedig nagy hátrányból sikerült visszajönnünk és háromszor is úgy éreztük: meglesz ez a meccs. Először akkor, amikor a csereként beálló Decsi Tamás 34:30-ra elhúzott, és a pást végére kergette az ukránt – ám nem sikerült “belőnie a ziccert”, és az asszó vége 34:35 lett. Másodszor akkor, amikor Szatmári András ismét fordított, és 40:39-es előnnyel adta át a váltót a befejező embernek, Szilágyi Áronnak. Harmadszor pedig akkor, amikor Áron 44:43-nál bevitt egy pengefogás vágást. Azt viszont az iráni zsűri látta másként , és a befejezés meg nem nekünk sikerült. Ez van – ezt kell szeretni. 
 
ároncsapatvágás1
 Ezzel a látványos Áron tussal vezettünk 44:43-ra Ukrajna ellen. A folytatást ismerjük…
 
A társaság becsületére legyen mondva, hogy utána keserű szájízzel is hozta a kötelezőt, amiről azonban egy ilyen jeles kvartett esetében nem illik ódákat zengeni… Somlai Béla fegyvernemi vezetőedző így értékelte a látottakat: “Természetesen nagyon szerettünk volna hazai közönség előtt bizonyítani, kicsit bosszant is, hogy a szombati szép napon rontottunk egy nagyot. Szatmári Andris majdnem megnyerte egyedül az ukránok elleni nyolcaddöntőt, de végül nem sikerült… Az ukránok kellemetlen ellenfelek voltak, készültek is velünk szemben. A melegítésnél nem láttam Áronon, hogy tompább lenne, valószínűleg megzavarta őt, hogy a zsűri ugyanazokat a tusokat, amelyeket tegnap megadott a javára, most ellene ítélte. Nyolc hónapos munka elején járunk, nagy baj természetesen nincs, és legalább a szépségtapasznak számító alsó házi meccseinket simán hoztuk.”
 
 A csodálatos és felejthetetlen Zarándi Csabáról elnevezett eseményen a Mester portréja alatt azok, akikre nagyon büszke lehet odafönt. Csongrádi László, a Mester özvegye, a 85 évesen is sugárzó Olga néni, Gedővári Imre leánya, Dóri és Szabó Bence. Az éremátadók között ott volt Nagyházi Zoltán is.Három olimpiai és 19 világbajnoki aranyéremmel, és egy fantasztikus családdal büszkélkedhet Zarándi Csaba.
 
románkard1
 Akik örülhettek a csapatversenyen: a nagy meglepetésre aranyérmes román válogatott.
 
Nem érkeztek jobb hírek Orleans-ból, illetve Pozsonyból sem. Sőt… Előbbi helyszínen a magyarok a nyolcaddöntőben nem túl szerencsés sorsolást követően Koreával kerültek szembe, de igazából sok esélyünk nem volt a 45:29-re végződött meccsen. Az alsó ágon aztán  minimális, de váratlan vereség következett 45:44-re Azerbajdzsántól. A kétszámjegyű helyezésekért folytatott mérkőzéseken aztán már simán nyertünk, de ez azért csontsovány vigasz.
 
Eközben Pozsonyban sem volt vidám a vasárnap. Világverő junior férfi párbajtőrcsapatunk ugyanis korán reggel a 16 közé jutásért vereséget szenvedett Észtországtól, így számukra reggel fél 10 felé véget is ért a verseny. A fiúk mentségére szóljon, hogy egyetlen tussal kaptak ki, és hogy a két legmagasabban rangsorolt junior, Bányai Zsombor és Hamar Balázs nem szerepelt a csapatban. Végül a férfi tőrözők feketelevese következett. Ők már a sorsoláskor felszisszenhettek, elvégre a rangsor négyeseként a nyolcaddöntőben Olaszországgal szembe kerülni sok minden, csak nem “rohadt mázli”… Nem is sikerült a bravúr, ezzel itt a 12. hely lett a vége a versenynapnak. 
 
Eredmények. Férfi kardcsapat Zarándi Csaba Világkupa-verseny, Budapest, 20 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Ukrajna 44:45 (Szilágyi +14, Decsi -2, Szilágyi -6, Gémesi -7).
A 9-16. helyért: Magyarország-Spanyolország 45:31 (Decsi +14, Szilágyi +2, Szatmári -2).
A 9-12. helyért: Magyarország-Irán 45:26 (Szatmári +7, Decsi +7, Szilágyi +5).
A 9. helyért: Magyarország-Fehéroroszország 45:36 (Szilágyi +6, Szatmári +6, Gémesi +1, Decsi -4).
Végeredmény: 1. Románia, 2. Olaszország, 3. Németország, …9. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron).
 
Női kardcsapat Világkupa-verseny, Orleans, 19 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Korea 29:45.
A 9-16. helyért: Magyarország-Azerbajdzsán 44:45.
A 13-16. helyért: Magyarország-Németország 45:19.
A 13. helyért: Magyarország-Hongkong 45:30.
Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Egyesült Államok, 3. Olaszország, …13. Magyarország (Garam Nóra, Márton Anna, Várhelyi Anna, Várhelyi Kata).
 
Junior férfi tőrcsapat Világkupa-verseny, Pozsony, 19 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Olaszország 27:45.
A 9-16. helyért: Magyarország-Hollandia 45:31.
A 9-12. helyért: Magyarország-Dánia 43:45.
A 11. helyért: Magyarország-Ukrajna
Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Egyesült Államok, …12. Magyarország (Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Mészáros Tamás, Németh András). 
 
Junior férfi párbajtőrcsapat Világkupa-verseny, Pozsony, 24 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Észtország 22:23.
Végeredmény: 1. Spanyolország, 2. Franciaország, 3. Olaszország, …17. Magyarország (Buta Levente, Cho Taeun Sándor, Esztergályos Patrik, Siklósi Gergely).
 
Junior női párbajtőr válogató, Szolnok, 53 induló: 1. Kun Anna (Tata, edző: Plásztán Attila), 2. Bogdányi Réka (Diósgyőr), 3. Gnám Tamara (Tata) és Nagy Kinga (Diósgyőr), 5. Molnár Petra (Tata), 6. Siklósi Enikő (Balaton), 7. Egerszegi Alexandra (Diósgyőr), 8. Felker Adrienn (Balaton). A döntőben: Kun-Bogdányi 9:6.

2014. november 23.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események