Szuper szombat után szomorú vasárnap

febr 22, 2015 | Archív

A rendkívül sikeres egyéni versenyek után csapatban nem sikerült a hasonló folytatás: a varsói férfi kard Világkupa-állomáson a férfiak a kilencedik, a hasonló genti női Vk-tornán a

A rendkívül sikeres egyéni versenyek után csapatban nem sikerült a hasonló folytatás: a varsói férfi kard Világkupa-állomáson a férfiak a kilencedik, a hasonló genti női Vk-tornán a tizenegyedik helyen végzett a magyar válogatott.A győzelmet Franciaország, illetve Olaszország szerezte meg – egyaránt nagy meglepetésre.

A két bronzérmet és helyezéseket, azaz sikereket hozó egyéni versenyek után sokszor törvényszerű a másnapi csapatra a visszaesés, és sajnos, férfi és női kardvívóink egyaránt beleléptek ebbe a folyóba. Az első körnek számító nyolcaddöntőben ugyanis mindkét válogatottunk vereséget szenvedett. Kezdjük a sort a férfiakkal, papíron úgy tűnt, nekik lesz könnyebb dolguk a varsói csapat Világkupa-versenyen a legjobb 16 között a fehéroroszok ellen. Aztán végig elég döcögősen alakult a mérkőzés, az egyéniben bronzérmes Szilágyi Áronnak nem ment a vívás az elején, Gémesi Csanádot le is cserélték. A helyére beálló Decsi Tomi fordításával újra a kezünkbe került az irányítás, Szatmári András egy tus előnnyel állt fel Prijemka ellen az utolsó asszóra, a fehérorosz azonban fordítani tudott, 45:43-ra kikaptunk. Maradt a kötelező folytatás vb-bronzérmes válogattunknak a 9-16. helyért, és egy kicsi dicséret: a lengyelek, a kazahok, és a grúzok elleni “kötelezőt” egyaránt simán hozta a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kvartett, amely így a kilencedik helyen végzett. 

 

Nem tudta folytatni legutóbbi athéni csapat, illetve előző napi egyéni remeklését a női kard szakág sem Gentben. Igaz, a hölgyeknek nagyon nehéz dolguk volt, elvégre a nyolcaddöntőben az olimpiai bajnok Kimmel, valamint további egy kiemelt vívóval felálló koreaiakkal találkoztak. Tehát a papírforma nem mellettünk szólt, ugyanakkor amennyiben a májusban kezdődő olimpiai kvalifikációs sorozaton Rió a végcél a hölgyeknek – márpedig mi más is lehetne! -, akkor szükség lesz a bravúrokra. Ezúttal erre nem volt sok esély. Két asszó után még nálunk volt a minimális előny, túl a felén viszont már kilenc tussal az ázsiaiak vezettek. Innen pedig egyszer még sikerült két tusig zárkózni, de a fordításra nem volt reális sansz. Előző napi döntőseink kicsit fáradtnak tűntek, és Várhelyi Kata sem tudta átvállalni a terhet, így 37:45 lett a vége. Apró szépségtapasz, hogy a folytatásban az azerieknek sikerült visszavágni a múltkori vereségért (45:40), viszont a másik ázsiai válogatott, Kína legyőzött bennünket (38:45). A 11. helyezés Mexikó ellen aztán már a fáradó Márton Panka nélkül is összejött. Baj nincs, a szombati fényes szereplés elhalványította a vasárnapit, de – tekintettel arra, hogy a kilencedik helyről kezdjük az olimpiai kvalifikációt – májustól már bravúrok kellenek, női kardban is!
 
Eredmények. Férfi kardcsapat Világkupa, Varsó, 21 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Fehéroroszország 43:45 (Decsi +4, Szatmári +1, Gémesi -2, Szilágyi -5).
A 9-16. helyért: Magyarország-Lengyelország 45:26 (Szilágyi +12, Szatmári +6, Gémesi +3, Decsi -2).
A 9-12. helyért: Magyarország-Kazahsztán 45:30 (Szilágyi +9, Gémesi +7, Szatmári -1).
A 9. helyért: Magyarország-Grúzia 45:34 (Decsi +10, Szilágyi +7, Szatmári -6).
Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Korea, 3. Oroszország, …9. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron). 
 
Női kardcsapat Világkupa, Gent, 20 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Korea 37:45 (Márton 0, Várhelyi A. -2, Várhelyi K. -6).
A 9-16. helyért: Magyarország-Azerbajdzsán 45:40 (Márton +8, Mikulik +3, Várhelyi A. -1, Várhelyi K. -6).
A 9-12. helyért: Magyarország-Kína 38:45 (Mikulik +1, Márton -1, Várhelyi A. -7).
A 11. helyért: Magyarország-Mexikó 45:37 (Várhelyi A. +6, Várhelyi K. +6, Mikulik -4).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Franciaország, 3. Egyesült Államok, …11. Magyarország (Márton Anna, Mikulik Júlia, Várhelyi Anna, Várhelyi Kata). 

2015. február 22.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események