Tallinni “filmszakadás” – Két földrészen, négy magyar biztosan folytatja

okt 21, 2016 | Archív

Újabb két fegyvernem kezdi meg a 2016/17-es felnőtt szezont. Kairóban a férfi tőrözők, Tallinnban a női párbajtőrözők léptek pástra a Világkupa pénteki selejtezőin. Utóbbi

Újabb két fegyvernem kezdi meg a 2016/17-es felnőtt szezont. Kairóban a férfi tőrözők, Tallinnban a női párbajtőrözők léptek pástra a Világkupa pénteki selejtezőin. Utóbbi helyszínen áramszünet miatt félbeszakították a versenynapot, Várnai Vivien és Bohus Réka a csoportmeccsek után bejutott a főtáblára. Ugyanez tőrben Dósa Dánielnek és Mészáros Tamásnak szintén sikerült. 

A múlt heti, cancuni női tőr Vk-nyitány után újabb két fegyvernem kezdte meg a 2016/17-es Világkupa-szezonját. Tallinnban a női párbajtőrözők léptek pástra, és erős verseny jött össze az észt fővárosban. A világranglista első 16 helyezettje közül 9 elutazott az idénnyitóra – igaz, az első három nem volt ott. Közte természetesen Szász Emese. Olimpiai bajnokunk jelenleg a pihenésre és a magánéletére koncentrál, és ezt nagyon jól is teszi, ő augusztusban megtette a dolgát… Ugyanakkor a legutóbbi, tavalyi világbajnokságon szereplő magyar válogatottból hiányzott a visszavonuló Antal Edina és a “hezitáló” Révész Julianna is, így aztán gyakorlatilag teljes őrségváltáson megy keresztül a fegyvernem. 

Ennek első állomása volt a tallinni Vk, amely két fiatalnak, Várnai Viviennek és Bohus Rékának eddig remekül sikerült. Hibátlan csoportteljesítménnyel ugyanis közvetlenül bekerültek a legjobb 64 szombati mezőnyébe. Ugyanez a többieknek nem sikerült, igaz, nem is sikerülhetett… Történt ugyanis, hogy az utolsó direkt kiesés selejtező kör előtt (addigra már Klára Zsuzsanna, Siklósi Enikő, Honti-Kiss Dominika és Szabó Laura kiesett) áramszünet ütött be az ultramodern tallinni sportcsarnokba. 

Kovács Iván vezetőedző arról számolt be honlapunknak, hogy az éppen zajló meccsek félbeszakadtak – egyébként azokon többnyire nem mi vagyunk előnyös helyzetben -, és a rendezők végül úgy döntöttek, hogy szombat reggel, helyi idő szerint 8 órától folytatják az egyéni versenyt. 

bohusmosoly1

dosa-dani

Bohus Réka és Dósa Dani egyaránt kimagaslót nyújtottak a selejtező napon.

Kairóban a férfi tőrözők kezdték meg szezonjukat, és itt is 9 vívó lépett pástra a világranglista első 16 helyezettje közül. Fiatal magyar csapatunkból Dósa Dániel követte Bohus Rékáékat, ugyanis veretlenül jutott tovább csoportjából közvetlenül a legjobb 64 közé. Ugyancsak sikerült ez a bravúr – az ő esetében ez feltétlen igaz! – Mészáros Tamásnak is. Tizenkilenc éves vívónk a döcögős csoportkör után két győzelmet aratott a direkt kieséses folytatásban, és ezzel pályafutása során először jutott be felnőtt Vk-n a 64 közé! Mindez nem sikerült Mátyás Bálintnak és Németh Andrásnak, ők a 96 között búcsúztak. A folytatásban ennél magasabbra Tominak nem kerülhetett volna a léc, mivel az újdonsült olimpiai bajnok olasz Garrozzóval találkozik, Dani viszont legyőzhetőnek tűnő riválissal küzd a 32 közé jutásért. 

Eredmények. Férfi tőr egyéni Világkupa-verseny, Kairó, 121 induló. A csoportmérkőzéseken: Dósa Dániel 6 győzelem/0 vereség, Mátyás Bálint 3/3, Németh András 3/3, Mészáros Tamás 1/5 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 96 közé jutásért: Mészáros-Sanaa (egyiptomi) 15:14.

A legjobb 64 közé jutásért: Mészáros-Braun (német) 15:7, Mátyás-Uftring (német) 9:15, Németh-Lari (olasz) 8:15.

Szombaton a 64 között: Dósa-Mitberg (amerikai), Mészáros-Garozzo (olasz).

Női párbajtőr egyéni Világkupa-verseny, Tallinn, 178 induló. A csoportmérkőzéseken: Várnai Vivien 6 győzelem/0 vereség, Bohus Réka 5/0 (a legjobb 64 közé jutottak), Mihály Kata 4/2, Budai Dorina 4/2, Honti-Kiss Dominika 3/3, Kun Anna 3/3, Szabó Laura 3/3, Kolczonay Júlia 2/3 (továbbjutottak), Klára Zsuzsanna 1/5, Siklósi Enikő 0/5 (kiestek). 

A legjobb 96 közé jutásért: Kun-Svystil (ukrán) 15:13, Kolczonay-Fautsch (luxemburgi) 15:14,  Mihály-Pechochova (cseh) 15:0, Honti-Kiss-Clerici (olasz) 7:15, Szabó-Sbarcia (román) 8:15.

A legjobb 64 közé jutásért: Budai-Linde (svéd), Mihály-Rutz (lengyel), Kolczonay-Kiskapusi (spanyol), Kun-Christmann (német).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM