Tizenegy olimpiai helyünk lenne

júl 28, 2017 | Archív

Amennyiben a tokiói olimpián a legutóbbi kvalifikációs rendszer maradna érvényben - ezt még nem tudjuk -, akkor a 2016/17-es szezont követően két csapatunk (férfi és női kard), és

Amennyiben a tokiói olimpián a legutóbbi kvalifikációs rendszer maradna érvényben – ezt még nem tudjuk -, akkor a 2016/17-es szezont követően két csapatunk (férfi és női kard), és tovább három egyéni versenyzőnk kvalifikálná magát közvetlenül az olimpiára. Ez több a legutóbbinál, de kevesebb annál, amennyit mi szeretnénk.

A lipcsei világbajnoksággal befejeződött a 2016/17-es vívóidény, lezárultak a szezon világranglistái. Ebben a tekintetben szinte kísértetiesen azonos eredményt hozott a rangsor a vb-vel. Ha érmet osztanának az éves teljesítményért, akkor egy arannyal és két bronzzal zártunk volna. Női kard egyéniben Márton Anna megnyerte a világranglistát – díját a FIE novemberi kongresszusán veszi majd át -, Szatmári András és a férfi kardcsapat pedig a harmadik helyen végzett. 

Márton Anna nyerte a női kard világranglistát 2016/17-ben.

Tán ennél is fontosabb, hogy az olimpiai kvótákat eddig rendre ezen rangsor alapján osztották ki. A NOB döntése alapján Tokióban már tizenkét vívószámban osztanak érmeket, és a kvalifikáció pontos menete még nem ismert. Ugyanakkor megvizsgáltuk azt, hogy miként áll sportágunk az olimpiai helyek szempontjából abban az esetben, amennyiben változatlan kritériumok alapján osztják majd ki a kvótákat. Íme.

Női párbajtőr

Egyéni: Szász-Kovács Emese 5. hely

Csapat: Magyarország 11. hely

Csapatban a következő szezonban Oroszországgal vagy Ukrajnával kezdünk majd a nyolcaddöntőben az első Világkupán. Elmondható, hogy jelen pillanatban messze vagyunk az olimpiai kvalifikációtól, nemcsak a helyezés, hanem a nagy pontkülönbségek okán is. Ugyanakkor a vb is bebizonyította, hogy milyen kicsik a különbségek a csapatok között, a következő szezon feladata lesz megtalálni az ideális felállást olimpiai bajnokunk mellé. 

Egyéniben Szász-Kovács Emese természetesen kvalifikációs helyen van.

Jelenlegi olimpiai helyeink száma: 1

Férfi párbajtőr

Egyéni: Rédli András 19. hely

Csapat: Magyarország 7. hely

A sikeres világbajnoki szereplés ellenére csapatunk jelen pillanatban nincs olimpiai kijutó helyen. A rendszer ugyanis a helyezésnél is kiemeltebben kezeli a nyolc kvóta kontinensenkénti elosztását, és a jelenlegi gond az, hogy a hat előttünk lévő csapatból öt európai. Ebből a szempontból az ukrán és a svájci csapat megelőzése lenne igen fontos a későbbiekben. Jelenleg 30-40 ponttal vagyunk tőlük lemaradva – ez nem kevés, de nem is behozhatatlan. A következő Vk-n a 8 közé jutásért Japán vagy Venezuela, a 4-ért Franciaország vagy Oroszország lesz az ellenfél.

Egyéniben Rédli András világbajnoki bronzérmének köszönhetően kvalifikációs helyen van.

Jelenlegi olimpiai helyeink száma: 1

Női tőr

Egyéni: Kreiss Fanni 25. hely

Csapat: Magyarország 9. hely

Csapatban kár volt a Japán elleni világbajnoki vereségért, ennek köszönhető a kisebb visszaesésünk, és az, hogy jelen pillanatban nem vagyunk kvalifikációs helyen, arról éppen lemaradunk. A világranglista 6. és 10. helyezettje között kicsik a különbségek, fontosak a következő versenyek, egyáltalán nem tűnik lehetetlennek az olimpiai kvóta elérése. A következő csapat Vk nyolcaddöntőjében Japán vagy Korea, a négyért Olaszország vagy USA lesz az ellenfél.

Egyéniben Kreiss Fanni kvalifikációs helyen van.

Jelenlegi olimpiai helyeink száma: 1

Férfi tőr

Egyéni: Dósa Dániel 37. hely

Csapat: Magyarország 12. hely

Csapatban az olimpiai kvalifikáció természetesen csak álom, de rég álltak ilyen elől a tőrözőink a világranglistán. Ennek többek között az az előnye, hogy a Vk-kon a következő szezonban a 16-ba jutásért jóval könnyebb ellenfelek jönnek majd, a nyolcért pedig legközelebb Korea vagy Japán jöhet. 

Egyéniben Dósa Dani nincs kijutó helyen, ugyanakkor évről évre javít helyezésén. 

Jelenlegi olimpiai helyeink száma: 0

Női kard

Egyéni: Márton Anna 1. hely

Csapat: Magyarország 8. hely

Bármilyen különös, de a jelenlegi szabályrendszer alapján a férfi párbajtőrözők 7. helye nem elég a kvótához, a női kardozók 8. helye igen. A világranglista jelen állása alapján a magyar csapat kvalifikálna – ennek ellenére előrébb járhatnánk, ha nem kapunk ki Mexikótól a nyolcaddöntőben… A következő Vk-n a 8 közé jutásért Lengyelország vagy Kína lesz az ellenfél.

Jelenlegi olimpiai helyeink száma: 4

Férfi kard

Férfi kardcsapatunk nagyszerű szezont produkált.

Egyéni: Szatmári András 3. hely, Szilágyi Áron 4. hely, Gémesi Csanád 14. hely

Csapat: Magyarország 3. hely

Nem is lenne kérdéses jelen helyzetben a biztos kvóta. A szezon során egyéniben és csapatban is kimagaslóan ez volt a legerősebb fegyvernemünk. A következő idényben egyéniben három kiemelttel kezdünk! Csapatban a szezon során csak az aranyérem hiányzott, reméljük, arra sem kell soká várnunk. Őszintén hisszük, hogy még egyszer nem fordulhat elő az, ami London előtt, jelesül, hogy tradícionális fegyvernemünk csapata nem lehet ott az olimpián.

Jelenlegi olimpiai helyeink száma: 4

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.