Tovább tart az egyéni bronzkorszak!

ápr 4, 2018 | Archív

Pusztai Liza 17 évesen nyert bronzérmet a veronai kadet és junior világbajnokságon. Ifjú klasszisunk ezzel pályája második junior vb-érmét nyerte, küldöttségünk egy arany- és négy bronzéremnél tart.

Arra még tippelni sem szabad, hogy miként alakul majd a jövőben Pusztai Liza karrierje. Ha másért nem, akkor kabalából. Ám azt bizonyosan ki lehet, mi több, ki kell jelenteni, hogy olyan szinten robog előre a világhír felé, ahogy korábban nem sokan tették. Soroljuk csak közelítőleg fel, hogy mit tett le 17 éves koráig az asztalra – a teljesség igénye nélkül, a szerdai versenynapig. Egyéniben kadet Európa- és világbajnok (utóbbiban csütörtökön duplázhat…), junior Európa- és világbajnoki érmes (16 évesen a 20 évesek között), felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes, és Világkupa egyéni ezüstérmes. Ilyen előzmények után vágott neki Bódy István és Bódy Benjámin tanítványa pályafutása újabb junior világbajnokságának Veronában. 

Mielőtt tovább méltatnánk Lizit, essünk túl azon a híren, hogy az már egészen kora délután kiderült, hogy más magyarért a végjátékban nem szurkolhatunk a junior vb kard egyéni napján. A hölgyek közül Kelecsényi Mirabella a csoportkörben búcsúzott, Kern Bianka a 64-ért még biztosan győzte le 15:7-re a francia Suzanne-t, utána viszont a későbbi vb-aranyérmes orosz Nyikityinától szoros meccsen, 15:13-ra kikapott. Nagy Valentina ugyancsak a 32-be kerülésért búcsúzott, egy bántóan sima 1:15-tel az orosz Kobzovával szemben. A férfiak mezőnyében egyedül Nagy Martinnak sikerült a 32-be jutás, ott viszont 9:4-es előnyről szenvedett 15:11-es vereséget a német Kindlertől… A többiek még hamarabb kiestek. Rabb Krisztián és Szlama Vilmos a 64, Milassin Mór a 128 között búcsúzott. Valahogy junior férfi kardozóinknak nagyon nem megy az elmúlt esztendőkben, tán a mostani kadet korosztály javít majd!

És ezzel máris visszatértünk Lizához (képünkön), aki valami olyan magabiztossággal jutott el az esti döntőig, ami egyszerűen elképesztő egy 17 évestől a 20 esztendősek között. Kezdett először is egy veretlen csoportkörrel, melyet a 64 között egy laza 15:2 követett a spanyol Tirado ellenében. A 32-ben kicsit féltettük Lizit a koreai Jótól, mint kiderült, nem ok nélkül. Ismeretlenül és koreaiként igazi ugrásnak számított az ismeretlenbe a találkozás. Az ázsiai sokáig vezetett is, ám a BVSC miniklasszisa a hajrára váltott. Elvégre Jo jó volt, de nem a legjobb. A jobb, az végül Liza lett egy 15:13-mal…  Ettől kezdve aztán megszorítani sem tudták a magyart. Az “észak-amerikai” túrát simán hozta Lizi. Előbb a kanadai Lamarre kapott egy 15:8-at, majd az amerikai Fox-Gitomer egy 15:11-et, ahol volt már 14:9 is. Mindez máris érmet jelentett sztárunknak, aki ezt majdnemhogy közönyösen fogadta. Teljesen egyértelműnek látszott, ezen az estén ő többet akar…

Lizi (jobbra) az amerikai Fox-Gitomert győzte le simán az éremért.

Azonban most ennyi jött össze… Az ellenfél az elődöntőben az a mexikói Botello volt az ellenfél, aki még Lizinél is egy évvel fiatalabb. És, aki tavaly hatalmas meglepetésre, 15 évesen megnyerte Plovdivban a junior világbajnokságot. Az elődöntőben éppen Pusztai Lizát győzte le… Miként, sajnos, most is. Pedig Liza 9:5-re vezetett, ám utána valahogy kiesett a ritmusból, semmi nem jött össze neki. 13:15 lett a vége, amivel egy nagyon fényes bronzérmet nyert a magyar szupertehetség! Elvégre gyönyörű ez az eredmény, még akkor is, ha Liza eleinte nem nagyon tudott ennek örülni…

Pusztai Liza: “Az eredményhirdetésen majd megpróbálok mosolyogni, de most még nem megy. Úgy éreztem, hogy egész nap nem úgy vívok, ahogy szerettem volna. Tudom, simán bejutottam a négy közé, de valahogy nem tetszett a mai nap, pláne az elődöntő. Próbálok pihenni, és aludni egy nagyot, holnaptól az új feladatokra fogok koncentrálni!”

Folytatás csütörtökön a kadet kardozók versenyével, és újabb magyar esélyekkel. Többek között Pusztai Lizáéval…

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Verona. 

Junior női kard egyéni, 128 induló. A csoportmérkőzéseken: Pusztai Liza 6 győzelem/0 vereség, Nagy Valentina 4/1, Kern Bianka 3/2 (továbbjutottak), Kelecsényi Mirabella 1/4 (kiesett).

A legjobb 64 közé jutásért: Kern-Suzanne (francia) 15:7.

A legjobb 32 közé jutásért: Pusztai-Tirado (spanyol) 15:2, Nagy-Kobzeva (orosz) 1:15, Kern-Nyikityina (orosz) 13:15. 

A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai-Jo (koreai) 15:13.

Nyolcaddöntő: Pusztai-Lamarre (kanadai) 15:8.

Negyeddöntő: Pusztai-Fox-Gitomer (amerikai) 15:11.

Elődöntő: Pusztai-Botello (mexikói) 13:15.

Végeredmény: 1. Nyikityina (orosz), 2. Botello (mexikói), 3. Lucarini (olasz) és Pusztai Liza (edző: Bódy István és Bódy Benjámin, válogatott edző: Gulácsi Ferenc), …41. Nagy Valentina, …49. Kern Bianka, …100. Kelecsényi Mirabella.

Junior férfi kard egyéni, 160 induló. A csoportmérkőzéseken: Nagy Martin 5 győzelem/1 vereség, Milassin Mór 5/1, Rabb Krisztián 4/1, Szlama Vilmos 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Szlama-Recsija (grúz) 15:13, Nagy-Mateev (izlandi) 15:4, Rabb-Bouwman (holland) 15:8, Milassin-Csau (hongkongi) 13:15.

A legjobb 32 közé jutásért: Nagy-Cauchon (francia) 15:12, Rabb-Neri (olasz) 7:15, Szlama-Park (koreai) 13:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Nagy-Kindler (német) 11:15.

Végeredmény: 1. Lohanov (orosz), 2. Patrice (francia), 3. Bonah (német) és Neri (olasz), …27. Nagy Martin, …45. Rabb Krisztián, …59. Szlama Vilmos, …70. Milassin Mór.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események