Új időszámítás kezdődik Bernben

okt 27, 2016 | Archív

Először lép pástra nemzetközi versenyen riói olimpiai érmes magyar vívó a hétvégén! A férfi párbajtőrözők kezdik meg Világkupa-szezonjukat Bernben, és természetesen ott lesznek a

Először lép pástra nemzetközi versenyen riói olimpiai érmes magyar vívó a hétvégén! A férfi párbajtőrözők kezdik meg Világkupa-szezonjukat Bernben, és természetesen ott lesznek a magyarok is. Igaz, a bronzérmes kvartettből egyedül Somfai Péter indul a versenyen… Az esélyekről és az olimpia óta eltelt időszakról Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitányt, és az olimpiai ezüst- és bronzérmes Imre Gézát kérdeztük.

Nagyot fordult a világ alig két és fél hónap alatt a férfi párbajtőrválogatott körül. Akkor még boldogan ünnepeltük a riói hősöket, Imre Gézát, Boczkó Gábort, Rédli Andrást és Somfai Pétert, a bronzérmes csapatot és az ezüstérmes Gézát. Az eufória elmúlt, a boldogság és az elégedettség megmaradt, a munka pedig már javában folyik tovább – gőzerővel. No persze, nem mindenkinek. Géza és Bocek bejelentette, hogy a szezon első versenyeit mindenképpen kihagyják, és majd később döntenek a folytatásról. Így aztán borítékolható volt, hogy új csapat építése kezdődik. A folyamat ráadásul sajnálatosan felgyorsult azzal, hogy Rédli András megsérült, és várhatóan csak a szezon második felében léphet újra pástra. Maradt tehát “riói egykeként” Somfai Péter, akinek ezáltal a szerepe igencsak megváltozik, a riói tartaléksorból “vezérbikává” avanzsált. Igaz, Bernben ott lesz Boczkó Gábor is, de nem vívóként, hanem a válogatott marketing igazgatójaként és Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző segítőjeként utazott el csütörtök korán reggel Bernbe. 

pbt-csapat A riói nagycsapat. Bernben új „tablókép” készülhet.

Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző Somfa mellett Bányai Zsombornak, Berta Dánielnek és Siklósi Gergelynek szavazott bizalmat csapatban, azaz egész pontosan 52 évet fiatalított a csapatösszeállításnál. A “Nagy Öregek” persze iszonyúan fognak hiányozni, de vajon a “Nagy Öregeknek” hiányzik-e a berni verseny? Többek között erről kérdeztük Imre Gézát:

“Természetesen igen. Nagyon szokatlan a helyzet. Három éve, a pesti vébé után egyszer már kihagytam fél szezont, az is szokatlan volt. Most talán még inkább az! Azt azért nem mondhatom, hogy nem találom a helyem, mivel rengeteg az elfoglaltságom. Néha kicsit fárasztó, de nagyon jó érzés, hogy továbbra is állandóak a médiaszereplések, az élménybeszámolók, beszélgetések a riói olimpia kapcsán. Emellett edzőként dolgozom a Budapesti Honvédban, úgyhogy nem unatkozom. A november végi országos bajnokságon akartam visszatérni a pástra, de lehet, hogy ezzel várnom kell, mert a derekem továbbra is fáj, az MRI-vizsgálat alapján sérvre gyanakszanak az orvosok. Ez nem játék, kockáztatni semmiképpen sem szeretnék.”

Arra a kérdésre, hogy mit vár Bernben az utódoktól, így válaszolt az elmúlt négy évtized legeredményesebb magyar férfi párbajtőrözője:

“Kikerült a fiatalok alól a fék, azaz mi, öregek, úgyhogy most már szabadon szárnyalhatnak… A viccet félretéve: sokra hivatott ez a csapat. Nyilván lesznek majd hullámhegyek és hullámvölgyek, mert azért a felnőtt mezőnybe bele kell erősödni. De ők képesek erre, ebben biztos vagyok. Nem figyeltem a sorsolást, de szerintem a nyolc közé bejut majd a csapat, és egyáltalán nem biztos, hogy ez lesz a végállomás.” (A vasárnapi berni nyolcaddöntőben a Németország, Lengyeloszág, Dánia, Izrael kvartettből kerül majd ki az ellenfél – a szerk.)

A magyar küldöttséget vezető Udvarhelyi Gábort útközben, valahol Salzburg magasságban értük utol. A szövetségi kapitány így nyilatkozott a fiatalításról, illetve az esélyekről. 

“Az élet hozta úgy, hogy ilyen hirtelen mélyvízbe kerülnek a fiatalok, elvégre Rédli András sérülése megváltoztatta az eredeti elképzelésünket. A végcél ugyanakkor egyértelműen a 2020-as tokiói olimpia, úgyhogy egyáltalán nem bánom, hogy kipróbáljuk őket. Akik ráadásul már bizonyítottak a felnőttmezőnyben is, Berta Dani már Vk-döntős, Bányai Zsombornak nyolcaddöntői vannak, és Siklósi Geri sem abszolút újonc. A tavalyi berni versenyünk ráadásul nem sikerült, így pontokat se nagyon veszthetünk a világranglistán. De nem ez a cél, hanem a minél jobb szereplés, amire képes ez a csapat. Természetesen meg kell találni a legjobb, leghatékonyabb felállást is, de ezen dolgozunk, ezért jöttünk, Gézáék nagyszerű örökséget tovább kell vinniük fiatal tehetségeinknek.”

A berni Világkupa-versenyen pénteken és szombaton az egyéni, vasárnap a csapatversenyt rendezik.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM