Újabb ezüstérem: második a férfi párbajtőrcsapat!

márc 4, 2015 | Archív

Ezüstérmet szerzett a magyar férfi párbajtőrcsapat a maribori juniori kontinensbajnokságon. A Bányai Zsombor, Esztergályos Patrik, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású válogatott

Ezüstérmet szerzett a magyar férfi párbajtőrcsapat a maribori juniori kontinensbajnokságon. A Bányai Zsombor, Esztergályos Patrik, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású válogatott a döntőben drámai végjátékban szenvedett 45:44-es vereséget a franciáktól. A női kard- és a férfi tőrcsapat egyaránt a dicséretes negyedik helyen végzett.

 

Munkatársunk helyszíni jelentése

 

Öt érem, közte két arany, és további két döntős helyezés. Ez a junior Európa-bajnokság egyéni versenyeinek magyar vonatkozású eredménylistája. Egyszóval: parádés. Mielőtt azonban nagy reményekkel belevágnánk a csapatversenyekbe, gyorsan tegyük hozzá, itt korántsem voltak ilyen fényesek a kilátások. Legalábbis a világranglista állása alapján a szerdai három fegyvernemben a második, a hatodik és a hetedik helyen rangsorolták a női kard, a férfi párbajtőr, illetve a férfi tőr csapatunkat. 

 
De ez már csak egy olyan Európa-bajnokság, amelyen a mieink junior korosztályban remekelnek. Ugyanis kora délutánra bizonyossá vált, hogy mindhárom fegyvernemben a négy közé jutnak csapataink! A legnagyobb bravúrt az addig vezető úton a férfi tőrözők hajtották végre. Ők ugyanis a negyedöntőben – a britek legyőzése után (45:34) – a franciákkal kerültek össze. Méghozzá a végső győzelemre is esélyes franciákkal, akik annak rendje és módja szerint 20:10-re elhúztak a mieink ellen. Csakhogy a britekkel szemben is remeklő Németh András és Dósa Dani két asszóban ledolgozta a hátrányt! Aztán ők ketten meg is fordították a meccset, és ezzel nagy bravúrral 45:42-re legyőztük a franciákat. 
 
 A nap legnagyobb bravúrját a férfi tőrözők érték el a franciák legyőzésével. Éppen ennek örülnek!
 
Másik két csapatunk az ukránokkal került szembe a negyeddöntőben. A fiú párbajtőrözőknek előtte volt azért egy “kis” feladatuk, a 16 között az ott nem túl kellemes ellenfélnek számító németeket simán elbúcsúztatták (42:30). Úgy, ahogy az egy címvédő csapathoz illik. Annyit ehhez azért hozzá kell tenni, hogy a tavalyi világ- és Európa-bajnok kvartettből Berta Dani “kiöregedett”, Hamar Balázs és Cho Taeun Sándor pedig nem került be a válogatottba, így hírmondónak Bányai Zsombor maradt az akkori csapatból. No meg a fiatalok, a 18 éves Esztergályos Patrik és Siklósi Gergely, valamint a 16 esztendős Nagy Dávid. A magyar férfi párbajtőrvívás utánpótlása azonban annyira erős, hogy ez a négyes is esélyese volt az Eb-nek! Ennek megfelelően magabiztosan verte az ukránokat a kvartett, a 45:40-es végeredmény nem is tükrözi a valós különbséget, mivel az utolsó asszó előtt nagy különbséggel vezettünk, nem forgott veszélyben a győzelem. Mint ahogy a Márton Anna vezette női kardozók négy közé jutását sem. De dicséret illeti Záhonyi Petrát és Pap Borit is, akikkel végig vezetve sikerült biztosan győzni (45:34).
 
Következtek a háromfrontos elődöntők, melyből női kardban és férfi tőrben egyaránt az oroszokkal mérkőztünk. És sok esélyünk egyik fegyvernemben sem volt. A lányoknál Panka ezúttal nem tudott vezéregyéniség lenni – ezt igazán el lehet neki nézni ezúttal… -, azt pedig pontosan tudtuk, hogy a győzelem az ő ereje nélkül nem jöhet össze. Nem is jött – 31:45. A férfiak pedig láthatólag elfáradtak, az oroszok frissebbek, talán erősebbek is voltak – 32:45. 
 
 Ezüstérmes férfi párbajtőrcsapatunk. Gratulálunk!
 
A párbajtőrözők ezúttal a sorsolásra sem panaszkodhattak, nekik ugyanis nagy meglepetésre Nagy-Britannia jutott ellenfélül. Mi sem bántuk, a fiúk sem bánták, és talán a britek sem, elvégre nekik már ez is hallatlanul nagy eredménynek számít. Persze, azért lelkesek voltak, de szerencsére reális esélyük nem volt. A mieink végig vezetve kétséget sem hagytak a győzelem felől, mindenki hozzátette a sikerhez, ami kellett, és a 45:35-ös siker azt jelentette, hogy megszerezte küldöttségünk a kilencedik érmét a kadet és junior Európa-bajnokságon! 
 
És volt esély a tizedikre, a tizenegyedikre is, sajnos, nem sikerült! Pedig mindkét bronzderbin volt esély. Előbb a férfi tőrözők léptek pástra a németek ellen, és a meccs kétharmadáig tartottuk magunkat, sőt néhány tussal vezettünk is. Az utolsó kör elején viszont Mészáros Tominak nem sikerült az asszója, és a két fáradt, de egész nap hősiesen küzdő Andris és Dani ezúttal már nem tudott fordítani (40:45). A lányok mérkőzése a harmadik helyért egészen másként alakult, de sajnos a végén itt sem mi örülhettünk. Az olaszok ellen eleinte Záhonyi Petrának köszönhetően tartottuk magunkat, de szinte végig az itáliaiaknál volt az előny. Olyannyira, hogy az utolsó asszóra 33:40-nél kötött be Márton Panka, akinek addig nem ment a vívás. Akkor viszont hatalmas hajrába kezdett, és 43:43-nál behozta Chiaragliát. Ekkor azonban egy kristálytiszta tust fordított meg terhünkre a zsűri, és a befejezés már nem sikerült – 43:45. Kár! Panka megérdemelte volna tizedik junior Európa-bajnoki érmét. Azért a kilenc okán sem kell túlzottan bánkódnia… 
 
Ezzel két dicséretes negyedik hellyel jutottunk el az esti férfi párbajtőrverseny fináléjáig, melyben Magyarország Franciaország válogatottjával találkozott. És produkált egy sokáig emlékezetes – de sajnos vesztes mérkőzést. Pedig nagyon jól indult. Két asszó után 10:6-ra vezettünk Patrik remek győzelmével, és másodperceken múlt, hogy nem lett passzív Zsombor asszója. Mi erőltettük, nem jöttünk ki jól belőle. Aztán kísértetiesen hasonló módon vették át a vezetést a franciák. Gergő egy tusos előnynél állt fel, alig hiányzott idő a passzívhoz, mi erőltettük, nem jöttünk ki jól belőle… Persze, ezt utólag mindig könnyű megítélni, akkor, ott a páston ezt a döntést hozták a srácok. De még bőven akadt lehetőség, hiszen Zsombor az utolsó előtti asszóban egy tus hátránnyal állt fel a tartalék franciával szemben. Itt meg a stílusa nem feküdt nekünk, két tusos hátrány lett belőle. És ekkor jött az utolsó asszó Siklósi Gerivel. A tapolcai fiú nagyszerű vívással megfordította az asszót, sőt két találattal mi vezettünk! Ekkor váltott a francia, meg talán mi is, és egyenlített az ellenfél. Az utolsó fél percet pedig ráhagyták a felek. Jöhetett a hirtelen halál, gondolta mindenki, és amikor a francia beszúrta tust, azt hitte mindenki, hogy vége. 
 
Kivéve a zsűrit. Aki közölte, hogy nem egy tust, hanem egy percet mutatott, mivel passzivitás miatt vetett véget az asszónak, és nem az idő lejárta miatt. Ilyenkor pedig a szabályok alapján egy percig vívni kell. Kaptunk egy újabb esélyt – persze, hosszas vita után -, és ettől kezdve sorra estek a tusok. De csak szorossá sikerült tenni a meccset, fordítani nem. Egy másodperccel a vége előtt egy együttessel 45:44-re nyertek a franciák! Kár érte, de nagy csata volt, és nagy gratuláció jár a magyar csapatnak az ezüstéremért!
 
Az Eb csütörtöki zárónapján a junior női tőrcsapat, a junior női párbajtőrcsapat és a junior férfi kardcsapat szerezheti meg küldöttségünk tizedik Európa-bajnoki érmét!
 
Kadet és junior Európa-bajnokság, Maribor. Junior férfi tőrcsapat, 15 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:34 (Dósa +13, Németh +9, Insperger +1, Mészáros -12).
Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 45:42 (Németh +9, Dósa +3, Mészáros -9).
Elődöntő: Magyarország-Oroszország 32:45 (Dósa -2, Mészáros -3, Németh -8).
A 3. helyért: Magyarország-Németország 40:45 (Németh +1, Dósa -2, Mészáros -4)
Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Németország, 4. Magyarország (Dósa Dániel, Insperger Sámuel, Mészáros Tamás, Németh András).
 
Junior férfi párbajtőrcsapat, 23 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Németország 42:30 (Esztergályos +5, Siklósi +4, Bányai +3).
Negyeddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:40 (Bányai +9, Esztergályos +2, Siklósi -6).
Elődöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:35 (Siklósi +7, Esztergályos +4, Bányai -1).
Döntő: Magyarország-Franciaország 44:45 (Esztergályos +4, Siklósi -2, Bányai -3).
Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Magyarország (Bányai Zsombor, Esztergályos Patrik, Nagy Dávid, Siklósi Gergely, válogatott edző: Eitner Kinga, edzők: Halla Péter, Partali Csaba, Szalay Gyöngyi), 3. Izrael.
 
Junior női kardcsapat, 9 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:34 (Záhonyi +7, Márton +4, Pap 0).
Elődöntő: Magyarország-Oroszország 31:45 (Márton +1, Papp -2, Záhonyi -5, Mihalik -8).
A 3. helyért: Magyarország-Olaszország 43:45 (Záhonyi +4, Márton 0, Papp -6).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Olaszország, 4. Magyarország (Márton Anna, Mihalik Nóra, Papp Borbála, Záhonyi Petra). 

2015. március 04.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események