Újabb helyezések a junior vb-n

ápr 7, 2015 | Archív

Értékes helyezések erre a napra is jutottak, az érem ezúttal sem jött össze. A taskenti kadet és junior világbajnokság férfi kard versenyében Kossuth Bálint a hetedik, női

Értékes helyezések erre a napra is jutottak, az érem ezúttal sem jött össze. A taskenti kadet és junior világbajnokság férfi kard versenyében Kossuth Bálint a hetedik, női párbajtőrben Kun Anna a nyolcadik helyezést szerezte meg. Szerdán és csütörtökön a junior csapatviadalokkal fejeződik be a vb.

 

Munkatársunk helyszíni jelentése

Kezdjük a napot az előző nappal, nevezetesen térjünk vissza a junior női kardozók versenyére. Ami bebizonyította, miért más, számunkra miért szebb a vívás minden mérhető sportágnál. Még akkor is, ha most ennek a bizonyítéknak nem örültünk. Márton Anna az elmúlt évek valamennyi junior versenyét megnyerte amin elindult, beleértve természetesen a vb-t meg az Eb-t is. Ráadásul az idén három egymást követő felnőtt Világkupa-versenyen jutott a nyolc közé – korosztályából messze kimagaslóan. Erre mi történik? Most kiesik a nyolcaddöntőben. Kikap attól a francia Querolitól, aki még kadet korú. És sem a kadet Eb-n Mariborban, sem itt, a kadet vb-n Taskentben nem jutott a legjobb nyolc közé! Most viszont a juniorok között Panka legyőzése után megnyerte az aranyérmet! Hihetetlen, még ha most rajtunk is csattant az ostor. Sok pihenőt egyébként nem kaptak a női kardozók. Kedd reggel átmozgató edzésen vettek részt, melyet hivatalosan világbajnoki nyolcaddöntőnek neveztek. Egyiptom legyőzése egyáltalán nem okozott problémát, még úgy sem, hogy a fentebb citált Márton Anna pihenőt kapott Gárdos Gábor válogatott edzőtől. A számszerűsített eredmény 45:33 volt, így azt a sportágtörténeti érdekességet mondhatták el Záhonyi Petráék, hogy délelőtt fél 11-kor végeztek a napi versennyel, mégsem estek ki… Jöhet holnap a negyeddöntőben Mexikó!

 
Eközben megkezdték versenyüket a junior női párbajtőrözők, illetve a vb utolsó egyéni számában a junior férfi kardozók is. Egyik triónak sem jelentett gondot a csoportból történő magabiztos továbblépés. Olyannyira, hogy az egyaránt népes mezőnyben a legjobb 64 közé jutásért egyedül Bohus Rékának kellett pástra lépnie, de a birt Powell legyőzése sima ügyként tudható be (15:11). A folytatás, azaz a főterembe jutás, a 32-be kerülés már jóval nehezebb feladatnak számított… Női párbajtőrben látszólag mindhárom magyar kemény ellenfelet kapott. Azonban Kun Anna a lengyel Zamachowskát, Réka pedig az ukrán Harkovát könnyed mozdulattal küldte zuhanyozni – 15:8, illetve 15:11. A fiúknál még keményebbnek tűnt a dió. Kivéve talán Kossuth Bálintot, aki úgy verte meg Carvajalt 15:9-re, ahogy magyar kardozónak kell egy venezuelait. Csakhogy – ha már nemzetek… – Péch Miki orosz, Bancsics Máté ukrán riválissal került szemben, már e korai szakaszban. Azonban mindkét magyarnak helyén volt az esze, a szíve, illetve minden további testrésze, és sikerült 13-ra, illetve 14-re legyőzni Andrejevet és Nyikitint. Így aztán kifejezetten szép részeredménynek számított, hogy mindhárom kardozónk költözködhetett. Az egyetlen “hibapont” Siklósi Enikőnek csúszott be, de őt sem érheti szemrehányás. Az olasz Foiettát kapta, 5:9-ről sikerült visszakapaszkodnia a hosszabításig, ám ott sajnos nem jött be az utolsó támadás. 
 
 Eb-arany után vb-döntő – szépen búcsúzott a junior korosztálytól Kun Anna.
 
No de nem lehet minden egytusos asszót megnyerni, még akkor sem, ha újdonsült Európa-bajnokunk, Kun Anna például ebben specialistának számít. És ezt a 32 között be is bizonyította! Végig fej fej mellett haladt a német Ehlerrel, egy tusnál nagyobb különbség egyetlen egyszer sem volt. Egészen 11:13-ig… A tatai hölgy azonban nem rezelt be. Egyenlített, majd az együttes után 14:14-nél jöhetett az a bizonyos döntő tus. Jött is! Egy remek kötés-szúrás formájában, és már meg is volt a nyolcaddöntős pozíció. Annát nem sokkal később követte Réka is. Újabb kemény riválist kapott a lengyel Rutz személyében, de remekül kezdett tavalyi vb-ezüstérmesünk, 7:3-ra elhúzott. Az első három perc viszont ennek ellenére 9:10-zel ért véget. A szünetben hatottak Plásztán Attila tanácsai, a magyar lány visszavette az előnyt, és többé ki sem engedte azt – 15:11. 
 
A szokásoknak megfelelően a forgószínpadon a férfi kardozók következtek – három magyarral. És három remek győzelemmel! Ismét legyűrtük az “orosz-ukrán” frontot, ami rendkívül kellemes meglepetésként hatott a szezonbéli halványabb eredmények után. Miki az orosz Kraszilnyikovot verte 15:13-ra, Bálint az ukrán Platonovot 15:14-re. Máté eközben a szívbajt hozta ránk, 13:7-es előnyét szórakozta el a brit Webb ellen, de a döntő tust csak bevágta. 
 
Öt magyar jutott tehát a nyolcaddöntőbe, ami remek részsikernek számított – a végén mégis kicsit keserű lett a szánk íze… A nyolc közé már negyven százalékos mérleget teljesítettünk. Kun Annát szerencsére felbosszantotta spanyol ellenfele azzal, hogy két földet is szúrt, majd kérte a találatokat. Ezzel vezetett 10:9-re Garcia, viszont eztán Anna 14:9-ig meg sem állt, és az ezt követő együttes a nyolc közé jutást jelentette. Réka ugyanakkor kicsit enerváltan vívott a német Stohlberggel szemben, aki végig vezetve győzött 15:9-re. Kardban Kossuth Bálint volt az, aki második olyan mérkőzését is megnyerte, amelyen nem ő számított esélyesebbnek. Ezúttal a német Redwanz volt a szenvedő alany, 2:6-ról, majd 5:8-ról fordított az újpesti fiú 15:12-re. Viszont a többieknek nem sikerült. Különösen Bancsics veresége volt bosszantó, aki a belga De Visscher ellen 14:10-re vezetett, és innen szenvedett vereséget. Nagy kár érte. Péch Miki félidőben még 8:5-re állt a koreai Lee ellen, csakhogy eztán zsinórban kilenc (!) ázsiai tus következett, 11:15 lett a vége. 
 
 Kossuth Bálint (jobbra) a negyeddöntőig remekül vívott, ott az egyiptomi Amer megállította.
 
Maradt tehát két éremesély, és egyik sem tűnt rossz sansznak. Kun Anna elvégre Európa-bajnokként találkozott egy ismeretlen kínaival, a megelepetésdöntős Kossuth Bálintnak pedig egyiptomi ellenfél jutott. Aztán egyik asszó sem sikerült. Anna ellen rögtön az elején elhúzott a kellemetlen Qin, és a tatai lány nem találta meg e stílus ellenszerét (7:15). Bálint pedig rettenetesen beragadt a rajtnál, 3:11-re elment Amer, ráadásul görcs is hátráltatta. Dicséretesen zárkózni kezdett, de ekkora hátrányt nem lehetett behozni, 11:15 lett a vége. Ezzel Bálint a hetedik, Anna a nyolcadik helyen végzett, ami feltétlenül dicséretes produktum – különösen Bálint részéről -, de ott bujkál az a bizonyos hiányérzet… 
 
A csapatversenyekkel kezdtük a tudósítást, azzal is fejezzük be. Férfi tőrözőink sajnos nem kerültek be a legjobb nyolc közé, igaz, katasztrofálisan nehéz ágra kerültek. Már a 16 közé jutásért Korea volt az ellenfél, amellyel szembe hét tusos hátrányról sikerült fordítani (45:40). A nyolcaddöntőben viszont az egyéni verseny arany- és ezüstérmesével felálló olaszok következtek, akik ellen nem volt esély (27:45). A folytatásban a mieink mindössze a tizenharmadik helyet szerezték meg, a Dósa Dániel, Németh András, Mészáros Tamás, Insperger Sámuel kvartett ennél többre lehetett volna hivatott. 
 
Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Taskent.
Junior férfi kard egyéni, 97 induló. A csoportmérkőzéseken: Bancsics Máté 5 győzelem/1 vereség, Péch Miklós 4/1, Kossuth Bálint 4/2.
A legjobb 32 közé jutásért: Péch-Andrejev (orosz) 15:13, Bancsics-Nyikitin (ukrán) 15:14, Kossuth-Carvajal (venezuelai) 15:9.
A legjobb 16 közé jutásért: Bancsics-Webb (brit) 15:14, Péch-Kraszilnyikov (orosz) 15:13, Kossuth-Platonov (ukrán) 15:14. 
Nyolcaddöntő: Kossuth-Redwanz (német) 15:12, Bancsics-De Visscher (belga) 14:15, Péch-Lee (koreai) 11:15.
Negyeddöntő: Kossuth-Amer (egyiptomi) 11:15.
Végeredmény: 1. Dershwitz (amerikai), 2. Bonsanto (olasz), 3. Amer (egyiptomi) és De Visscher (belga), …7. Kossuth Bálint (edző: Kossuth Ferenc, válogatott edző: Varga József), …12. Bancsics Máté, …14. Péch Miklós.
 
Junior női párbajtőr egyéni, 113 induló. A csoportmérkőzéseken: Kun Anna 4 győzelem/1 vereség, Siklósi Enikő 4/1, Bohus Réka 4/2.
A legjobb 64 közé jutásért: Bohus-Powell (brit) 15:11.
A legjobb 32 közé jutásért: Kun-Zamachowska (lengyel) 15:8, Bohus-Harkova (ukrán) 15:11, Siklósi-Foietta (olasz) 12:13.
A legjobb 16 közé jutásért: Kun-Ehler (német) 15:14, Bohus-Rutz (lengyel) 15:11.
Nyolcaddöntő: Kun-Garcia Martinez (spanyol) 15:10, Bohus-Stahlberg (német) 9:15.
Negyeddöntő: Kun-Qin (kínai) 7:15.
Végeredmény: 1. Vitalis (francia), 2. Stahlberg (német), 3. Qin (kínai) és Svystil (ukrán), …8. Kun Anna (edző és válogatott edző: Plásztán Attila), …13. Bohus Réka, …37. Siklósi Enikő.
 
Junior női kardcsapat, 21 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyiptom 45:33 (Kelecsényi +7, Papp +3, Záhonyi +2).
 
Junior férfi tőrcsapat, 28 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Korea 45:40 (Dósa +6, Németh +1, Mészáros -2).
Nyolcaddöntő: Magyarország-Olaszország 27:45 (Németh 0, Mészáros -8, Dósa -10).
A 9-16. helyért: Magyarország-Hongkong 43:45 (Dósa +6, Németh +1, Mészáros -9).
A 13-16. helyért: Magyarország-Brazília  45:27 (Dósa +7, Németh +6, Insperger +4).
A 13. helyért: Magyarország-Lettország 45:33 (Dósa +9, Insperger +3, Németh 0).

2015. április 07.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM