Újabb remek érem a kadet Eb végére

márc 6, 2018 | Archív

Ezüstérmet nyert a magyar női kardválogatott (Battai Sugár, Nagy Valentina, Pusztai Liza, Szűcs Luca) Szocsiban, a kadet Eb zárónapján. A tőrözők negyedikek, a párbajtőrözők ötödikek lettek.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Közel voltunk az aranyhoz a szocsi kadet Európa-bajnokság zárónapján, de az ezüst is nagyon szépen csillog női kardcsapatunknak! Pusztai Liza ezzel három arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel zárta kadet Eb-pályafutását, ami egészen kivételes. Miként a magyar válogatott kadet Eb-mérlege is egészen hasonló, és ugyancsak különleges… De kezdjük a tudósítást a női kardcsapattal, mert egészen különleges versenyen vannak túl a mieink. A Battai Sugár, Nagy Valentina, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású válogatott napközben két győzelmet aratott. Egy nagyon simát és egy nagyon szorosat. A németek elleni negyeddöntőben kétség sem férhetett a győzelemhez, a 45:22 mindent elmond a történtekről. Aztán az elődöntőben jött egy igazi pszichothriller az olaszok ellenében. Az eleje nagyon nem jött össze a mieinknek, ráadásul 12:17-nél Nagy Süni Valentina rásérült egyébként sem egészséges kezére, le is kellett őt cserélni. Hat tussal is vezettek már az oroszok, amikor Liza egy káprázatos 10:3-mal megfordította a meccset. Ám a hullámvasútnak még nem volt vége. Battai Sugi és Szűcs Süti Luca tartotta az előnyt, ám az olaszok éppen Liza ellen támadtak fel. Eljutottunk 44:44-ig, az egész terem a magyarok színes pástját figyelte, és azt láthatta, hogy tehetségünk közbeakciója egylámpás tust, és Európa-bajnoki döntőt ér…

Az olaszok elleni elődöntő után  boldogan mosolyogtak kadet kardozóink.

Az esti fináléban a házigada oroszok következtek, és a meccs nagyszerűen kezdődött. A mieink meccsről meccsre húztak el az ellenféltől. Lizát alig tudták megvágni, Luca is kétszer nyert, Süni pedig sérült kézzel is pluszt tudott hozzátenni a csapathoz. Mindez összességében azt jelentette, hogy hét meccs után 35:25-re elhúztunk, úgy, hogy még Liza természetesen hátra volt. Azaz – mondjuk ki… – félig zsebben érezhettük az aranyat. Ám a vívás nem ilyen egyszerű sportág, és ezt most fiatal hölgyeink tapasztalhatták saját bőrükön. Az olaszok ellen jelentős hátrányból fordítottak, most nagy előnyből szenvedtek vereséget. Egyetlen rövidzárlat mindent megváltoztatott, Luca 4:15-jével 40:39-re már az oroszok vezettek, és ezúttal Liza sem tudott fordítani, 42:45 lett a vége. Másodszor szomorkodtak tehát teheséges női kardozóink itt Szocsiban, pedig egyszer sem kellett volna, persze, könnyű ezt mondani. A szakág Liza egyéni bronzával, és ezzel a valóban rendkívüli csapatezüsttel nagyon, de nagyon szépen teljesített, nagy gratula a versenyzőknek és a mestereknek. 

Sugi, Luca és Süni így ünnepelte Pusztai Liza döntőt érő találatát az olaszok ellen…

A nap másik két versenyéről. A férfi tőrözők igazán kitettek magukért, jár nekik a nagy gratuláció, elvégre a legjobb négy közé jutottak, és az elődöntőben, majd a bronzcsatában sem álltak messze a győzelemtől. Ráadásul ebben a fegyvernemben ezt a negyedik helyet igencsak meg kell becsülni, reméljük, nem túlzás azt állítani, hogy elindult valami felfelé… Tegyük azért gyorsan hozzá azt is, hogy a sikeres szereplés főszereplője a 15. életében járó, még két kadet szezont maga előtt tudó Szemes Gergő volt. A nyolcaddöntőben Ukrajnát 45:32-re, magabiztosan verte a Horváth Soma, Mihályi Andor, Szemes Gergő, Tóth Gergely összeállítású csapat, majd a negyeddöntőben jött a “nagy dobás”. Az esélyesebb németeket 45:39-re verték a fiúk. Szemes Gergőt megszúrni sem lehetett, +14-es, imponáló mérleggel zárt, ám a sikerhez az is kellett, hogy a csereként beálló Tóth Gergely 27:27 után hozzon egy 8:4-et. Az elődöntős folytatásban sokáig egyenrangú partnerei voltunk a favorit oroszoknak, végül egy abszolút vállalható 36:41 lett a vége. A bronzcsatában Lengyelország következett, és egy újabb tisztes helytállás, a végeredmény 35:45 lett, de a meccs közepén még mi vezettünk. Úgyhogy, összességében igazán ügyes teljesítmény volt.

…Andor, Szabados Kristóf válogatott edző, Gergely és Soma pedig így örült Szemes Gergő remeklésének a németek elleni tőr negyeddöntőben.

Az elmúlt időszakban tán sosem fordult elő, hogy végére hagyjuk a korosztályos férfi párbajtőrözőket. Most ők végeztek hátrébb, ám az előzmények ismeretében őket sem érheti kritika egyáltalán! A sérült, ranglista alapján második embernek számító Osman-Touson Maruán helyére gyakorlatilag a betegágyból érkezett Szocsiba Bartkó Levente, ráadásul az egyéni verseny nem úgy sikerült, mint ahogy reméltük, és ennek következtében az águnk is igencsak nehézre sikeredett. Olyannyira, hogy a 16 közé kerülést követően (Svédország, 45:27) már a nyolcaddöntőben az oroszokkal kerültünk szembe. Úgy tűnt, nem is sikerül a bravúr, a meccs közepén már hat tussal mentek az oroszok, csakhogy ekkor nagyon összekaptán magukat a fiúk, a beugró Levente is tett hozzá Keszthelyi Zsombor és Nagy Marcell remekléséhez – 45:41-re fordítottunk! A negyeddöntőben ezek után fájó volt a vereség Ausztria ellen (37:45), de a fiúk szépen összekapták magukat, és az 5-8. helyért újabb két győzelmet arattak (Izrael, 45:33, majd Lengyelország, 45:39). Ezzel az ötödik helyen végeztek, igazán nincs miért szégyenkezniük…

Ezzel a szocsi verseny első szakasza véget ért, a kadetok befejezték. A válogatott emlékezetes teljesítményt nyújtott, 3 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzérmet nyert, és ezzel a kadet Eb-k történetében az egyik legeredményesebb magyar szerepléssel zárt. Ez a mondat pedig mindent elmond tehetségeink kimagasló szerepléséről… Következnek a juniorok, és nem vagyunk telhetetlenek, hasonló produktummal megelégednénk… Hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Szocsi. 

Kadet férfi párbajtőrcsapat, 21 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Svédország 45:27 (Keszthelyi +14, Kovács +2, Nagy +2).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Oroszország 45:41 (Nagy +6, Keszthelyi +4, Bartkó +1, Kovács -7).

Negyeddöntő: Magyarország-Ausztria 45:37 (Nagy +1, Keszthelyi -2, Kovács -2, Bartkó -5).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Izrael 45:33 (Bartkó +8, Keszthelyi +3, Nagy +1).

Az 5. helyért: Magyarország-Lengyelország 45:39 (Nagy +5, Keszthelyi +2, Bartkó -1).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Németország, 3. Ukrajna, …5. Magyarország (Bartkó Levente, Keszthelyi Zsombor, Kovács Dániel, Nagy Marcell).

Kadet férfi tőrcsapat, 13 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:32 (Szemes +7, Horváth +3, Mihályi +3).

Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:39 (Szemes +14, Tóth +4, Mihályi -1, Horváth -11).

Elődöntő: Magyarország-Oroszország 36:41 (Tóth +1, Szemes -1, Mihályi -5).

A 3. helyért: Magyarország-Lengyelország 35:45 (Szemes +5, Horváth 0, Tóth -6, Mihályi -9).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Lengyelország, 4. Magyarország (Horváth Soma, Mihályi Andor, Szemes Gergő, Tóth Gergely).

Az ezüstlányok:  Pusztai Liza, Szűcs Luca, Battai Sugár és Nagy Valentina.

Kadet női kardcsapat, 13 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:22 (Pusztai +10, Nagy +6, Battai +4, Szűcs +3).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 45:44 (Pusztai +6, Szűcs +1, Battai -1, Nagy -5).

Döntő: Magyarország-Oroszország 42:45 (Pusztai +4, Nagy +1, Szűcs -8).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Magyarország (Battai Sugár, Nagy Valentina, Pusztai Liza, Szűcs Luca, válogatott edző: Bódy Benjámin, edzők: Dávid László, Varga József, Bódy István), 3. Törökország.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.