Varsó, hatvanharmadik rész

febr 22, 2018 | Archív

Ezen a hétvégén egyetlen nemzetközi versenyre kell koncentráljunk, ám az annál rangosabb: Varsóban rendeznek férfi kard Vk-fordulót. Idehaza női tőr egyéni és csapat Magyar Kupa-viadal lesz.

Budapest (az elmúlt két évben Győr), Moszkva, Padova, Varsó. Ez a négy ikonikus helyszíne van a férfi kardvívásnak, itt rendezik évtizedek óta a legrangosabb versenyeket, itt talákoznak rendre a világ legjobbjai. A “hagyományos” menetrend (január: Moszkva, február: Budapest, április: Varsó, május: Padova) ugyan az új rendszerben felborult, az nem változtott, hogy ezek a legnevesebb kardviadalok. (Egy megjegyzés: a menetrend ismét változik, a hétvégi FIE-ülésen döntöttek arról, hogy négy évvel a naptárreform után a következő szezontól ismét megreformálják a versenynaptárt…)

Ám Varsó örök, olyannyira, hogy ezen a hétvégén már 63. alkalommal rendezik meg a lengyel fővárosban a Wolodyjowski Kardjáért folyó Világkupa-versenyt. A mezőny pedig méltó a hagyományokhoz. A mennyiségről: több mint 200 kardozó lesz ott a pástokon, tegyük hozzá, sportágunk olyan rohamléptekkel fejlődik ezen a téren, hogy ez a létszám az európai viadalokon lassan megszokottá válik. A minőség azonban korántsem mindennapos. A világranglista első 25 helyezettje közül 24 ott lesz a lengyel fővárosban, a legrangosabb hiányzó ráadásul éppen a 25. helyen álló orosz Jakimenko, aki már visszavonult, csak a korábbi, “maradék” pontjainak következtében áll az élboly mögött. 

És ha minőségről beszélünk, akkor férfi kardban a mieink kihagyhatatlanok… Az olimpiai bajnok Szilágyi Áron és a világbajnok Szatmári András vezérletével a maximális létszámmal, 12 versenyzővel indulnak a mieink. Két klasszisunk természetesen kiemelt lesz, Gémesi Csanád, Decsi Tamás és a többiek a pénteki selejtezővel kezdik a viadalt, amely a vasárnapi csapatversennyel zárul. 

Mivel a kadetok és a juniorok a jövő héten már az Európa-bajnokságon vesznek részt, így a korosztályos nemzetközi versenyek véget értek. Hazai felnőtt viadal azonban jut a hétvégére: női tőrben rendezik meg a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsanokban az egyéni és csapat Magyar Kupa 3. fordulóját.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM