Vb-bronzérmes kardozóink idehaza verhetetlenek

nov 1, 2014 | Archív

Megkezdte idei szezonját a világbajnoki bronzérmet szerző férfi kard szakág is: az elmaradó szenegáli Vk helyett hazai válogatót rendeztek. A dobogóra a “bronzosok” - Szatmári,

Megkezdte idei szezonját a világbajnoki bronzérmet szerző férfi kard szakág is: az elmaradó szenegáli Vk helyett hazai válogatót rendeztek. A dobogóra a “bronzosok” – Szatmári, Szilágyi, Decsi – mellett a junior Kossuth állhatott. Nemzetközi versenyen a bochumi junior női tőr Vk-n voltunk érintettek, három magyarnak is a nyolcaddöntő jelentette a végállomást.

A múlt hétvégi “totális vívódömpinggel” szemben egy viszonylag csendes hétvége állt a sportág előtt. Tekintettel arra, hogy a férfi kardozók dakari Vk-versenye az ebolajárvány miatt elővigyázatosságból elmaradt, és hogy a női kardozók a hihetetlenül magas költségek miatt nem utaztak el Venezuelábe, így a nemzetközi pástokon egyedül a junior női tőrözők voltak érintettek. 

 

Ők Bochumban léptek pástra, a legutóbbi, temesvárinál erősebb Világkupa-mezőnyben, mely gyakorlatilag kibővített Európa-bajnokságnak felelt meg. A 105 fős mezőnyben egy – nem sok vizet zavaró… – paraguayin kívül csak európaiak léptek pástra, köztük 11 magyar. A mieink folyamatosan búcsúztak el a mezőnytől, a selejtezőben 1, az első körben 2, a 32 közé jutásért 3, a 16-ért megint 2 vívónőnk búcsúzott. Aztán a versenyben maradó 3 magyar, Hajdú Melinda, Kondricz Kata és Pásztor Flóra – utóbbi kettő még kadet korú! – a nyolcaddöntőben már nem sok esélyt kapott, így a 8 közé nem jutott tőrözőnk.
 
A hazai pástokon a Vasas Kovács Pál vívótermét a kardozók népesítették be a Pasaréti úton, ami jelen helyzetben kétségkívül közelibb és kellemesebb úticélnak számított Dakarnál.  A napot a férfiak kezdték, akik első hazai válogatójukat rendezték. A verseny a lehető legteljesebb papírformát hozta. A világbajnoki bronzérmes válogatott tagjai kizárólag egymástól szenvedtek vereséget. Ez összességében azt jelentette, hogy a negyeddöntőben Szilágyi Áron legyőzte Gémesi Csanádot, majd a döntőben nagy csatában kikapott klubtársától, a szintén vasasos Szatmári Andrástól. Aki az elődöntőben Decsi Tamásnál is jobbnak bizonyult. Ez számokra lefordítva Szatmári első, Szilágyi második, Decsi harmadik és Gémesi Csanád hetedik helyét jelentette. Dicséret jár a junior korú Kossuth Bálintnak, aki értékes bronzérmet szerzett, és azt is meg kell említeni, hogy Iliász Nikolász betegség miatt nem indult.
 
A kadet kard válogatók érdekessége, hogy mindkét nemben Varga József BVSC-s tanítványa győzött, Nagy Martin, illetve Kelecsényi Mirabella.
 
Eredmények. Junior női tőr Világkupa, Bochum, 105 induló. A csoportmérkőzéseken: Koreny Ajna 5 győzelem/1 vereség, Balogh Orsolya 4/2, Hajdú Melinda 4/2, Tóth Janka 3/3, Oravetz Barbara 3/3, Kondricz Kata 3/3, Schmél Viktória 3/3, Kálmán Eszter 3/3, Pásztor Sarolta 2/4, Pásztor Flóra 2/4 (továbbjutottak), Papp Petra 1/5 (kiesett).
A 64 közé jutásért: Kondricz-Stephan (német) 15:8, Tóth-Feklistova (brit) 15:5, Kálmán-Trippolt (osztrák) 15:4, Pásztor F.-Braun (német) 15:6, Schmél-Schiavone (olasz) 12:15, Pásztor S.-Garifulina (orosz) 3:15.
A 32 közé jutásért: Kondricz-Pacelli (olasz) 15:14, Oravetz-Samsonova (orosz) 15:13, Balogh-Ardentova (orosz) 15:7, Hajdú-Butruille (francia) 15:10, Pásztor F.-Fihosy (brit) 15:12, Kálmán-Kirschen (német) 9:15, Tóth-Vetulani (lengyel) 13:15, Koreny-Frackenpohl (német) 13:15.
A 16 közé jutásért: Kondricz-Frackenpohl (német) 15:13, Pásztor F.-Blanc (francia) 15:13, Hajdú-Kirschen (német) 15:12, Balogh-L.Behr (német) 12:15, Oravetz-Moor (német) 10:15.
Nyolcaddöntő: Kondricz-Szymczak 7:15, Pásztor F.-Broc (francia) 7:15, Hajdú-Rivano (olasz) 5:15.
Végeredmény: 1. Rivano (olasz), 2. Biagiotti (olasz), 3. Pogrebniak (orosz) és Brot (francia), …14. Hajdú Melinda, 15. Kondricz Kata, 16. Pásztor Flóra, …26 Balogh Orsolya, …28. Oravetz Barbara, …40. Koreny Ajna, …57. Kálmán Eszter, …59. Tóth Janka, …65. Schmél Viktória, …78. Pásztor Sarolta, …90. Papp Petra.
 
Férfi kard válogató, Vasas, 45 induló: 1. Szatmári András (Vasas, edző: Szabó Bence), 2. Szilágyi Áron (Vasas), 3. Decsi Tamás (KVSE) és Kossuth Bálint (UTE), 5. Nagy Zsolt (Vasas), 6. Puy Sebestyén (Vasas), 7. Gémesi Csanád (GEAC), 8. Csaba Márton Bence (Vasas). A döntőben: Szatmári-Szilágyi 15:14.
 
Kadet férfi kard válogató, Vasas, 46 induló: 1. Nagy Martin (BVSC, edző: Varga József), 2. Bogár Szabó András (TFSE), 3. Morvai Ákos (GEAC) és Urbán Ádám (Debrecen), 5. Darkó Botond (Vasas), 6. Fekete Giorgio (Vasas), 7. Pártényi Ádám (KVSE), 8. Kaiser Balázs (UTE).  

Kadet női kard válogató, Vasas, 32 induló: 1. Kelecsényi Mirabella (BVSC, edző: Varga József), 2. Kern Bianka (KVSE), 3. Bérczy Dorottya (BVSC) és Papp Borbála (BVSC), 5. Farkas Kinga (Vasas), 6. Flumbort Sára (Nagykanizsa), 7. Schultz Kata (Diósgyőr), 8. Rédey Zsófia (Diósgyőr).

2014. november 01.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM