Véget ért az újvidéki kadet és junior Európa-bajnokság

márc 9, 2016 | Archív

Befejeződött az újvidéki kadet és junior Európa-bajnokság. A zárónapon legjobban a férfi kardcsapat szerepelt, amely a negyedik helyen végzett, és nagyon közel volt a döntőhöz. A

Befejeződött az újvidéki kadet és junior Európa-bajnokság. A zárónapon legjobban a férfi kardcsapat szerepelt, amely a negyedik helyen végzett, és nagyon közel volt a döntőhöz. A magyar vívás utánpótlása összességében ezúttal is remekül teljesített, öt arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel az összesített éremtáblázat harmadik helyén végzett. Gratulálunk!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A kadet és junior Európa-bajnokság zárónapjának délelőttjén hamar eldőlt, hogy a hölgyek nem bővítik az érmeink számát. Női tőrcsapatunk egy kötelező, Ukrajna elleni győzelmet követően (45:18) a negyeddöntőben Olaszországgal került szembe. Azt túlzás lenne állítani, hogy Pásztor Flóráék voltak az esélyesek, elvégre a világranglistán hátrébb állunk, és az Eb egyéni versenyszámában is az itáliaiak szerepeltek jobban. Ugyanakkor három héttel ezelőtt, a verseci Világkupán ugyanez a magyar válogatott biztosan legyőzte ugyanezt az olasz kvartettet. Nos, aki csak ezt a mérkőzést látta, az nehezen magyarázza azt a magyar győzelmet. Sajnos. Az olaszok az első pillanattól kezdve uralták a meccset, igazából halvány esélyünk sem volt (26:45). Sőt, a helyosztó sem sikerült, a spanyoloktól 45:42-re kikaptunk, a 7. helyért végül Izraellel szemben vigasztalódtunk (45:19). 

noi torcsapat junior Kedvesek, aranyosak, szépek, de ezúttal csak a hetedik hely jött össze junior női tőrcsapatunknak.

Női párbajtőrözőink már a nyolcaddöntőben vereséget szenvedtek Spanyolországtól. Ez azért akkor is kellemetlen, ha egyetlen tussal kaptunk ki (42:43), és pontosan tudjuk, hogy nagyon fiatal ez a csapat, hiszen két 15, egy 16 és egy 18 éves alkotja a 20 esztendősek válogatottját. Sebaj, a jövő mindenképpen az övék, ezúttal a folytatásban a tizedik hely jutott válogatottunknak.

Utolsó éremszerzési lehetőségünk ezen az Európa-bajnokságon a férfi kardcsapatverseny volt. A sorsolásunk egyáltalán nem volt könnyűnek mondható, és már a nyolcaddöntőben nagyon remegett a léc Grúzia ellen. Végül aztán Bancsics Máténak és Kossuth Bálintnak köszönhetően 45:44-re behúztuk a kötelezőt. A negyeddöntőben és az elődöntőben viszont egy egészen másik, összeszedett, jól vívó kardcsapatot láthattunk. A franciáknak szemernyi esélyük sem volt, gyakorlaitlag végig vezetve győzték le a mieink a világranglistán előttünk álló riválist (45:36). És nagyon sokáig úgy nézett ki, hogy nem lesz ez másként az olaszok elleni elődöntőben sem! Már két asszó után 10:4-re elhúztunk, és ha később csökkent is a különbség, de minden váltásnál nálunk volt az előny. Az utolsó előtt 40:37-re vezettünk, amikor az addig egész nap remeklő Kossuth Bálint lépett pástra. Sajnos, éppen ez az asszója nem sikerült. Az olasz 44:42-re fordított, de még nem volt vége. Bálint szépített (44:43), majd adott egy újabb egyértelmű tust. A két zsűri azonban rövid tanácskozás után ellenünk ítélte a találatot, így 44:44 helyett 43:45-tel véget ért a meccs…Később a mérkőzés vezetője sportszerűen elismerte a hibáját, de hát ezzel nem sokra mentünk…

ffi kardcsapat jun Nagyon közel volt egy bravúrhoz a junior férfi kardcsapat, végül a negyedik helyen zártak a mieink.

Érthetően nyomott hangulatban keződött ezek után az oroszok elleni bronzderbi, ami aztán még nyomottabb közegben folytatódott. 6:6-os állásnál ugyanis Kossuth Bálint a pást szélére lépett, nagyon csúnyán kifordult a bokája, azonnal le kellett cserélni. Ráadásul az első orvosi diagnózis alapján szalag is szakadhatott, könnyen lehet, hogy veszélybe kerül az újpesti karodozó junior világbajnoki részvétele. Ettől kezdve nem lehetett kétséges, hogy nem tud talpra állni a magyar csapat, amely 45:29-es vereséget szenvedett, és a negyedik helyen zárt. 

Ezzel a mieink számára véget ért az Európa-bajnokság, olyannyira, hogy a küldöttség már délután haza is utazott. Az újvidéki Eb-n megnyert nyolc érem nagyjából megfelel az előzetes elvárásoknak. Az viszont, hogy ebből a nyolcból öt aranyérem volt, kimagaslóvá teszi a szereplést! Magyarország a két “szupernagyhatalom”, Oroszország és Olaszország mögött a harmadik helyen végzett az éremtáblázaton, emelett számos további döntős helyezést szereztünk, ami nagyszerű siker, gratulálunk valamennyi versenyzőnek, válogatott edzőnek és mesternek!

Jöhet a hasonló folytatás, alig több mint három hét múlva, a bourges-i kadet és junior világbajnokságon!

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Újvidék.

Junior férfi kardcsapat, 13 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Grúzia 45:44 (Bancsics +5, Kossuth +5, Péch -9).

Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 45:36 (Kossuth +7, Bancsics +4, Péch -2).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 43:45 (Bancsics +2, Kossuth 0, Péch -4).

A 3. helyért: Magyarország-Oroszország 29:45 (Kossuth +3, Bancsics -5, Kovács -5, Péch -9).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Németország, 3. Oroszország, 4. Magyarország (Bancsics Máté, Kossuth Ferenc, Kovács István, Péch Miklós).

Junior női tőrcsapat, 15 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:18 (Mesteri +10, Pásztor +10, Balogh +5, Kondricz +2).

Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 26:45 (Pásztor 0, Balogh -4, Kondricz -7, Mesteri -8).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Spanyolország 42:45 (Kondricz +3, Mesteri -1, Balogh -2, Pásztor -3).

A 7. helyért: Magyarország-Izrael 45:19 (Pásztor +10, Mesteri +10, Kondricz +6).

Végeredmény: 1. Lengyelország, 2. Oroszország, 3. Olaszország, …7. Magyarország (Balogh Orsolya, Kondricz Kata, Mesteri Viktória, Pásztor Flóra).

Junior női párbajtőrcsapat, 19 induló. Nyolcadöntő: Magyarország-Spanyolország 42:43 (Nagy +7, Gnám -1, Borsody -2, Petri -5).

A 9-16. helyért: Magyarország-Szerbia 45:38 (Petri +6, Gnám+3, Nagy +1, Borsody -3).

A 9-12. helyért: Magyarország-Észtország 45:36 (Petri +6, Nagy +2, Gnám +1).

A 9. helyért: Magyarország-Svájc 28:45 (Nagy 0, Gnám -5, Petri -6, Borsody -6).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Németország, …10. Magyarország (Borsody Emma, Gnám Tamara, Nagy Kinga, Petri Renáta).

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM