“Világ vége”: hat magyar a főtáblán

febr 14, 2015 | Archív

A két legtávolabbi Világkupa-verseny helyszínen, Buenos Airesben, illetve Vanouverben szerepelnek a hét végén a magyar női, illetve férfi párbajtőrözők. Hat férfi és négy női

A két legtávolabbi Világkupa-verseny helyszínen, Buenos Airesben, illetve Vanouverben szerepelnek a hét végén a magyar női, illetve férfi párbajtőrözők. Hat férfi és négy női vívónk utazott el, és közülük hárman-hárman (Rédli András, Boczkó Gábor, Bányai Zsombor, illetve Antal Edina, Révész Julianna, Kun Anna) folytathatják a versenyt a legjobb 64 között.

Sokszor leírtuk már, mégsem unalmas: kéretik nem irigykedni vívóinkra az egzotikus helyszínek miatt! Mert példaként álljon itt férfi párbajtőrözőink idillikus vancouveri programja. Szerdán felültek a repülőre, hogy egy átszállás, és mintegy húsz órányi röpködés után magyar idő szerint csütörtök délelőtt, helyi idő szerint csütörtök kora hajnalban leszálljanak Észak-Kanada nyugati csücskében. Aztán forgolódtak néhány órát az ágyban, próbálták leküzdeni a potom kilenc órás időeltolódást, mentek hitelesíteni, majd péntek reggel beköltöztek a vívóterembe. Ott reméljük jó sok dolguk lesz vasárnap délutánig, aztán a teremből sietnek is a reptérre, hogy az aznap esti gépet elérjék. Hétfőn este meg már landolnak is Budapesten, és próbálnak visszaállni az itteni időzónára. Álomutazás…

 

Na de térjünk a lényegre, elvégre az olimpiai kvalifikáció előtti utolsó Vk-sorozatot rendezik a bennünket ötkarikás szempontból leginkább érintő fegyvernemben, a párbajtőrben. A távoli helyszíneknek megfelelően a megszokottnál valamivel kisebb mezőny – na nem sokkal, 177, illetve 142 induló… – fogadta a vívókat, viszont rangos hiányzó szinte egyáltalán nem akadt. Pontosabban a nőknél egy igen, méghozzá Szász Emese. Világranglista-elsőnk szépen gyógyul könyökműtétje után, és úgy néz ki, hogy az egyre jobban várt márciusi budapesti Grand Prix-versenyen már pástra léphet. 
 
Buenos Airest viszont még kihagyta, egyéniben így négy magyar állt rajthoz. A csoportmérkőzések után mindenki versenyben maradt, és Várnai Vivien kivételével hárman a főtáblára jutottak. Méghozzá remek győzelmekkel! Antal Edina a legutóbbi csapat Vk-aranyérmes svéd csapat egyik legjobbját, Garst verte magabiztosan 15:8-ra, Révész Julianna a világbajnok orosz válogatott sztárját, Sivkovát búcsúztatta könnyedén (15:10), a junior korú Kun Anna pedig a lengyelek erősségét, Knapek-Miazgát győzte le 15:13-ra. Úgyhogy: csak így tovább, lányok!
 
A férfiaknál már felemásabb a kép. Ugyanis éppen a mieink fele jutott a 64 közé. Ami nagyon jó hír: a kiemelt Rédli András mellé világbajnok klasszisunk Boczkó Gábor csoportjából veretlenül jutott a főtáblára. Nem akarjuk elkiabálni, pláne a szombati folytatás előtt, de versenyről versenyre egyre biztatóbb a teljesítménye. Amerika északi felére is jutott junior remeklés, Bányai Zsombor meggyőző vívással jutott sztárjaink mellé. Nem sikerült viszont ugyanez Imre Gézának, aki a 96 között esett ki, és még egy körrel korábban búcsúzott Somfai Péter, valamint Esztergályos Patrik. 
 
Folytatás szombaton, magyar idő szerint délután, este – és reméljük, éjszaka!
 
Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni Világkupa-verseny, Vancouver, 177 induló. A csoportmérkőzéseken: Rédli András (kiemelt), Boczkó Gábor 6 győzelem/0 vereség (bejutott a 64-be), Bányai Zsombor 5/1, Somfai Péter 3/3, Imre Géza 2/4, Esztergályos Patrik 2/4.
A legjobb 96 közé jutásért: Imre-Ni (kínai) 15:10, Somfai-Pereira (spanyol) 13:15, Esztergályos-Leung (hongkongi) 7:15.
A legjobb 64 közé jutásért: Bányai-Ferraris (olasz) 15:10, Imre-Khvorost (ukrán) 12:15.
Szombaton a 32 közé jutásért: Rédli-Khvorost (ukrán), Boczkó-Oberson (svájci), Bányai-F. Limardo (venezuelai). 
 
Női párbajtőr egyéni Világkupa-verseny, Buenos Aires, 142 induló. A csoportmérkőzéseken: Antal Edina 4 győzelem/1 vereség, Kun Anna 4/2, Révész Julianna 3/2, Várnai Vivien 2/4 (továbbjutottak).
A legjobb 96 közé jutásért: Révész-Jorquera Palmer (kanadai) 15:9, Kun-Perez (venezuelai) 15:3, Várnai-Barvestad (svéd) 3:15.
A legjobb 64 közé jutásért: Antal-Gars (svéd) 15:8, Révész-Sivkova (orosz) 15:10, Kun-Knapik-Miazga (lengyel) 15:13.

Szömbaton a 32 közé jutásért: Antal-Hao (kínai), Révész-Gherman (román), Kun-Branza (román). 

2015. február 14.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.