Világbajnok a magyar férfi párbajtőrcsapat!

ápr 11, 2014 | Archív

Rendkívül izgalmas meccsek után, majd egy káprázatos döntőt követően világbajnoki aranyérmet nyert a magyar férfi párbajtőrcsapat a plovdivi junior világbajnokságon, míg a női

Rendkívül izgalmas meccsek után, majd egy káprázatos döntőt követően világbajnoki aranyérmet nyert a magyar férfi párbajtőrcsapat a plovdivi junior világbajnokságon, míg a női párbajtőrözők a negyedik helyen végeztek. Ezzel a befejező nap előtt küldöttségünk 3 arany-, 2 ezüst- és 4 bronzéremmel az éremtáblázat második helyén áll. GRATULÁLUNK!

Tudósításunk a Volánbusz támogatásával készült.

 

A világbajnokság utolsó előtti napján a párbajtőrözők csapatversenyeit rendezték Plovdivban. És bizony úgy vagyunk ezzel, mnt az elkényeztetett gyerekek. A vb eddigi négy párbajtőr számában ugyanis egyszer sem maradtunk érem nélkül. Kadet női párbajtőr ezüst – Nagy Kinga révén. Kadet férfi párbajtőrben a duplázás is összejött – Esztergályos Patrik arany, Tóth Gergely bronz. Junior női párbajtőr ezüst – Bohus Réka. Junior férfi párbajtőr bronz – Berta Dani. Namármost akkor csapatban miért ne sikerülne ugyanez?
 
Csak hát a vívás korántsem egyszerű matematika – még ha a logika valahol részese is sportágunknak. Hanem egy gyönyörű játék, melyben minden, és még annak ellenkezője is előfordulhat. Az ehhez hasonlító hülye közhelyek például akkor jutottak az ember eszébe, amikor a reggeli női párbajtőrcsapat nyolcaddöntő ötödik asszójában Egyiptom 20:19-re vezetett Magyarország ellen… Azonban pillanatok alatt kiderült, hogy a piramisok nem nőnek az égig, Bohus Réka vezérletével gyorsan fordítottak a lányok, és ezzel a nyolc közé jutottal.
 
Aztán a “minden megtörténhet” közhely másodszor akkor jutott eszünkbe, amikor rögtön ezt követően az urak az amerikaiakkal vívták nyolcaddöntőjüket. Itt ugyanis négy asszó után az esélytelenebbnek tartott USA vezetett 19:12-re. Aztán Berta Dani riadót fújt, és ha valaki csak a 45:34-es végeredményt olvassa, akkor akár legyinthet is egyet: sima papírforma, jött a tippmixben az 1,1-es odds. Hát nem volt olyan sima papírforma. 
 
noi%20parbajtorcsapat[1]
 Bohus Réka, Felker Adrienn, Kun Anna és Siklósi Enikő. Négy hölgy, négy mérkőzés, negyedik helyezés.
 
A női negyeddöntőben azt pontosan tudtuk, hogy becsapós a csapatrangsor, hiába voltunk mi az egyesek, és az ukránok a kilencesek, messze nincs ekkora különbség. Olyannyira, hogy a tavalyi budapesti Eb-n éppen ők győztek le bennünket a bronzmeccsen. Ennek megfelelően szorosan is alakult a mérkőzés, sőt, négy asszó után 18:15-re az ellen vezetett. És akkor jött az újabb “minden megtörténhet”. Az addig a nap folyamán nyeretlen Kun Anna egyszer csak átlendült a holtponton, kisikította magából azt a fránya görcsöt, a továbbra is remeklő Rékával, valamint a rendkívül hasznosan és értékesen vívó Felker Adrival közösen 45:38-ra fordítottunk. Megvan az első elődöntő! Ott azonban sajnos szétestek a mieink, az addig villogó Bohus Réka egy 5:1-es vereséggel kezdett, és ez alaposan ráült a csapatra. Sem harci kedvben, sem tuserősségben nem tudtuk felvenni a versenyt az amerikaiakkal, a kilenc asszóból összesen egyet sikerült megnyerni, azt is mindössze 2:1-re. Így aztán nem is lehetett más a vége, mint 45:29-es vereség. Pedig a papírforma alapján verhetőnek tűntek az amerikaiak, csakhogy, ugye, a vívásban “minden megtörténhet”. Sajnos, a hölgyeknek közvetlenül az elvesztett elődöntő után máris pástra kellett lépniük a harmadik helyért, és érezhetően nem sikerült feldolgozniuk az előző vereséget. A lengyelek az első kör után 15:6-ra elléptek, és innen már akkor sem volt visszaút, ha mint tudjuk, a vívásban “minden megtörténhet”. Sikerült viszont valamelyest a felzárkózás, a vége 45:40 lett a lengyeleknek.
 
Ezzel a női párbajtőrcsapat a negyedik helyen végzett, ami tulajdonképpen kfejezetten szép eredmény, csak ilyenkor egy kicsit keserű a szájíz. Hát ne legyen! A női párbajtőr szakág két egyéni ezüstérmével és ezzel az értékes helyezéssel sokkal jobban teljesített, mint az utóbbi években bármikor. 
 
hamarorom[1]
 Hamar Balázs örül, az ellenfél szomorkodik. A mérkőzések végén rendre megismétlődő jelenet, a szenvedő fél a háttérben ezúttal az elődöntőben a koreai Jung.
 
A fiúk Japánnal kerültek szembe a négy közé jutásért, és annak ellenére, hogy az ellenfélben vívott az egyéni győztes Jamada, reméltük,itt végre nem találunk valami beteg példát a “minden megtörténhet” elméletre. Hát találtunk… Az első kör után 13:5-re vezettünk. Aztán hét asszó után meg 26:24-re Japán… A számunkra nem túl örvendetes fordulatba egyaránt benne voltak a fiúk, viszont az újabb csavar sem maradt el! Bányai Zsombor fordított, így az utolsó asszóra egy tusos előnnyel állt fel a már említett újdonsült világbajnok Jamada, illetve Hamar Balázs, a magyar ranglista negyedik helyezettje. Aki ennek okán egyéniben nem is indulhatott a vb-n… És a világbajnoknak semmi esélye nem volt a “mi kis tarcsink” ellen. Balázs – aki egyébként gerincsérve miatt maradt le a ranglistán – remekelt. Jamadának esélye nem volt arra, hogy fordítson, a két fiú alig két perc alatt lenyomott egy 15-ös asszót, melyet Hamar Balázs 15:8-ra nyert. Hát így járt a világbajnok! Mert a vívásban “minden megtörténhet”.
 
hamarviv[1]
 Jung keresi a rést Hamarral szemben. Nem találta.
 
Következett a koreaiak elleni elődöntő. Ne legyintsünk, az ázsiaiak voltak a rangsoregyesek, mi a négyesek. Nem is volt egyszerű a mérkőzés. Bár ezúttal végig nálunk volt az előny, de három tusnál többel egyszer sem vezettünk. Ekkora előnnyel vette át ismét Hamar Balázs az utolsó váltásnál a stafétabotot, és ezúttal is parádézott. Na jó, előbb kicsit ránk ijesztett, egy tusra feljött a koreai, de utána következett a nagyszerű befejezés, és 36:30-nál, néhány másodperccel a vívóidő lejárta előtt az ázsiai megadta magát. Pedig, ugye, erre a népcsoportra nem ez a jellemző. 
 
pbtororom[1]
 Nem lakodalmas. Csak vb-érmes öröm Bányai Zsombor, Berta Dániel és Cho Taeun Sándor lőadásában.
 
Ez pedig két dolgot jelentett. Egy: aranyéremért vívhat a spanyolokkal szemben a junior férfi párbajtőr válogatott. Kettő: a közmondások sem tévedhetetlenek. Hamar munka ritkán jó – ezt mától kéretik törölni. Hamar munka mindig jó!
 
Végül pedig következett a díszelőadás, a finálé. Ahol aztán olyat láttunk, amit ebben a fegyvernemben csak szökőévente. Kezdődött azzal, hogy a spanyol Ibanez egyébként kétségkívül látványos és hangulatos dobszólójával köszöntötte az ibériai válogatott a mieinket, akik erre egy szigorú „Magyarok!”-kal válaszoltak. Majd a dobos rögtön pástra lépett Hamar Balázs ellenében és kapott egy olyan 5:0-át, hogy nyilvánvalóan elgondolkozott azon, hogy nem a zenei szakmában kell-e folytatnia a pályáját. És a fiúk ettől kezdve meg sem álltak! Nemhogy percek, másodpercek alatt követte egyik magyar győzelem a másikat! 35:14-nél, a nyolcadik asszóban Bányai Zsombi hozott egy 5:5-öt, ez volt az egyedüli olyan csörte, amit nem mi nyertünk, de ezt sem vesztettük el, és isten bizony senki nem haragudott Zsombira ezért az ikszért… A fantasztikus kvartett esetében az i-re a pontot Hamar Balázs tette fel, így 45:23-as döntő fölénnyel lett világbajnok a junior férfi párbajtőr-válogatott! Mert a vívásban, ugye, „minden megtörténhet”, csak az nem, hogy a junior magyar férfi párbajtőr válogatottat bárki is legyőzné a 2014-es naptári esztendőben!
 
Gratulálunk a fiúknak, a válogatott edzőknek és valamennyi mesternek!
 
Eredmények. Junior női párbajtőrcsapat világbajnokság, 30 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyiptom 45:34 (Bohus +13, Felker +4, Kun -6).
Negyeddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:38 (Bohus +6, Felker +3, Kun -2).
Elődöntő: Magyarország-Egyesült Államok 29:45 (Siklósi -2, Kun -4, Felker -4, Bohus -6).
A 3. helyért: Magyarország-Lengyelország 40:45
Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Egyesült Államok, 3. Lengyelország, 4. Magyarország (Bohus Réka, Felker Adrienn, Kun Anna, Siklósi Enikő).
 
Junior férfi párbajtőrcsapat világbajnokság, 35 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 45:34 (Berta +7, Hamar +3, Bányai +1).
Negyeddöntő: Magyarország-Japán 45:37 (Hamar +8, Bányai +1, Berta -1).
Elődöntő: Magyarország-Korea 36:30 (Hamar +7, Bányai +3, Berta -4).
Döntő: Magyarország-Spanyolország 45:23 (Berta +9, Hamar +8, Bányai +5).
Végeredmény: 1. Magyarország (Bányai Zsombor, Berta Dániel, Cho Taeun Sándor, Hamar Balázs), 2. Spanyolország, 3. Korea.

Junior férfi tőrcsapat világbajnokság, 30 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Chile 45:24.

2014. április 11.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM