Világbajnoki és mesteri nyilatkozatok

júl 21, 2017 | Archív

Ennél jobban nem kezdődhetett volna a lipcsei világbajnokság! A nyitónapon férfi kard egyéniben Szatmári András nagyszerű vívással csodás aranyérmet nyert, melyet Schmitt Pál olimpiai

Ennél jobban nem kezdődhetett volna a lipcsei világbajnokság! A nyitónapon férfi kard egyéniben Szatmári András nagyszerű vívással csodás aranyérmet nyert, melyet Schmitt Pál olimpiai bajnok, korábbi köztársasági elnök adott át neki. Érthetőek tehát az elégedett nyilatkozatok. Olvassuk huszonnégy esztendős ifjú klasszisunk, mestere, Gárdos Gábor és a válogatott edző, Decsi András szavait. 

Szatmári András, a magyar vívás újdonsült világbajnoka, akinek köszönhetően Rio után továbbra is trónon maradt a magyar kardvívás (világbajnokunkkal holnap hosszabb interjút közlünk!): “Világbajnok vagyok, erről álmodtam, ezért dolgoztam! A Hartung elleni asszó után, amikor 1:5-ről sikerült fordítanom, akkor fordult meg először a fejemben, hogy világbajnok leszek. A hivatalos célkitűzés a nyolc közé jutás volt, de mesteremmel titkon az éremben bíztunk. Hát, ez lett belőle… Hogy honnan volt erőm fordítani a döntőben 4:8 után? Ezt Charlynak is köszönhetem (Charly a mester, Gárdos Gábor beceneve – a szerk.). A szünetben nyomatékosította, hogy nem lehet minden nap világbajnok az ember, és ez erőt adott. Szeretném megköszönni ezt a hihetetlen élményt a Mesteremnek, csapattársaimnak, a szövetségnek, a családomnak, a barátnőmnek, a menedzsmentemnek, meg mindenkinek, aki szurkolt nekem.” 

A magyar kardvívás legfrissebb világbajnoka: Szatmári András.

Gárdos Gábor, Szatmári András mestere: “Nagyon nagyon boldog vagyok. Huszonhét éve barátom, Nébald Gyuri nyert legutóbb egyéni vébé aranyat férfi kardban, és abban is oroszlánrészt vállalt Pézsa Tibor. Most az én tanítványomnak sikerült ugyanez, a Mester segítségével. Először a Hartung elleni nyolcaddöntő után éreztem azt, hogy akár a világbajnoki arany is meglehet. Ott ugyanis nagyszerűen vívott Andris. A Gu Bon Gil elleni döntő félidejében azt mondtam neki a taktikai tanácsok mellett, hogy nem vív minden nap világbajnoki döntőt az ember, ha már eljutottál ide, akkor ezt meg kell nyerned! És a folytatásban ismét káprázatosan vívott. Nagyon büszke vagyok rá. El szeretném mondani, hogy az elmúlt évben rengeteget dolgoztunk, és úgy érzem, hogy Andris technikailag és taktikailag is nagyot lépett előre. Emellett egy hullámhosszon is vagyunk, elmondhatatlanul örülök. Szeretném megköszönni a családomnak azt a sok támogatást, amit kaptam és kapok tőlük.”

András és Gábor. Szatmári és Gárdos. Tanítvány és Mester.

Decsi András, a férfi kardválogatott vezetőedzője: “Egy nagyszerű egyéni szezon megkoronázása volt ez a mai verseny. Mindegyik fiú mindent megpróbált a mai napon, Andris pedig egyszerűen fantasztikus volt. A Hartung elleni meccset éreztem sorsfordítónak. Nemrégiben az Eb-n, és előtte egy Vk-n legyőzte őt a német, most viszont nagyszerű vívással megnyerte a meccset. A döntő pedig méltó befejezése volt a világbajnokságnak. Andris akciódúsan, szellemesen és remekül teljesített, a magyar kardvívás a riói olimpia után ismét a világ tetejére került. Várjuk a csapatversenyt, onnan sem szeretnénk üres kézzel távozni!”

A világ legjobbjai 2017-ben. Arannyal a nyakában Szatmári András.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események