Világbajnoki ezüstérmes a magyar férfi kardcsapat!

ápr 28, 2016 | Archív

Ezüstérmet nyert a Rio de Janeiró-i férfi kardcsapat világbajnokságon a magyar válogatott. A Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kvartett

Ezüstérmet nyert a Rio de Janeiró-i férfi kardcsapat világbajnokságon a magyar válogatott. A Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kvartett hétfőn jutott be a negyeddöntőbe, ahol legyőzte előbb Németországot, majd Iránt. A döntőben Oroszországtól szenvedett vereséget. Magyar kardcsapat legutóbb kilenc éve vívott világbajnoki döntőt, gratulálunk a versenyzőknek, válogatott edzőknek és mestereknek egyaránt!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Pontosan száz nappal a riói nyári olimpia kezdete előtt, Rióban rendezték tegnap a férfi kardcsapatok világbajnokságát, ráadásul az ötkarikás helyszínen, a Carioca 3-ban. Az előkészületek a helyiek részéről ennek megfelelőek voltak, százig számoltuk az önkéntekeset és ötvenig a biztonsági embereket a csarnokban. És ha figyelembe vesszük, hogy a stadiont ezen a napon mindösszesen 32 kardvívó vette birtokba, akkor könnyű kiszámolni, hogy egy vívóra legalább 5 szervező jutott, és akkor még nem beszéltünk a nemzetközi szövetség, illetve a pástfelszerelést biztosító Tissot cég képviselőiről…

Ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – a pástra lépésig teljes volt a fejetlenség, minden küldöttség egy emberként fogta a fejét: mi lesz itt az olimpián, ha most ez van… Szabó Vilmos, a két évvel ezelőtti világ-, tavalyi Európa-bajnok német kardcsapat vezetőedzője a magyar-német negyeddöntő előtt nem is bírta cérnával, kiabálva törte át a rendezők kordonját, amikor tíz perccel a mérkőzés kezdete előtt sem léphetett be a terembe, melyben egyébként a csapatoknak fenntartott ülőhelyek egymás mellé, a pástok végére voltak helyezve, úgy, hogy a találatjelző gépet sem lehetett rendesen látni. Ez már mindenkinek sok volt, az összes küldöttségvezető reklamált a Directoire Technique-nél, amely végül beadta a derekát, és átköltöztette a kispadokat…

csapat körbe Hajrá, magyarok!

Szabó Vili – akinek egyébként remek a kapcsolata a magyarokkal – aztán nagyjából egy órával később megint igencsak felmérgelte magát, de ennek mi kifejezetten örültünk, ugyanis tanítványait a világbajnokság negyeddöntőjében hatalmas küzdelemben, 45:43-re legyőzte a magyar válogatott! Az eleje hullámvasútként indult. Szilágyi Áron 5:0-ás rohammal indított, de örülni sem volt időnk, mert Decsi Tomi nem érezte Hartungot, és a tavalyi Eb-ezüst és vb-bronzérmes német 10:7-re fordított. Az újabb fordulatot a káprázatosan, olimpiai bajnoki formában vívó Áronnak köszönhettük, aki egy 9:3-as szuperasszóval a meccs közepén visszaszerezte az előnyt (25:23). Azonban csavarok még akadtak jócskán… A Tomi helyére beálló Iliász Nikolász is beleszaladt a harmadik kör elején egy 4:8-ba a “kis” Szabó, Mátyás ellenében (34:35). Az utolsó váltásnál viszont megint csak mi vezettünk 40:39-re Szatmári Andrásnak köszönhetően. A sort, a mérkőzést Áron és Hartung zárta, egy remek csörtével, ami természetesen számunkra csak úgy lehetett remek, hogy a végén mi örülhettünk… A német 42:43-nál átvette a vezetést, de a Vasas klasszisa előbb egyenlített, majd két pazar parád riposzttal megnyerte a meccset. 

áron öröm Szilágyi Áron fantasztikus formában vívott a döntőig.

A mieink ezzel az elmúlt időszak egyik legeredményesebb válogatottját búcsúztatták, melytől a tavalyi Eb-elődöntőjében vereséget szenvedtek! És ekkor már örülhettünk annak is, hogy a szomszéd páston a világranglistát mostanáig vezető amerikaiak nagy meglepetésre vereséget szenvedtek Irántól, ezzel az elődöntőben az ázsiaiakkal kerültünk szembe. Akiket persze egyáltalán nem szabad lebecsülni, egyéniben például a maximális két fős létszámmal (Abedini, Pakdaman) kvalifikálták magukat az olimpiára. Ellenünk is remekül kezdtek, 25:24-nél még náluk volt az előny. Áron azonban ismét fordított, és az utolsó kör 30:28-cal kezdődött. Ott viszont már nem volt kegyelem: Nikó 5:2, Andris 5:0, Áron 5:2, összességében 45:32 ide!

szatyi örül Szatmári András pedig az elődöntőben méltó párja volt Áronnak!

Ezzel pedig férfi kardválogatottunk világbajnoki döntőbe jutott, méghozzá kilenc év szünet után! Legutóbb 2007-ben, Szentpéterváron állhatott a dobogó legfelső fokára a magyar csapat  – soraiban Szilágyi Áronnal és Decsi Tamással -, azóta mindösszesen két bronzérem jutott nekünk. A döntőben az ellenfél az örök rivális orosz válogatott volt, akik esélyesebbnek számítottak, de a németek ellen ez egyszer már bejött… 

áron tomi ölelés Nagy ölelés! Járt is Áronnak, ezúttal Decsi Tomitól.

Másodszor már nem. A döntőig fantasztikusan vívó Áron az első asszóban 5:2-re kikapott Kovaljovtól, és ettől kezdve a váltásoknál folyamatosan tartani tudták 3-4 tusos előnyüket. Tegyük hozzá, a jelenlegi világbajnok Jakimenko, a két évvel ezelőtti vb-aranyérmes Kovaljov, és a világranglistán tíz között található Ibragimov bivalyerős triót alkotott, és kicsit mintha a bírópáros is a kelleténél jobban tisztelte volna őket… Az utolsó körben aztán tovább nőtt az oroszok előnye, és Áron 34:40-nél kötött be az utolsó asszóra. Innen pedig Jakimenko ellen már nem volt visszaút, a vége 38:45 lett. 

áron vív Világklasszisok csatája. A vb utolsó asszójában Áron Jakimenko ellen vív.

Ezzel a Somlai Béla által irányított férfi kardválogatott 2007 óta a legnagyobb sikerét érte el ezüstérmével, és ennél szebb ajándékot nem is küldhetett volna a Mesternek, aki ezúttal nem tarthatott a csapattal, és aki a verseny után azonnal gratulált sms-ben a válogatottnak. Gratulálunk mi is a fiúknak, a válogatott edzőknek és a mestereknek egyaránt, erre az ezüstéremre abszolút nem igaz, hogy csak másnap lehet neki örülni…

fiúk vívóruha A mosolygós ezüstcsapat: Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András és Szilágyi Áron.

Eredmények. Férfi kardcsapat világbajnokság, Rio de Janeiro. Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:43 (Szilágyi +12, Szatmári +1, Iliász -3, Decsi -8).

Elődöntő: Magyarország-Irán 45:32 (Szilágyi +9, Szatmári +9, Iliász -1, Decsi -4).

Döntő: Magyarország-Oroszország 38:45 (Iliász -2, Szatmári -2, Szilágyi -3). 

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Magyarország (Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron, válogatott edzők: Somlai Béla, Navarrete József, edzők: Decsi István, Gulácsi Ferenc, Szabó Bence, Riba Ferenc, Decsi András), 3. Románia.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM