Vívás a Nemzeti Múzeum lépcsőin!

szept 6, 2017 | Archív

A Vívás Világnapja alkalmából szombat délben tartja Flashmob rendezvényét a Nemzeti Múzeumban a Magyar Vívó Szövetség. Az eseményről a patinás épület rotundájában tartottunk közös sajtótájékoztót.

Vajon miért születik rekord számú olimpiai érem a magyar vívósportban? Miben különleges a magyar vívás? A siker milyen emlékeit őrzi a Magyar Nemzeti Múzeum?

A magyarok európai megjelenésük óta rettegett harcosok hírében álltak, fegyvereik is irigylésre méltóak voltak. A nevezetes magyar kard például a kora újkorban jelent meg, kétféle vívásmódot ötvözve. Később, az újkorban népszerűvé váló, kiemelkedő mesterekhez és vívóiskolákhoz kötődő teremvívásból a 19. századra alakult ki a sportvívás, a század végére pedig az olasz, francia, spanyol vívóiskolák mellett kifejlődött a magyar vívóiskola is. A 20. században a legeredményesebb magyar sportolók a vívók voltak, sikereik mai napig erősítik a nemzeti büszkeséget. 

A Nemzeti Múzeum lépcsőjén és kertjében reményeink szerint közel ötszázan vívnak majd szombat déltől öt percen át. 

A Vívás Világnapja alkalmából rendezett sportágnépszerűsítő- és versenyprogram, valamint a flashmob és a kamarakiállítás, a vívás mint nemzeti sport előtt tiszteleg. Az elegáns, „úri” sporttá alakult vívás a második világháborút követően válságba sodródott. A kitűnő vívó, mesteredző és sportdiplomata, Bay Bélamentette át napjainkra a magyar vívósport hagyományait és elérte, hogy töretlenül fejlődhessen. A kamarakiállításban múzeumi és magán gyűjteményekből válogatott tárgyak mellett az ő hagyatékából is állítunk ki olyan relikviákat, amelyek a vívósport nemzeti jellegét illusztrálják, ezzel egyben rá is emlékezünk.

Ezzel párhuzamosan, a Föld számos országában, egy időpontban, szeptember 9-én rendezik a Vívás Világnapját. Idehaza többek között Budapesten, a Nemzeti Múzeum lépcsőjén tartunk délben Flashmob összejövetelt, melyre mindenkit várunk!

Ennél sokkal többen leszünk majd a lépcsőkön…

A vívásban lassan hagyománnyá válik, hogy évente egyszer, a szezon legelején a Föld számos pontján megrendezik a Vívás Világnapját, melyen egy Flashmob megmozdulás keretében népszerűsítjük szeretett sportágunkat. Idehaza két éve a Bazilika előtt, tavaly pedig egyik főtámogatónk, a WestEnd udvarában rendeztük meg az eseményt, melyen több százan vettek részt, közte olimpiai és világbajnokaink. Emellett számos vidéki vívóbázis, város nevezetességeit népesítették be a pengeforgatók.

Idén sikerült igazán méltó helyet találni a Vívás Világnapjára. Szeptember 9-én, déli 12 órakor a Nemzeti Múzeum lépcsőjén és kertjében lesz a budapesti Flashmob akció, néhány perces szabadvívás. Reményeink szerint közel ötszázan népesítik majd be a Nemzeti Múzeum kertjét és lépcsőjét, majd ezt követően olimpiai és világbajnokaink adnak majd autogramokat fiatal vívóinknak, illetve az érdeklődöknek. Jelen állás szerint az időjárás is a kegyeibe fogadja a rendezvényt, reméljük, az eső nem írja át a tervezett forgatókönyvet.

Emellett vívóverseny is lesz a Nemzeti Múzeum kertjében. A Csacsi Kupa keretében veterán (35 év feletti) férfi és női tőr versenyt rendezzük majd meg délelőtt 1o órától (döntők 15 órától) – igazán patinás környezetben!

Varga Benedek, a Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg a sajtótájékoztatót. 

Az eseményről szerdán tartottunk közös sajtótájékoztatót a Nemzeti Múzeummal a patinás épület rotundájában. Az eseményen először Varga Benedek,a múzeum főigazgatója köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy a múzeum akár „szigorúan szakmai” okok miatt is otthont adhatott volna az eseménynek, de nem csak ez döntött a szerepvállalás mellett. A vívás a legeredményesebb magyar olimpiai sportág, évszázados múlttal, a múzeum számára is elismerés a „befogadó szerep”. Hát még sportágunk számára! 

Az MVSZ részéről László Dezső versenyigazgató szolgált részletekkel.

Erről már László Dezső versenyigazgató beszélt, aki természetesen azzal kezdte, hogy a vívósport számára hatalmas megtiszteltetésnek számít, hogy azokon a lépcsőkön vívhatunk, melyeken 1848. március 15-én többek között a „Fényesebb a láncnál a kard” verssor hangzott el. Elmondta, hogy a Múzeum Kupa veterán verseny már szombat délelőtt 1o órakor kezdődik, majd a délben kezdődő Flashmobra fél 12-től gyülekeznek a vívók – az ország minden tájáról. A versenyigazgató bízik abban, hogy közel ötszáz fiatal népesíti be a Múzeum-kertet. De nem hiányoznak majd olimpiai és világbajnokaink sem, akik szintén beszállnak a pontosan délben kezdődő, és öt percen át tartó szabadvívásba. Ezt követően sem sietnek, és reményeink szerint még hosszú percekig maradnak, ugyanis Szilágyi Áronékautogramot osztanak majd a fiataloknak…

Olimpiai bajnokunk, Szász-Kovács Emese ott volt a sajtótájékoztatón – és ott lesz a szombati Vívás Világnapján. Vív, majd autogramot oszt…

Másik olimpiai bajnokunk, Szász-Kovács Emese is ott lesz szombaton, mi több, már a szerdai sajtóeseményen is ott volt. Elmesélte, hogy véget ért számára a nyári pihenő, éppen a héten kezdte el munkáját mesterével, Kulcsár Győzővel.Majd mosolyogva hozzátette, hogy szombati életkora alapján már a veterán versenyen is indulhatna, de most inkább a Flashmob megmozdulást választja… 

(Az eseményről a résztvevőknek további információkat – gyülekezés, felszerelés, stb. – pénteken teszünk közzé honlapunkon.)

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM