WestEnd Grand Prix: ismét a legek versenye!

márc 22, 2017 | Archív

Nem túlzás állítani, hogy a vívás Világkupa-versenynaptárában az egyik legjelentősebb állomássá nőtte ki magát a férfi és női párbajtőr WestEnd Grand Prix. Ezúttal péntektől

Nem túlzás állítani, hogy a vívás Világkupa-versenynaptárában az egyik legjelentősebb állomássá nőtte ki magát a férfi és női párbajtőr WestEnd Grand Prix. Ezúttal péntektől vasárnapig a MOM Sportban rendezzük a viadalt, melyen 58 ország közel 500 vívója lép pástra – közte természetesen az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese, aki az esemény szerdai sajtótájékoztatóján is jelen volt. 

A tavalyi WestEnd Grand Prix igazán emlékezetesre sikerült. Egy évvel ezelőtt a MOM Sport pástjain a férfiak mezőnyében Boczkó Gábor remek bronzérmet szerzett, míg Szász Emese (akkor még így hívták) ezen a viadalon biztosította be a riói kvótáját – a folytatás meg, ugye, már ismert… Az olimpiai játékok utáni szusszanásnyi szünetet követően idén márciusra  ismét teljes sebességgel halad előre a sportág, lassan a szezon kétharmadánál tartunk. 

Csampa Zsolt

Ezzel kapcsolatosan az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Csampa Zsolt (képünkön), a honi szövetség elnöke elmondta, hogy a szezon hazai csúcsrendezvényére kerül sor ezen a hétvégén. Örömmel számolt be arról is, hogy a nemzetközi szövetség általános elismerése övezi a hazai versenyek szervezését, és reméli, nem lesz ez másként ezúttal sem. Az MVSZ elnöke – szokásához híven – szponzorációs hírekről is beszámolt. Elmondta, hogy sikerült meghosszabbítani a szövetség és az Eximbank közötti megállapodást, és természetesen megköszönte Prosits Attilának (lenti képünkön Emesével), a WestEnd Zrt. ügyvezetőjének az évtizedes támogatását. Utóbbi megerősítette, hogy további együttműködést is terveznek, és reményét fejezte ki, hogy vasárnap, majd később hosszú esztendőkön keresztül gratulálhat a verseny után Szász-Kovács Emesének…

Az évadnak tehát az egyik legrangosabb, de vitathatatlanul a legnagyobb, legnépesebb versenyét rendezheti ezúttal is hűséges szponzorunk, a WestEnd Zrt. támogatásával a Magyar Vívó Szövetség péntektől vasárnapig a Csörsz utcai MOM Sportban. Az előzetes nevezések alapján valamennyi kontinensről érkeznek sportolók Budapestre, 58 országból közel 500 versenyző lép majd pástra. Természetesen nem csak a mennyiség, a minőség is garantált. A férfiaknál várhatóan 282-en rajtolnak majd péntek reggel, és a világranglista első 16 helyezettje közül mindössze három hiányzik. Helyesebben közülük a harmadik francia Grumier bejelentette visszavonulását, a még mindig hatodik helyezett Imre Géza pedig nagyon kellemetlen deréksérüléssel bajlódik hosszú hónapok óta. Másik világklasszisunk, Boczkó Gábor (aki jelenleg 21. a rangsorban…) bizonyosan ott lesz péntek korán reggeltől vasárnap estig a csarnokban – a GP egyik főszervezőjeként. De beszéjünk azokról, akik versenyeznek! Csak néhányan a nagyágyúk közül: a riói aranyérmes koreai Park Szang, a londoni első venezuelai Limardo Gascon, a kétszeres egyéni világbajnok észt Novosjolov, vagy a csapatban olimpiai első franciák legnagyobb sztárja, a regnáló Európa-bajnok Borel. A mieinkről? Láthatjuk az olimpiai bronzérmes csapat másik két tagját, Rédli Andrást és Somfai Pétert, valamint ott lesznek rendkívül tehetséges fiataljaink, elvégre korábbi junior világ- és Európa-bajnokainknak kell a nagy elődök nyomába lépniük. 

Természetesen ott lesz a mezőnyben a riói női párbajtőr verseny olimpiai bajnoka, Szász-Kovács Emese is… Klasszisunk az olimpia után férjhez ment, megérdemelt pihenőjét a nászúttal bővítette ki, aztán januártól visszatért a pástok világába – azonnal egy Világkupa-bronzzal. További világsztárok a 200 fős női mezőnyben is bőven akadnak majd. Itt lesz a világranglistát vezető, 8-szoros (!) egyéni Afrika-bajnok tunéziai Besbes, az olimpiai második, kétszeres egyéni világbajnok olasz Fiamingo, vagy a rangsor második helyén álló orosz klasszis, Logunova. 

Az esélyekről, illetve a fegyvernem jelenlegi helyzetével kapcsolatosan Udvarhelyi Gábor (képünkön) szövetségi kapitány mondta el a sajtótájékoztatón, hogy a honi férfimezőny jelentősen megfiatalodott, részben kényszerből. Imre Géza sérülése akár pályája végét is jelentheti, Boczkó Gábor érthető szünetet tart az olimpia után, Rédli András pedig súlyosnak mondható térdműtét után nemrégiben térhetett vissza a pástra. Így a fiatalok még a tervezettnél is korábban lettek bedobva a mélyvízbe. Ennek ellenére két olimpiai bronzérmesünk, valamint a tavalyi nyolcaddöntős fiatalok, Siklósi Gergely és Bányai Zsombor, vagy akár a heidenheimi “bravúrbronzérmes” Koch Máté is szerezhet meglepetést. 

Szász-Kovács Emese a sajtótájékoztatóra is edzésről érkezett, mint elmondta, jelenleg ismét az éves felészülésnek a kemény szakaszánál tartanak mesterével, Kulcsár Győzővel. Ugyanakkor számára a WestEnd Grand Prix több szempontból is kedves, mindent megtesz majd a hozzá méltó szereplésért. 

Viadalunkkal ezúttal is nagyjaink emlékének adózunk. A férfiak versenyét a világklasszis mester – többek között Kulcsár Győző volt a tanítványa -, Vass Imre emlékére, a nőkét a világbajnok párbajtőröző, és a négy olimpiai aranyat nyerő tokiói vívóválogatott szövetségi kapitánya, Sákovics József emlékének tiszteletére rendezzük. A sajtátójékoztatón ezúttal is ott volt közöttünk utóbbi özvegye, az olimpiai és világbajnok Dömölky Lídia (képünkön), aki elmondta, hogy férje és korábbi mestere, Vass Imre emléke okán is nagy örömmel látogatja minden évben ezt a versenyt, és reméli, hogy magyar versenyzőnek gratulálhat majd a vasárnap esti eredményhirdetésnél. 

A program a tavalyihoz hasonlóan alakul. Pénteken a férfiak, szombaton a nők selejtezőit bonyolítjuk le. Vasárnap következik a két 64-es direkt kieséses tábla, este 7 órakor pedig a négyes döntők. Valamennyi napon a MOM Sport lesz a helyszín, a belépés díjtalan.

A WestEnd párbajtőr Grand Prix-verseny pontos programja:

WestEnd férfi párbajtőr Grand Prix, Vass Imre emlékverseny – selejtezők, március 24., péntek, 8.30; 64-es tábla, március 25., vasárnap 8.30; 4-es döntő, 19 óra.

WestEnd női párbajtőr Grand Prix, Sákovics József emlékverseny – selejtezők, március 25., szombat, 9.30; 64-es tábla, március 25., vasárnap 10 óra; 4-es döntő, 19 óra.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.