Imre Géza – apaszerepben a sportkonferencián

dec 5, 2023 | Hírek, Kiemelt hírek

A négyszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőröző, elnökségi tagunk, Imre Géza ezúttal szülői szerepéről nyilatkozott párjával, Kökény Beatrixszal az utanpotlassport.hu konferenciáján.

Imre Géza – egészen más szerepben. Avagy mit tud/akar/próbál segíteni egy korábbi élsportoló házaspár az ugyancsak az élsport felé törekvő gyermekeinek. Erről a témáról beszélgetett népes közönség előtt Bruckner Gábor, az utanpotlassport.hu főszerkesztője korábbi klasszis párbajtőrözőnkkel és feleségével, Kökény Beával, ugyancsak kiváló egykori kézilabdázóval. A diskurzus egyébként az “Egy nap az utánpótlásért” elnevezésű sportszakmai konferencián zajlott, melynek megnyitó beszédét Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár tartotta. 

Két világklasszis, Imre Géza és Kökény Bea mesélt arról, mit tehet hozzá egy szülő gyermeke élsportolóvá válásához. (Fotó: Vasas Attila)

A házaspár két gyermeke, Imre Bence és Szofi korosztályos válogatott kézilabdázó, mi több, Bence már tagja a felnőtt Eb-re készülő válogatott keretnek is. Először megtudtuk a “kulisszatitkokat”, mely szerint házon, pontosabban házaspáron belül Géza izgul, de próbálja nem kimutatni, Bea ugyanakkor nem is leplezi ugyanezt a meccseken… Szóba került az is, hogy Imre Géza ugyanezt érezte a saját versenyein a korábbi évtizedekben, ám ott ugyancsak próbálta leplezni feszültségét. A házaspár mindkét tagja olimpiai ezüstérmes, ráadásul az élet úgy hozta, hogy mindketten igen közel voltak az aranyhoz… Világklasszis párbajtőrözőből lett elnökségi tagunk, a Honvéd sportigazgatója ezzel kapcsolatosan azt is elárulta, hogy a riói elvesztett döntő utáni éjszakán Bence fiával beszélt telefonon, aki már akkor komoly érettségről tett bizonyságot mondataival, és ez akkor sokat segített neki. 

Így van ez azóta is, Bence “érti a sportot”, a kézilabdát, ő az, aki otthon néha kritikát is gyakorol az edzők megoldásaira, ugyanakkor Szofi ennek éppen az ellenkezője. A kapussá lett ifjú hölgy rendkívül fegyelmezetten követi az utasításokat. Kökény Bea szerint ebben az édesapjára hasonlít, míg fiuk inkább az ő sporttulajdonságait örökölte… 

Abban ugyanakkor mindketten értettek, hogy a “sportszülőknek” sosem lehet feladata az edzők, illetve a gyermekek mérkőzésen nyújtott teljesítménye kapcsán a kritika, és még akkor is vigyázni kell a véleményekkel, ha valaki pontosan látja, mi is történik a pályán, vagy akár a páston. A gyerekeknek ezeket a kérdéseket maguknak kell megoldania, a szülőnek marad a szurkolás és az izgulás – no meg a mindenben történő segítségnyújtás. Ennek megfelelően a meccseket úgy nézik végig a helyszíneken, hogy az esetleges kritikákat magukban tartják, még ha ezt nem is könnyű mindig megállni. 

Amit pedig sosem halottak, és nem is hallhatnak Imre Gézától a gyerekek, az a kezdetű mondat: “Majd ha te is eléred a sportban azt, amit én elértem, akkor…”

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események